Vraag offerte

  Alaska & Yukon Explorer

Deze autoreis door Alaska en Yukon staat garant voor gletsjers, besneeuwde bergen en diepblauwe fjorden. Je avontuur start in Whitehorse en brengt je naar prachtige natuurgebieden als Denali National Park, de Matanuska en Exit Glaciers en Kluane National Park. Ook kun je een dagcruise maken door de Prince William Sound en in het spoor van de goudzoekers treden met een treinrit over de fabelachtige White Pass & Yukon Route Railroad.

Reis van dag tot dag

Dag 1. Whitehorse

Je reis begint in Whitehorse. Na aankomst haal je meteen de auto op op het vliegveld.

Tijdens de goudkoorts werd de Yukon-rivier bij Whitehorse bevaren door de hekwielboot S.S. Klondike. Ga mee met een tour of verken het gerestaureerde schip op eigen gelegenheid. Bij het schip start de leuke Millennium Trail (5-15 km) rond de rivier, deze brengt je ook naar de 30 meter lange Fishway. Ook leuk is de levendige waterkant, waar in het hoogseizoen (juli-augustus) een treintje rijdt. Aan 4th en 5th Ave vind je souvenirwinkeltjes.

Whitehorse Yukon

Dag 2. Whitehorse

Net buiten Whitehorse, bij de luchthaven, liggen twee leuke musea. In het Yukon Beringia Interpretive Centre vertellen interactieve tentoonstellingen en gave films je over de tijd dat hier mammoeten en sabeltandkatten rondliepen. Skeletten en fossielen nemen je mee terug in de tijd. Het naastgelegen Transportation Museum vertelt je over de vroege luchtvaart en de aanleg van treinrails in de barre Yukon. Je kunt een combinatieticket kopen voor (ruim) een halve dag vermaak.

Whitehorse Yukon

Dag 3. Whitehorse - Skagway

Afstand: 180 km / 110 mijl || Reistijd: ongeveer 2 uur  

Rail Away in het echt! Maak een treinrit met de White Pass & Yukon Route Railroad. Je kunt via ons een excursie boeken vanuit Whitehorse of enkel de treintickets vanuit Skagway. Wil je vanuit Skagway gaan en vervolgens doorrijden naar Haines, zoals in dit routevoorbeeld? Kijk dan goed wanneer de ferry van de Alaska Marine Highway vaart en of dit in je planning past. Deze boot tussen Skagway en Haines vaart niet elke dag. Onze reisadviseurs kunnen voor je uitzoeken of dit een mogelijkheid is voor jouw rondreis. Een alternatief is om de eerste drie nachten in Whitehorse te verblijven en vanuit daar de dagexcursie te doen. Vervolgens reis je door vanuit Whitehorse naar Kluane en kun je elders in je route een dag extra toevoegen.

Excursietip: White Pass & Yukon Railroad

Watervallen, kolkende rivieren en diepe kloven maken de White Pass & Yukon Railroad indrukwekkender dan elke andere treinreis. Een lange serie wagons strekt zich voor je uit - soms over knappe constructies die gevaarlijk ogende ravijnen overbruggen! De White Pass & Yukon Railroad neemt je mee in het spoor van de goudzoekers, die de aanleg van deze "mission impossible" mogelijk maakten.

White Pass Railroad

Dag 4. Skagway › › Haines

Afstand: 30 km / 20 mijl || Reistijd: ongeveer 1½ uur  

Dit traject bevat een ferry van Skagway naar Haines.

Haines wordt onder andere omringd door de Chilkat-rivier, de Takshanuk Mountains en de Davidson-gletsjer: enkele pareltjes uit de indrukwekkende natuur van Zuidoost-Alaska. In downtown Haines leer je over de cultuur van de Tlingit in het Sheldon Museum of het Fort William H. Seward. Je kunt in Haines ook raften en kajakken.

Gaat jouw reis van/naar Skagway? Er vaart een boot tussen Skagway en Haines: er is geen weg. Met een auto/camper moet je de boot van Alaska Marine Highway System boeken. Let op dat je niet per ongeluk de fast ferry boekt, hierop mogen geen voertuigen mee. Alaska Marine Highway vaart 3 à 4 keer in de week. Zorg ervoor dat je de boot zelf ruim op tijd reserveert. Houd rekening met een bedrag van circa 130 dollar voor een auto met twee personen en 200 dollar voor twee personen en een camper van 25 ft.

Haines, Alaska

Dag 5. Haines - Kluane National Park

Afstand: 300 km / 190 mijl || Reistijd: ongeveer 4 uur  

Haines Junction is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Kluane National Park, in het zuidwesten van Yukon. Dit ongerepte natuurpark wordt gedomineerd door bergen, gletsjers en ijsvelden. Ook ligt hier Mount Logan, de hoogste berg van Canada. De hoofdwegen zijn de Alaska Highway en Haines Highway, die langs de (noord)oostelijke parkgrens lopen. Volg je Haines Highway in zuidelijke richting, maak dan een stop bij Kathleen Lake, waar je mooie korte wandelingen kunt maken. Ook de Rock Glacier Trail is een aanrader; dit wandelpad voert je via het bos naar een rots(!)gletsjer en eindigt met een panorama over Dezadeash Lake.

Kluane National Park in Yukon

Dag 6. Kluane National Park - Tok

Afstand: 400 km / 250 mijl || Reistijd: ongeveer 5½ uur  

Het rustige plaatsje Tok (zeg: 'Took') ligt bij de grens met Yukon, aan de fabelachtige Top of the World Highway naar Dawson City in Yukon. Neem ruim de tijd om deze prachtige weg, die zijn naam eer aandoet, te rijden. Informeer voor je op pad gaat altijd naar de wegconditie en weersomstandigheden. Rijd je vanuit Tok de andere kant op, dus zuidwaarts naar Beaver Creek, dan kom je langs Tetlin National Wildlife Refuge. Hier wisselen bossen, toendra, meren, bergen en gletsjerrivieren elkaar af. Er leven vogels, wolven, (grizzly)beren en rendieren.

Let op! In 2022 is de grenspost op de Top of the World Highway richting Dawson City (Yukon) geopend van 1 juni t/m 1 september. De data voor 2023 zijn nog niet bekend.

Tok Alaska

Dag 7. Tok - Matanuska Glacier View

Afstand: 350 km / 210 mijl || Reistijd: ongeveer 4 uur  

De Glenn Highway slingert door de Matanuska River Valley, die ligt ingeklemd tussen machtige bergen en een schat aan bezienswaardigheden biedt. De allermooiste stop is de 42 kilometer lange Matanuska Glacier. Dit is de langste gletsjer van Alaska die je per voertuig kunt bereiken. Je kunt er fantastische foto's maken en over de voet van de gletsjer wandelen, eventueel met een gids. Je ziet de Matanuska-gletsjer al van verre liggen. Je overnacht in de plaats Palmer.

Matanuska Glacier, Alaska

Dag 8. Matanuska Glacier View - Seward

Afstand: 370 km / 230 mijl || Reistijd: ongeveer 4 uur  

Seward ligt op het Kenai Peninsula. Dit weergaloze schiereiland wordt gevormd door besneeuwde bergen, bossen, alpenweiden en gletsjers. Een hoogtepunt is het Kenai Fjords National Park, ten zuidwesten van Seward. Maak de korte wandeling naar de Exit Glacier of daag jezelf uit met een day hike naar het Harding Icefield - een ijsveld van bijna 200 vierkante kilometer met ruim 38 gletsjers.

seward alaska

Dag 9. Seward

In Sewards mooie haven zie je regelmatig zeeotters. Een absolute aanrader is een boottocht van een hele of halve dag, waarbij je wordt getrakteerd op fabelachtige uitzichten en bovendien kans hebt om dolfijnen, zeeleeuwen en (met wat geluk) orka's en bultruggen te zien. Blijf je liever aan wal, ga dan naar het Alaska SeaLife Center. Hier kun je zien hoe gewonde en zieke dieren, zoals papegaaiduikers, zeeleeuwen en inktvissen, worden opgevangen en verzorgd. Vanuit de haven vertrekken cruises door Kenai Fjords National Park

Excursietip: Kenai Fjords cruise

Een cruise door de fjorden van Kenai staat garant voor wildlife. Houd je camera gereed, want het water is rijk aan zeeotters, zeehonden, zeeleeuwen en papegaaiduikers. Met wat geluk zie je de machtige staart van een walvis uit het water zwiepen. Je vaart over fjorden en langs gletsjers. Er zijn boottochten van een hele of een halve dag.

Seward Alaska

Dag 10. Seward - Anchorage

Afstand: 200 km / 130 mijl || Reistijd: ongeveer 3 uur  

Je rijdt terug van Seward naar Anchorage via de fabelachtige Seward Highway. De Seward Highway omarmt de ruige kustlijn van de Turnagain Arm en wordt geflankeerd door de torenhoge bergen van het Chugach State Park. Bij helder weer kijk je uit over Cook Inlet, waar hellende bergen als mammoeten oprijzen. Na elke bocht wacht je een nieuw avontuur. De weg naar Anchorage duurt twee uur zonder stops. Wij adviseren je ruim de tijd te nemen om van deze mooie omgeving te genieten, zodat je pas aan het eind van de middag in Anchorage aankomt.

Seward Alaska

Dag 11. Anchorage - Denali National Park

Afstand: 380 km / 240 mijl || Reistijd: ongeveer 4½ uur  

De Parks Highway brengt je naar Denali National Park. Deze weg voert je door iconische Alaskaanse landschappen naar Mount Denali, de hoogste berg van Noord-Amerika. In het National Park volg je de 150 kilometer lange Denali Park Road. Het is een van Alaska’s allermooiste wegen, geflankeerd door uitkijkpunten en wandelroutes. Bezoek zeker de populaire Savage River. De Park Road is grotendeels alleen per shuttlebus of tourbus te bereizen. De shuttles vertrekken vanaf het Wilderness Access Center naar Toklat River, Eielson Visitor Center, Wonder Lake en Kantishna.

Denali National Park, Mount Denali

Dag 12. Denali National Park

Denali National Park draait om Mount Denali (voorheen McKinley), de hoogste berg van Noord-Amerika. De 150 kilometer lange Denali Park Road geldt als een van de allermooiste wegen van Alaska. Aan de weg liggen mooie uitkijkpunten en wandelroutes. Bezoek zeker de populaire Savage River. De Park Road is grotendeels alleen per shuttlebus (of tourbus) te bereizen. De shuttles vertrekken vanaf het Wilderness Access Center naar Toklat River, Eielson Visitor Center, Wonder Lake en Kantishna.

Excursietip: Flightseeing

Een van de gaafste manieren om Denali National Park te verkennen, is per vliegtuigje of helikopter. Je zweeft rond Mount Denali en wil voortdurend je neus tegen het raampje drukken om niets van het adembenemende uitzicht te missen.

Denali National Park, Alaska

Dag 13. Denali National Park - Fairbanks

Afstand: 200 km / 120 mijl || Reistijd: ongeveer 2 uur  

Fairbanks is de toegangspoort tot het binnenland van Alaska. Hier, aan de voet van Mount Denali, kun je fabelachtige flightseeing-excursies doen over de besneeuwde bergpieken. Ook leuk is een bezoek aan Pioneer Park: een groot stadspark vol musea en attracties die het verleden van Alaska doen herleven. Ook gaaf is het University of Alaska Museum of the North. De grootste attractie van Fairbanks is het noorderlicht; een natuurspektakel dat iedere winter de nachthemel kleurt. In de zomer wordt het in Fairbanks nauwelijks donker en zie je het noorderlicht niet.

Fairbanks Alaska

Dag 14. Fairbanks - Tok

Afstand: 330 km / 200 mijl || Reistijd: ongeveer 4 uur  

De jaarlijkse sledehondenraces leveren Tok de bijnaam 'Sled Dog Capital of the World' op. Tok is de eerste grote plaats bij de grens tussen Alaska en Yukon. In het Mainstreet Visitor Center vind je brochures en informatieve displays over wildlife, goudkoorts en de constructie van de Alaska Highway. In de ‘mini-musea’ van Tok kom je nog meer te weten over de lokale geschiedenis. Vlakbij ligt het Alaska Public Lands Information Center met meer informatie over de natuurparken en buitenactiviteiten in de omgeving.

Tok Alaska

Dag 15. Tok › › Dawson City

Afstand: 300 km / 180 mijl || Reistijd: ongeveer 4½ uur  

Dit traject bevat een ferry van West Dawson naar Dawson City.

Goudkoorts hield Dawson City eind negentiende eeuw in zijn greep. Dat die koorts allang is weggeëbd, merk je hier nauwelijks. De kleurrijke saloons, general store en post office doen vermoeden dat je op een filmset bent beland. Rijd je de Top of the World Highway? Informeer dan naar de wegcondities en weersomstandigheden voor je op pad gaat. Neem ruim de tijd om deze mooie route te rijden. Let op! In 2022 is de grenspost op de Top of the World Highway richting Tok/Chicken in Alaska geopend van 1 juni t/m 1 september. Het seizoen voor 2023 is nog niet bekend.

dawson city yukon

Dag 16. Dawson City

Je kunt je prima twee dagen vermaken met de historische gebouwen in Dawson City. Buiten het centrum ligt het grote houten goudbaggerschip Dredge No.4, waar je een rondleiding kunt volgen (tickets koop je in het Visitor Center). Ook de cancan-show in Diamond Tooth Gerties, Canada’s eerste legale casino, is een aanrader. Voor de lokale, ietwat lugubere traditie zit je goed in het Sourdough Café: "You can drink it fast, you can drink it slow, but your lips have gotta touch the toe”. Heb je nog langer de tijd, bezoek dan het fenomenale Tombstone Territorial Park aan de Dempster Highway - zo'n anderhalf uur rijden ten noordoosten van Dawson City. Deze ruige wildernis biedt besneeuwde bergen, meren en veel wildlife. Check of je verhuurder het toestaat deze hobbelige gravelweg te rijden. Je kunt eventueel meegaan met een tour.

dawson city

Dag 17. Dawson City - Keno

Afstand: 290 km / 180 mijl || Reistijd: ongeveer 3½ uur  

Aan het eind van de Silver Trail Highway ligt de levendige spookstad Keno. De ontdekking van zilver en lood in 1919 maakte van Keno een drukbezochte mijnstad - tot de Keno Hill-mijn abrupt zijn deuren sloot en de stad leeg stroomde. De roemrijke geschiedenis wordt herdacht in het leuke Mining Museum. Extra leuk: omdat er in dit plaatsje weinig horizonvervuiling is, heb je er (in het najaar) grote kans om het noorderlicht te zien.

De overnachtingsplaatsen zijn hier schaars. Je kunt overnachten in Keno of in buurdorp Mayo, zestig kilometer daarvandaan.

Keno Yukon

Dag 18. Keno - Whitehorse

Afstand: 460 km / 290 mijl || Reistijd: ongeveer 5½ uur  

Voordat de dam van Whitehorse aangelegd werd, waren de Miles Canyon en de Whitehorse Rapids ten zuiden van de huidige plaats grote obstakels voor vervoer over de Yukon-rivier. In de negentiende eeuw vergingen hier veel schepen, vaak samen met de bemanning. Tegenwoordig behoren de kloof, rivier en bijbehorende meren tot een recreatiegebied. Langs de oevers liggen wandel- en mountainbikepaden met talloze historische plaatsen en uitzichtpunten.

Whitehorse

Dag 19. Whitehorse

Je levert de auto in en reist terug naar huis.

Whitehorse

Dag 20. Thuiskomst

Door het tijdsverschil kom je vandaag weer thuis.

Reisschema

In onderstaand reisschema kun je snel zien op welke dag je waar bent. De gekleurde balken geven acties aan. Kies eerst je vertrekdatum:


Prijzen

Onze tarieven

Wij zijn een maatwerkspecialist. Dit houdt in dat we de reizen helemaal laten aansluiten op je wensen. Daarom staan er geen prijzen op onze website. Je kan vrijblijvend een offerte aanvragen. Binnen 1 werkdag weet je dan wat de reis kost. Uiteraard doen we ons best om je een scherpe prijs te geven en je te helpen met je ideale reis.

Vraag offerte

 

Zaterdag 12 maart: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Solliciteer nu op onze vacature voor reisadviseur.
Meer info!
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!