6 keer belangrijk wegennieuws

door Lisa Huis in 't Veld za 28 mei 2016 9:00 bijgewerkt op vr 31 mei 2019 9:00

De nationale parken in Amerika en Canada maken zich op voor het zomerseizoen. Wegen en wandelpaden worden sneeuwvrij gemaakt, voorzieningen krijgen een opknapbeurt en bezoekerscentra openen hun deuren. Met smeltende sneeuw, bloeiende bomen en zomerse zon helpt de natuur een handje mee. Helaas is er in sommige gebieden zo veel sneeuw gevallen, dat nog niet alle belangrijke wegen zijn geopend. Lees de updates hieronder.

1. Yosemite: Tioga Road gesloten, Glacier Point Road soms open

De Glacier Point Road is in principe open, maar kan bij slecht weer afgesloten worden. Reizigers die de Tioga Road door het park willen rijden, moeten nog even wachten. Het ziet ernaar uit dat de weg pas eind juni of begin juli open gaat. Het heeft deze winter uitzonderlijk veel gesneeuwd en men is nog druk bezig met sneeuwschuiven. Actuele informatie over de Tioga Road en verwachte openingsdata (zodra bekend) vind je op de website van Yosemite National Park. Ben je onderweg? Bel 209-372-0200 voor de actuele wegcondities.

De Tioga Road is de snelste route tussen Yosemite Valley en Mono Lake. Een alternatieve route voert over de Sonora Pass, die momenteel helaas ook nog niet open is. Klik hier voor updates. Ga je van/naar Las Vegas, Death Valley of Utah? Dan kun je ervoor kiezen om Mono Lake over te slaan. Je rijdt dan via het zuiden om Yosemite heen en kunt overnachten in bijvoorbeeld Visalia, Lake Isabella of Barstow. Google Maps geeft de actuele stand van zaken weer: kijk dus wat voor jou de beste route is. Je kunt ook altijd overleggen met je reisadviseur.

Lees verder over Yosemite National Park

Tioga Pass in Yosemite National Park

2. Yellowstone National Park - alles open m.u.v. Dunraven Pass

Op het moment van schrijven zijn alle wegen naar en in Yellowstone National Park open. Eén kleinigheidje: de weg via Dunraven Pass is dicht en er zijn wat wegwerkzaamheden. Op de website van Yellowstone National Park staat een handig en actueel overzicht.

Lees verder over Yellowstone

Morning Glory Pool in Yellowstone National Park

3. Trail Ridge Road, Rocky Mountain NP - bijna open

De Trail Ridge Road, de hoogst gelegen geasfalteerde weg van de VS, is ongeveer zes maanden per jaar bedolven onder een flinke laag sneeuw. De National Park Service laat weten dat de openingsdatum nog onbekend is. Bedenk wel dat Trail Ridge Road aan het begin en eind van het seizoen elk moment tijdelijk kan sluiten in verband met sneeuwval. Onderweg geniet je van het uitzicht op 3.700 meter hoogte. Alhoewel, in de eerste weken is dít je uitzicht: metershoge sneeuwmuren!

Informatie over Rocky Mountain National Park

Sneeuw langs de Trail Ridge Road in Rocky Mountain National Park, Colorado

4. Moraine Lake, Banff National Park - weg open

In de Rocky Mountains van Canada wordt 's winters fanatiek geskied. Toeristische bestemmingen zijn dan alleen op sneeuwscooters, op (langlauf)ski's of op sneeuwschoenen bereikbaar. Goed nieuws: Moraine Lake, een van de mooiste plekken van Banff National Park is vanaf 21 mei weer per auto of camper te bereiken. Er ligt nog wel redelijk wat sneeuw. Tip Vanaf 24 mei kun je met de shuttlebus vanaf Lake Louise Park & Ride naar Moraine Lake. Vooral handig als je met een camper bent, omdat de parkeergelegenheid er beperkt is. Kijk voor de exacte data, routes en meer informatie op deze website. De Icefields Parkway tussen Jasper en Banff is overigens goed begaanbaar.

Meer over Moraine Lake en Banff

Moraine Lake in Banff National Park

5. The Narrows (Zion National Park) soms open, soms gesloten

Omdat deze hike zo populair is, willen we 'm toch even noemen. The Narrows is de naam van de smalle rivierkloof in Zion National Park. De Narrows begint waar de verharde Riverside Walk langs de rivieroever ophoudt. Durfallen waden verder door de rivier. Het kan voorkomen dat het te gevaarlijk is door de rivier te waden vanwege hoogwater door smeltende sneeuw of vanwege een te snelle waterstroming. De Narrows wordt dan afgesloten. Zodra de stroming 24 uur lang acceptabel is, opent de National Park Service de kloof weer voor fanatieke wandelaars. Kijk op de website van Zion National Park voor de laatste info over de Narrows. Als de Narrows dicht is, staat er een 'Alert'. Momenteel zijn er meerdere alerts.

Informatie over Zion National Park

Wandelen door de Narrows in Zion National Park

6. Glacier National Park, Montana - Sun Road dicht tot ca. 22 juni

Een deel van de Sun Road is open voor verkeer. Men is hard aan het werk het andere deel van de weg sneeuwvrij te maken. De weg zal niet eerder open gaan dan 22 juni. Het kan later worden, afhankelijk van het weer. Bekijk de voortgang.

Glacier Montana

Andere nationale parken

Ook in andere nationale parken in de VS en Canada zijn veel toeristische routes en bezienswaardigheden weer geopend. Ben je op reis en wil je weten of een bepaald park of specifieke route open is? Kijk dan op www.nps.gov (nationale parken VS) of www.parkscanada.ca (nationale parken Canada). Ook staatsparken en andere natuurgebieden hebben hun eigen website waarop handige bezoekersinformatie staat.

Meld je nu gratis aan voor de Reizigersbeurs @ Zwolle. Klik voor meer info!
7 maart: Infodag in Zwolle
Zuidwest-Amerika, West-Canada, Oost-Canada en Oost-Amerika!
Meld je gratis aan