Vraag offerte

  Alaska & Yukon Explorer

Tijdens deze autoreis door Yukon en Alaska zie je gletsjers, besneeuwde bergen en diepblauwe fjorden. Je avontuur start in Whitehorse en brengt je naar het prachtige Kluane National Park. Ook treed je in het spoor van de goudzoekers met een treinrit over de fabelachtige White Pass & Yukon Route Railroad. Je steekt de grens over naar Alaska, waar je Denali National Park en de Matanuska en Exit Glaciers bezoekt. Ook kun je een dagcruise maken door de Prince William Sound.

VROEGBOEKKORTING 2022
Boek uiterlijk 31 december 2021 een autorondreis met vertrek in 2022 en ontvang 10% vroegboekkorting op de hotels.
(Niet geldig voor losse hotelovernachtingen)

Reis van dag tot dag

Dag 1. Whitehorse

Je reis begint in Whitehorse. Na aankomst haal je meteen de auto op op het vliegveld.

Tijdens de goudkoorts werd de Yukon-rivier bij Whitehorse bevaren door de hekwielboot S.S. Klondike. Ga mee met een tour of verken het gerestaureerde schip op eigen gelegenheid. Bij het schip start de leuke Millennium Trail (5-15 km) rond de rivier, deze brengt je ook naar de 30 meter lange Fishway. Ook leuk is de levendige waterkant, waar in het hoogseizoen (juli-augustus) een treintje rijdt. Aan 4th en 5th Ave vind je souvenirwinkeltjes.

Whitehorse Yukon

Dag 2. Whitehorse

Net buiten Whitehorse, bij de luchthaven, liggen twee leuke musea. In het Yukon Beringia Interpretive Centre vertellen interactieve tentoonstellingen en gave films je over de tijd dat hier mammoeten en sabeltandkatten rondliepen. Skeletten en fossielen nemen je mee terug in de tijd. Het naastgelegen Transportation Museum vertelt je over de vroege luchtvaart en de aanleg van treinrails in de barre Yukon. Je kunt een combinatieticket kopen voor (ruim) een halve dag vermaak.

Whitehorse Yukon

Dag 3. Whitehorse - Keno

Afstand: 460 km / 290 mijl || Reistijd: ongeveer 5½ uur  

Aan het eind van de Silver Trail Highway ligt de levendige spookstad Keno. De ontdekking van zilver en lood in 1919 maakte van Keno een drukbezochte mijnstad - tot de Keno Hill-mijn abrupt zijn deuren sloot en de stad leeg stroomde. De roemrijke geschiedenis wordt herdacht in het leuke Mining Museum. Extra leuk: omdat er in dit plaatsje weinig horizonvervuiling is, heb je er (in het najaar) grote kans om het noorderlicht te zien.

De overnachtingsplaatsen zijn hier schaars. Je kunt overnachten in Keno of in buurdorp Mayo, zestig kilometer daarvandaan.

Keno Yukon

Dag 4. Keno - Dawson City

Afstand: 290 km / 180 mijl || Reistijd: ongeveer 3½ uur  

Goudkoorts hield Dawson City rond 1890 in zijn greep. Dat die koorts allang is weggeëbd, merk je hier nauwelijks. De kleurrijke saloons, general store en post office doen vermoeden dat je op een filmset bent beland - op de onverharde wegen zouden postkoetsen niet misstaan. Dawson City heeft interessante historische bezienswaardigheden, zoals stoomschip S.S. Keno en Harington's Store, vol foto's uit het vroegere Dawson City. Rijd je de Top of the World Highway? Informeer dan naar de wegcondities en weersomstandigheden voor je op pad gaat. Neem ruim de tijd om deze mooie route te rijden.

dawson city yukon

Dag 5. Dawson City

Je kunt je prima twee dagen vermaken met de historische gebouwen in Dawson City. Buiten het centrum ligt het grote houten goudbaggerschip Dredge No.4, waar je een rondleiding kunt volgen (tickets koop je in het Visitor Center). Ook de cancan-show in Diamond Tooth Gerties, Canada’s eerste legale casino, is een aanrader. Voor de lokale, ietwat lugubere traditie zit je goed in het Sourdough Café: "You can drink it fast, you can drink it slow, but your lips have gotta touch the toe”. Heb je nog langer de tijd, bezoek dan het fenomenale Tombstone Territorial Park aan de Dempster Highway - zo'n anderhalf uur rijden ten noordoosten van Dawson City. Deze ruige wildernis biedt besneeuwde bergen, meren en veel wildlife. Check of je verhuurder het toestaat deze hobbelige gravelweg te rijden. Je kunt eventueel meegaan met een tour.

dawson city

Dag 6. Dawson City › › Tok

Afstand: 300 km / 180 mijl || Reistijd: ongeveer 4½ uur  

Dit traject bevat een ferry van Dawson City naar West Dawson.

Het rustige plaatsje Tok (zeg: 'Took') ligt bij de grens met Yukon, aan de fabelachtige Top of the World Highway naar Dawson City in Yukon. Neem ruim de tijd om deze prachtige weg, die zijn naam eer aandoet, te rijden. Informeer voor je op pad gaat altijd naar de wegconditie en weersomstandigheden. Rijd je vanuit Tok de andere kant op, dus zuidwaarts naar Beaver Creek, dan kom je langs Tetlin National Wildlife Refuge. Hier wisselen bossen, toendra, meren, bergen en gletsjerrivieren elkaar af. Er leven vogels, wolven, (grizzly)beren en rendieren.

Tok Alaska

Dag 7. Tok - Fairbanks

Afstand: 330 km / 200 mijl || Reistijd: ongeveer 4 uur  

Fairbanks is de toegangspoort tot het binnenland van Alaska. Hier, aan de voet van Mount Denali, kun je fabelachtige flightseeing-excursies doen over de besneeuwde bergpieken. Ook leuk is een bezoek aan Pioneer Park: een groot stadspark vol musea en attracties die het verleden van Alaska doen herleven. Ook gaaf is het University of Alaska Museum of the North. De grootste attractie van Fairbanks is het noorderlicht; een natuurspektakel dat iedere winter de nachthemel kleurt. In de zomer wordt het in Fairbanks nauwelijks donker en zie je het noorderlicht niet.

Fairbanks Alaska

Dag 8. Fairbanks - Denali National Park

Afstand: 200 km / 120 mijl || Reistijd: ongeveer 2 uur  

De Parks Highway brengt je van Fairbanks naar Denali National Park. Deze weg voert je door iconische Alaskaanse landschappen met steeds het uitzicht op Mount Denali, de hoogste berg van Noord-Amerika. In het National Park volg je de 150 kilometer lange Denali Park Road. Het is een van Alaska’s allermooiste wegen, geflankeerd door uitkijkpunten en wandelroutes. Bezoek zeker de populaire Savage River. De Park Road is grotendeels alleen per shuttlebus of tourbus te bereizen. De shuttles vertrekken vanaf het Wilderness Access Center naar Toklat River, Eielson Visitor Center, Wonder Lake en Kantishna.

Denali National Park, Mount Denali

Dag 9. Denali National Park

De shuttlebussen rijden vier routes: naar Toklat River, Eielson Visitor Center, Wonder Lake of Kantishna. Toklat River is de dichtstbijzijnde halte en is ideale bestemming voor liefhebbers van wandelen. Rijd je verder via bergpassen en toendra's, dan bereik je het fraai spiegelende bergmeer Wonder Lake. Hier is Reflection Pond is een populair fotopunt. Eielson Visitor Center is een leerzame plek mét mooi uitzicht op Mount Denali. De Park Road eindigt bij Kantishna, waar enkele overblijfselen herinneren aan het mijnverleden.

Excursietip: Flightseeing

Een van de gaafste manieren om Denali National Park te verkennen, is per vliegtuigje of helikopter. Je zweeft rond Mount Denali en wil voortdurend je neus tegen het raampje drukken om niets van het adembenemende uitzicht te missen.

Denali National Park, Alaska

Dag 10. Denali National Park - Anchorage

Afstand: 380 km / 240 mijl || Reistijd: ongeveer 4½ uur  

Anchorage betekent 'ankerplaats': een toepasselijke naam voor de stad waarin bijna de helft van alle Alaskanen woont. Je maakt op een leuke manier kennis met het centrum van Anchorage via de korte en levendige Coastal Trail. Liefhebbers van luchtvaart kunnen in Anchorage het Alaska Aviation Heritage Museum bezoeken voor historische vliegtuigen en helikopters, een grote restauratiehangar, vliegsimulators en een Hall of Fame. Ook Point Woronzof Park, waar de vliegmobielen laag over je hoofd razen, is een aanrader.

Anchorage bezienswaardigheden

Dag 11. Anchorage - Seward

Afstand: 200 km / 130 mijl || Reistijd: ongeveer 3 uur  

Seward ligt op het Kenai Peninsula. Dit weergaloze schiereiland wordt gevormd door besneeuwde bergen, bossen, alpenweiden en gletsjers. Een hoogtepunt is het Kenai Fjords National Park, ten zuidwesten van Seward. Maak de korte wandeling naar de Exit Glacier of daag jezelf uit met een day hike naar het Harding Icefield - een ijsveld van bijna 200 vierkante kilometer met ruim 38 gletsjers.

seward alaska

Dag 12. Seward

Seward ligt op het Kenai Peninsula. Dit weergaloze schiereiland wordt gevormd door besneeuwde bergen, bossen, alpenweiden en gletsjers. Een hoogtepunt is het Kenai Fjords National Park, ten zuidwesten van Seward. Maak de korte wandeling naar de Exit Glacier of daag jezelf uit met een day hike naar het Harding Icefield - een ijsveld van bijna 200 vierkante kilometer met ruim 38 gletsjers. Een absolute aanrader is een boottocht van een hele of halve dag, waarbij je wordt getrakteerd op fabelachtige uitzichten en bovendien kans hebt om dolfijnen, zeeleeuwen, zeeotters en (met wat geluk) orka's en bultruggen te zien.

Excursietip: Kenai Fjords cruise

Een cruise door de fjorden van Kenai staat garant voor wildlife. Houd je camera gereed, want het water is rijk aan zeeotters, zeehonden, zeeleeuwen en papegaaiduikers. Met wat geluk zie je de machtige staart van een walvis uit het water zwiepen. Je vaart over fjorden en langs gletsjers. Er zijn boottochten van een hele of een halve dag.

Seward Alaska

Dag 13. Seward - Matanuska Glacier View

Afstand: 370 km / 230 mijl || Reistijd: ongeveer 4 uur  

De Glenn Highway slingert door de Matanuska River Valley, die ligt ingeklemd tussen machtige bergen en een schat aan bezienswaardigheden biedt. De allermooiste stop is de 42 kilometer lange Matanuska Glacier. Dit is de langste gletsjer van Alaska die je per voertuig kunt bereiken. Je kunt er fantastische foto's maken en over de voet van de gletsjer wandelen, eventueel met een gids. Je ziet de Matanuska-gletsjer al van verre liggen. Je overnacht in de plaats Palmer.

Matanuska Glacier, Alaska

Dag 14. Matanuska Glacier View - Tok

Afstand: 350 km / 210 mijl || Reistijd: ongeveer 4 uur  

De jaarlijkse sledehondenraces leveren Tok de bijnaam 'Sled Dog Capital of the World' op. Tok is de eerste grote plaats bij de grens tussen Alaska en Yukon. In het Mainstreet Visitor Center vind je brochures en informatieve displays over wildlife, goudkoorts en de constructie van de Alaska Highway. In de ‘mini-musea’ van Tok kom je nog meer te weten over de lokale geschiedenis. Vlakbij ligt het Alaska Public Lands Information Center met meer informatie over de natuurparken en buitenactiviteiten in de omgeving.

Tok Alaska

Dag 15. Tok - Kluane National Park

Afstand: 400 km / 250 mijl || Reistijd: ongeveer 5½ uur  

Haines Junction is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Kluane National Park, in het zuidwesten van Yukon. Dit ongerepte natuurpark wordt gedomineerd door bergen, gletsjers en ijsvelden. Ook ligt hier Mount Logan, de hoogste berg van Canada. De hoofdwegen zijn de Alaska Highway en Haines Highway, die langs de (noord)oostelijke parkgrens lopen. Volg je Haines Highway in zuidelijke richting, maak dan een stop bij Kathleen Lake, waar je mooie korte wandelingen kunt maken. Ook de Rock Glacier Trail is een aanrader; dit wandelpad voert je via het bos naar een rots(!)gletsjer en eindigt met een panorama over Dezadeash Lake.

Kluane National Park in Yukon

Dag 16. Kluane National Park

Om een goed beeld te krijgen van de bezienswaardigheden en activiteiten in Kluane National Park bezoek je het Da Ku Cultural Centre: het bezoekerscentrum in Haines Junction. Volg je vervolgens de Alaska Highway in noordelijke richting, maak dan een stop bij Kluane Lake. Hier is een klein bezoekerscentrum en er zijn wandelroutes uitgestippeld van diverse lengtes. Ter hoogte van Kluane Lake vind je ook de prachtige Kaskawulsh-gletsjer. Deze gletsjer zie je beste vanuit de lucht (de excursie kun je bij ons boeken).

Kluane National Park in Yukon

Dag 17. Kluane National Park - Haines

Afstand: 300 km / 190 mijl || Reistijd: ongeveer 4 uur  

Haines wordt onder andere omringd door de Chilkat-rivier, de Takshanuk Mountains en de Davidson-gletsjer: enkele pareltjes uit de indrukwekkende natuur van Zuidoost-Alaska. In downtown Haines leer je over de cultuur van de Tlingit-stammen in het Sheldon Museum of het Fort William H. Seward. Je kunt in Haines ook raften en kajakken. Er vaart een boot tussen Skagway en Haines: er is geen weg. Met een auto/camper moet je de boot van Alaska Marine Highway System boeken. Deze boot vaart doorgaans van mei t/m september. Zoek vooraf goed uit wanneer hij precies afvaart: hij vaart enkele keren niet op zondag en buiten de zomer soms maar één of twee keer per dag. Zorg ervoor dat je de boot zelf ruim op tijd reserveert. Dit kan vanaf zo'n negentig dagen van tevoren. Houd rekening met een bedrag van circa 130 dollar voor een auto met twee personen en 200 dollar voor twee personen en een camper van 25 ft.

Haines, Alaska

Dag 18. Haines - Skagway

Afstand: 30 km / 20 mijl || Reistijd: ongeveer 1½ uur  

Dit traject bevat een ferry van Haines naar Skagway.

Skagway ligt aan het einde van het langste en diepste gletsjerfjord van Noord-Amerika. Als je goed luistert, hoor je de roep ‘Gold in the Yukon’ nog weerklinken in de vallei. Ga de terug in de tijd met een weergaloze treinrit op de White Pass & Yukon Route Railroad en bezoek het Klondike Gold Rush National Historical Park; vanuit het bezoekerscentrum vertrekken gratis rondleidingen door het historische centrum. Er vaart een ferry tussen Skagway en Haines: er is geen weg. Aan boord is plaats voor auto's en campers. Zoek vooraf goed uit wanneer de ferry precies afvaart en zorg ervoor dat je deze zelf ruim op tijd reserveert. Wij kunnen dit niet voor je doen.

Excursietip: White Pass & Yukon Railroad

Watervallen, kolkende rivieren en diepe kloven maken de White Pass & Yukon Railroad indrukwekkender dan elke andere treinreis. Een lange serie wagons strekt zich voor je uit - soms over knappe constructies die gevaarlijk ogende ravijnen overbruggen! De White Pass & Yukon Railroad neemt je mee in het spoor van de goudzoekers, die de aanleg van deze "mission impossible" mogelijk maakten

Skagway Alaska

Dag 19. Skagway - Whitehorse

Afstand: 180 km / 110 mijl || Reistijd: ongeveer 2 uur  

Voordat de dam van Whitehorse aangelegd werd, waren de Miles Canyon en de Whitehorse Rapids ten zuiden van de huidige plaats grote obstakels voor vervoer over de Yukon-rivier. In de negentiende eeuw vergingen hier veel schepen, vaak samen met de bemanning. Tegenwoordig behoren de kloof, rivier en bijbehorende meren tot een recreatiegebied. Langs de oevers liggen wandel- en mountainbikepaden met talloze historische plaatsen en uitzichtpunten.

Whitehorse

Dag 20. Whitehorse

Je levert de auto in en reist terug naar huis.

Whitehorse

Dag 21. Thuiskomst

Door het tijdsverschil kom je vandaag weer thuis.

Reisschema

In onderstaand reisschema kun je snel zien op welke dag je waar bent. De gekleurde balken geven acties aan. Kies eerst je vertrekdatum:


Prijzen

Onze tarieven

Wij zijn een maatwerkspecialist. Dit houdt in dat we de reizen helemaal laten aansluiten op je wensen. Daarom staan er geen prijzen op onze website. Je kan vrijblijvend een offerte aanvragen. Binnen 1 werkdag weet je dan wat de reis kost. Uiteraard doen we ons best om je een scherpe prijs te geven en je te helpen met je ideale reis.

Vraag offerte

 

Kom naar onze infodag op 25 september in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!