Vraag offerte

  The Yukon

Het ruige, ongerepte en uitgestrekte Yukon is de ideale bestemming voor natuurliefhebbers. Op de schijnbaar eindeloze wegen ontmoet je meer elanden, beren en kariboes dan andere reizigers. Deze camperreis door Yukon combineert vele hoogtepunten: van Kluane National Park en de goudzoekersplaats Dawson City tot de beroemde Alaska en Dempster Highways. Met wat geluk zie je het Noorderlicht in Keno of Watson Lake.

GRATIS GEPERSONALISEERD CAMPERROADBOOK
Boek bij ons een camper en krijg een gepersonaliseerde reisgids cadeau.

Pas deze reis aan

Totale afstand: 3129 kilometer / 1944 mijl

Reis van dag tot dag

Dag 1. Whitehorse

Je reis begint in Whitehorse.

Tijdens de goudkoorts werd de Yukon-rivier bij Whitehorse bevaren door de hekwielboot S.S. Klondike. Ga mee met een tour of verken het gerestaureerde schip op eigen gelegenheid. Bij het schip start de leuke Millennium Trail (5-15 km) rond de rivier, deze brengt je ook naar de 30 meter lange Fishway. Ook leuk is de levendige waterkant, waar in het hoogseizoen (juli-augustus) een treintje rijdt. Aan 4th en 5th Ave vind je souvenirwinkeltjes.

Whitehorse Yukon

Dag 2. Whitehorse

Je haalt 's middags de camper op in Whitehorse.

Net buiten Whitehorse, bij de luchthaven, liggen twee leuke musea. In het Yukon Beringia Interpretive Centre vertellen interactieve tentoonstellingen en gave films je over de tijd dat hier mammoeten en sabeltandkatten rondliepen. Skeletten en fossielen nemen je mee terug in de tijd. Het naastgelegen Transportation Museum vertelt je over de vroege luchtvaart en de aanleg van treinrails in de barre Yukon. Je kunt een combinatieticket kopen voor (ruim) een halve dag vermaak.

Whitehorse Yukon

Dag 3. Whitehorse - Carmacks

Afstand: 180 km / 110 mijl || Reistijd: ongeveer 2 uur  

Carmacks ligt op circa 180 kilometer ten noorden van Whitehorse. Het is slechts een klein dorp aan de Yukon-rivier en dient vaak als stop op de route tussen Dawson en Whitehorse. Carmacks ontstond in 1896, toen er goud gevonden werd. Dé bezienswaardigheid is het Tagé Cho Hudän Interpretive Centre, waar je alles leert over inheemse volken en hun leefwijzen. Ten noorden van Carmacks ligt de Five Finger Rapids; een prachtige stroomversnelling tussen rotspartijen in de brede rivier. Een steile trap brengt je naar een uitkijkpunt.

Carmacks Yukon

Dag 4. Carmacks - Keno

Afstand: 290 km / 180 mijl || Reistijd: ongeveer 4 uur  

Aan het eind van de Silver Trail Highway ligt de levendige spookstad Keno. De ontdekking van zilver en lood in 1919 maakte van Keno een drukbezochte mijnstad - tot de Keno Hill-mijn abrupt zijn deuren sloot en de stad leeg stroomde. De roemrijke geschiedenis wordt herdacht in het leuke Mining Museum. Extra leuk: omdat er in dit plaatsje weinig horizonvervuiling is, heb je er (in het najaar) grote kans om het noorderlicht te zien.

De overnachtingsplaatsen zijn hier schaars. Je kunt overnachten in Keno of in buurdorp Mayo, zestig kilometer daarvandaan.

Keno Yukon

Dag 5. Keno - Tombstone Territorial Park

Afstand: 320 km / 200 mijl || Reistijd: ongeveer 4½ uur  

Tombstone Territorial Park ligt aan de schilderachtige Dempster Highway. Deze ruige wildernis ligt anderhalf uur rijden ten noordoosten van Dawson City. Je wordt getrakteerd op besneeuwde bergen en arctische toendralandschappen. In het Tombstone Interpretive Centre (juni - half september), krijg je meer informatie over het park en de mogelijke activiteiten. Hier starten diverse wandelroutes en je vindt er een camping. Rijd zeker tot de noordelijke parkgrens om de prachtige toendralandschappen te zien.

Tombstone Territorial Park, Yukon

Dag 6. Tombstone Territorial Park - Eagle Plains

Afstand: 290 km / 180 mijl || Reistijd: ongeveer 6 uur  

Eagle Plains ligt halverwege de 736 kilometer lange Dempster Highway. Deze weg staat garant voor een indrukwekkende en avontuurlijke roadtrip. Na de indrukwekkende wildernis van Tombstone Territorial Park rijd je door permafrostlandschappen naar Eagle Plains. Door de harde ondergrond staan de bossen hier schots en scheef. In Eagle Plains zijn enkele voorzieningen, waaronder een hotel, tankstation en restaurant. Ook zijn er douches en wasmachines.

Eagle Plains Dempster Highway

Dag 7. Eagle Plains - Inuvik

Afstand: 370 km / 230 mijl || Reistijd: ongeveer 7 uur  

Hoera! Je hebt de 737 kilometer lange Dempster Highway bedwongen. Aan het eind van deze legendarische weg ligt Inuvik, een kleine plaats net boven de Poolcirkel. Karakteristiek zijn de gekleurde huizen en de bovengrondse buizen voor watertoevoer en riolering, die wegens de permafrost niet ondergronds aangelegd konden worden. De opvallendste bezienswaardigheid in Inuvik is de zilveren koepel van de Our Lady of Victory Church. Deze katholieke kerk heeft de toepasselijke bijnaam "Igloo Church". Vind je Inuvik te ver? Geen probleem: je mag je route helemaal zelf bepalen. Vraag ons gerust om andere mooie bezienswaardigheden voor je route.

inuvik northwest territories

Dag 8. Inuvik

Na zo'n lange rit kan het fijn zijn om een dag uit te blazen en de benen te strekken. Zes kilometer ten zuiden van Inuvik ligt Jàk Territorial Park. Je kunt de uitzichttoren beklimmen voor een mooi uitzicht over dit subarctische terrein. Wil je de omgeving vanaf het water bekijken? Maak dan vanuit Inuvik een boottocht over de Mackenzie-rivier. Dit is de tweede langste rivier van Noord-Amerika.

inuvik northwest territories

Dag 9. Inuvik - Eagle Plains

Afstand: 370 km / 230 mijl || Reistijd: ongeveer 7 uur  

Omdat Eagle Plains boven de boomgrens ligt, groeit er niets meer dan mossen en struiken. In juni en juli domineert een frisgroene kleur de omgeving, eind augustus breekt de vroege herfst los en zie je vooral de kleuren bruin, rood en geel. De Dempster is niet goed genoeg begaanbaar om in één keer van Inuvik terug te rijden naar Tombstone of Dawson City. Omdat het rijden op deze onverharde, uitdagende gravelweg langer duurt dan op asfalt, moet je een tweede overnachting maken in Eagle Plains om je rit op te breken.

Eagle Plains Dempster Highway

Dag 10. Eagle Plains - Tombstone Territorial Park

Afstand: 290 km / 180 mijl || Reistijd: ongeveer 6 uur  

Volg een van de wandelpaden voor een mooi beeld van Tombstone Territorial Park. De korte North Klondike River Trail geeft een goed uitzicht op de weidse landschappen en besneeuwde bergen. De populaire Goldensides Mountain Trail voert je door de toendra rond Tombstone Mountain. Als je ruim de tijd hebt, kun je je weg vervolgen over de Dempster. Enkele andere campings aan de Dempster Highway zijn Engineer Creek (194 km vanaf het beginpunt) en Rock River (op 447 km).

Tombstone Territorial Park, Yukon

Dag 11. Tombstone Territorial Park - Dawson City

Afstand: 110 km / 70 mijl || Reistijd: ongeveer 1½ uur  

Goudkoorts hield Dawson City eind negentiende eeuw in zijn greep. Dat die koorts allang is weggeëbd, merk je hier nauwelijks. De kleurrijke saloons, general store en post office doen vermoeden dat je op een filmset bent beland. Rijd je de Top of the World Highway? Informeer dan naar de wegcondities en weersomstandigheden voor je op pad gaat. Neem ruim de tijd om deze mooie route te rijden. Let op! In 2022 is de grenspost op de Top of the World Highway richting Tok/Chicken in Alaska geopend van 1 juni t/m 1 september. Het seizoen voor 2023 is nog niet bekend.

dawson city yukon

Dag 12. Dawson City

Je kunt je prima twee dagen vermaken met de historische gebouwen in Dawson City. Buiten het centrum ligt het grote houten goudbaggerschip Dredge No.4, waar je een rondleiding kunt volgen (tickets koop je in het Visitor Center). Ook de cancan-show in Diamond Tooth Gerties, Canada’s eerste legale casino, is een aanrader. Voor de lokale, ietwat lugubere traditie zit je goed in het Sourdough Café: "You can drink it fast, you can drink it slow, but your lips have gotta touch the toe”. Heb je nog langer de tijd, bezoek dan het fenomenale Tombstone Territorial Park aan de Dempster Highway - zo'n anderhalf uur rijden ten noordoosten van Dawson City. Deze ruige wildernis biedt besneeuwde bergen, meren en veel wildlife. Check of je verhuurder het toestaat deze hobbelige gravelweg te rijden. Je kunt eventueel meegaan met een tour.

dawson city

Dag 13. Dawson City › › Tok

Afstand: 300 km / 180 mijl || Reistijd: ongeveer 4½ uur  

Dit traject bevat een ferry van Dawson City naar West Dawson.

Het rustige plaatsje Tok (zeg: 'Took') ligt bij de grens met Yukon, aan de fabelachtige Top of the World Highway naar Dawson City in Yukon. Neem ruim de tijd om deze prachtige weg, die zijn naam eer aandoet, te rijden. Informeer voor je op pad gaat altijd naar de wegconditie en weersomstandigheden. Rijd je vanuit Tok de andere kant op, dus zuidwaarts naar Beaver Creek, dan kom je langs Tetlin National Wildlife Refuge. Hier wisselen bossen, toendra, meren, bergen en gletsjerrivieren elkaar af. Er leven vogels, wolven, (grizzly)beren en rendieren.

Let op! In 2022 is de grenspost op de Top of the World Highway richting Dawson City (Yukon) geopend van 1 juni t/m 1 september. De data voor 2023 zijn nog niet bekend.

Tok Alaska

Dag 14. Tok - Beaver Creek

Afstand: 180 km / 110 mijl || Reistijd: ongeveer 2 uur  

Beaver Creek, op slechts een paar kilometer van de grens met Alaska, is de meest westelijke nederzetting in Canada. De kleine gemeenschap is van belang als grenspost en servicecentrum voor de Alaska Highway. Het is tevens de thuisbasis van de White River First Nation, een indianenstam die erg actief is op het gebied van cultuurbehoud. Zo promoot de stam traditionele dans, zang en taalprogramma’s. Voor informatie over de regio kun je terecht in het Visitor Information Centre. Ernaast ligt de kleine kerk Our Lady of Grace.

Beaver Creek Yukon

Dag 15. Beaver Creek - Kluane National Park

Afstand: 230 km / 140 mijl || Reistijd: ongeveer 3 uur  

Haines Junction is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Kluane National Park, in het zuidwesten van Yukon. Dit ongerepte natuurpark wordt gedomineerd door bergen, gletsjers en ijsvelden. Ook ligt hier Mount Logan, de hoogste berg van Canada. De hoofdwegen zijn de Alaska Highway en Haines Highway, die langs de (noord)oostelijke parkgrens lopen. Volg je Haines Highway in zuidelijke richting, maak dan een stop bij Kathleen Lake, waar je mooie korte wandelingen kunt maken. Ook de Rock Glacier Trail is een aanrader; dit wandelpad voert je via het bos naar een rots(!)gletsjer en eindigt met een panorama over Dezadeash Lake.

Kluane National Park in Yukon

Dag 16. Kluane National Park

Om een goed beeld te krijgen van de bezienswaardigheden en activiteiten in Kluane National Park bezoek je het Da Ku Cultural Centre: het bezoekerscentrum in Haines Junction. Volg je vervolgens de Alaska Highway in noordelijke richting, maak dan een stop bij Kluane Lake. Hier is een klein bezoekerscentrum en er zijn wandelroutes uitgestippeld van diverse lengtes. Ter hoogte van Kluane Lake vind je ook de prachtige Kaskawulsh-gletsjer. Deze gletsjer zie je beste vanuit de lucht (de excursie kun je bij ons boeken).

Kluane National Park in Yukon

Dag 17. Kluane National Park - Whitehorse

Afstand: 220 km / 140 mijl || Reistijd: ongeveer 2½ uur  

Voordat de dam van Whitehorse aangelegd werd, waren de Miles Canyon en de Whitehorse Rapids ten zuiden van de huidige plaats grote obstakels voor vervoer over de Yukon-rivier. In de negentiende eeuw vergingen hier veel schepen, vaak samen met de bemanning. Tegenwoordig behoren de kloof, rivier en bijbehorende meren tot een recreatiegebied. Langs de oevers liggen wandel- en mountainbikepaden met talloze historische plaatsen en uitzichtpunten.

Whitehorse

Dag 18. Whitehorse

Je levert 's ochtends de camper in en reist terug naar huis.

Whitehorse

Dag 19. Thuiskomst

Door het tijdsverschil kom je vandaag weer thuis.

Reisschema

In onderstaand reisschema kun je snel zien op welke dag je waar bent. De gekleurde balken geven acties aan. Kies eerst je vertrekdatum:


Prijzen

Onze tarieven

Wij zijn een maatwerkspecialist. Dit houdt in dat we de reizen helemaal laten aansluiten op je wensen. Daarom staan er geen prijzen op onze website. Je kan vrijblijvend een offerte aanvragen. Binnen 1 werkdag weet je dan wat de reis kost. Uiteraard doen we ons best om je een scherpe prijs te geven en je te helpen met je ideale reis.

Vraag offerte

 

Pas deze reis aan

Totale afstand: 3129 kilometer / 1944 mijl
Zaterdag 12 maart: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Solliciteer nu op onze vacature voor reisadviseur.
Meer info!
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!