Amerika open voor gevaccineerde reizigers op 8 november 2021

door Onze redactie do 28 okt. 2021 10:00 bijgewerkt op vr 3 dec. 2021 16:23

Het Witte Huis heeft aangekondigd dat op 8 november de grenzen opengaan voor volledig gevaccineerde reizigers uit Schengenlanden, waar Nederland en België ook onder vallen. Hieronder vind je een samenvatting van wat wij tot nu toe weten, we zullen bij nieuws deze blog updaten. Ga altijd uit van de informatie op de officiële Amerikaanse overheidswebsite.

Info Corona-virus Noord-Amerika

Vereiste vaccinaties en negatief testbewijs

Alle vaccins die door de WHO zijn goedgekeurd zijn geldig voor jouw reis naar de Verenigde Staten. Ook AstraZeneca. Voorwaarden om heen te reizen zijn:

  • Iedereen vanaf 18 jaar moet volledig gevaccineerd zijn (2 doses Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca; 1 dosis Janssen; of een combinatie van 2 goedgekeurde vaccins). Kijk via deze link of dit voor jou geldt. Er gelden slechts enkele uitzonderingen.
  • Iedereen van 2 jaar moet negatief getest zijn. Nieuw met ingang van 6 december: Deze test moet je binnen één dag voor vertrek laten afnemen. Zowel een Antigeen als een PCR-test behoren tot de mogelijkheden. Het CDC zegt over de termijn van één dag: The 1-day period is 1 day before the flight’s departure. The Order uses a 1-day time frame instead of 24 hours to provide more flexibility to the air passenger and aircraft operator. By using a 1-day window, test acceptability does not depend on the time of the flight or the time of day that the test sample was taken. For example, if your flight is at 1pm on a Friday, you could board with a negative test that was taken any time on the prior Thursday. Houd de website van het CDC in de gaten voor uitgebreide en meest actuele informatie.
  • Je moet een mondkapje op in het vliegtuig en een attest invullen, zie hieronder.

Reizen met kinderen

Op dit moment gelden er geen vaccinatie-vereisten voor kinderen t/m 17 jaar. Kinderen van 2 jaar en ouder moeten wel getest zijn. Als het niet-gevaccineerde kind met een volledig gevaccineerde volwassene reist, kan een het kind ook op de dag voor vertrek een test doen (in overeenstemming met de tijdlijn voor volledig gevaccineerde volwassenen).

Meenemen op reis

Wij raden je aan om al je corona- en vaccinatiegerelateerde documenten mee te nemen op reis, in je handbagage. Zorg dat je alles zowel digitaal (opgeslagen op je telefoon en/of in je mailbox) als geprint altijd bij de hand hebt. Denk aan je vaccinatiebewijs (origineel en Engelstalig, zie hieronder), je testresultaat (origineel en Engelstalig), gele boekje, en de registratiekaart die je bij je laatste vaccinatie kreeg. Je moet namelijk overal en altijd een papieren of digitale versie kunnen tonen van je (vaccinatie)documenten. Op luchthavens en aan boord van vluchten zijn mondmaskers verplicht (enkele uitzonderingen daargelaten).

Coronacheck app: twee Engelstalige bewijzen tonen

Met een recente update van de Coronacheck-app (oktober 2021) is het nu mogelijk om in de app je twee losse vaccinaties te tonen. Zorg dat je deze voor vertrek paraat hebt. Als je deze app gebruikt, maar nog maar één QR-code ziet staan, dan moet je via het plusje rechtsboven nogmaals je vaccinaties toevoegen. Klik op het plusje en daarna op 'Vaccinatiebwijs'. Log in met je DigiD en volg de stappen. Als je dit hebt gedaan en vervolgens naar het tabje Internationaal gaat, zie je daar 'Bekijk QR-codes'. Hier staan nu QR-codes voor elke vaccinatie. Als je op 'details' bovenaan klikt, zie je voor elke vaccinatie de Engelstalige gegevens.

Een Engelstalig vaccinatiebewijs printen via coronacheck.nl

Print eveneens je internationale vaccinatiebewijs uit. Dit kan via https://coronacheck.nl. Hier kun je een pdf genereren met een Engelstalig bewijs van elke vaccinatie. Print je bewijs en neem het gele boekje en registratiekaart waarop beide vaccinaties staan, voor de zekerheid mee op reis in je handbagage en zorg dat je deze altijd bij de hand hebt. De werkwijze om het pdf te downloaden, volgt hieronder:

  • Open de website https://coronacheck.nl.
  • Scroll naar beneden en klik op de blauwe button met 'Maak papieren bewijs'.
  • Klik daarna rechtsboven in beeld op Taal: English.
  • Scroll naar onderen, zet het vinkje bij 'privacy statement' en klik op Next.
  • Klik dan op de bovenste regel: 'A vaccination certificate' en log in met je digi-d
  • Op deze pagina kun je nu een pdf downloaden. Sla het document op op je telefoon, mail het naar jezelf en print het ook uit.

Attest invullen (schriftelijke verklaring)

Naast je vaccinatiebewijs en negatief testresultaat, wordt om een attest (schriftelijke verklaring) gevraagd. Luchtvaartmaatschappijen moeten zorgen dat elke passagier deze verklaring invult. Het formulier wordt op de luchthaven uitgedeeld of is te downloaden via info die je via de luchtvaartmaatschappij krijgt. Om tijd te besparen kun je 'm alvast invullen (online of geprint): download het formulier. Als je volledig gevaccineerd bent volgens de door de VS gestelde vereisten en je hebt een negatief testresultaat, dan kun je bij Section 1 en Section 2 enkel Vraag 1 invullen en daarna het formulier ondertekenen.

Corona gehad en test je nog positief?

In dit geval moet je alsnog dubbel gevaccineerd zijn om te mogen reizen en moet je isolatie-periode uiteraard afgelopen zijn. Je mag in dit geval reizen met een positief testresultaat en een herstelbewijs (brief). Dit resultaat mag maximaal 90 dagen oud zijn, gerekend met de dag van je heenvlucht. Het herstelbewijs moet een Engelstalige brief zijn van een erkende zorgverlener, bijvoorbeeld je huisarts, waarin staat vermeld dat je toestemming hebt om te reizen. De positieve test en de brief vormen samen jouw 'documentation of recovery'. Lees meer over de documentation of recovery.

Terugkeer en quarantaineplicht

Bij aankomst in Amerika is er geen quarantaineplicht, bij terugkomst ook niet. Vereisten voor de terugreis zijn dat je volledig gevaccineerd bent en je je vaccinatiebewijs kunt laten zien. Je moet ook weer een mondkapje op in het vliegtuig. De regels voor terugkeer naar Nederland kunnen wijzigen. Check de meest recente voorwaarden op https://reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl/ (klik op de button 'Check mijn reis' en volg de stappen).

Van de VS naar Canada over land en andersom

VS naar Canada: Het lijkt erop dat er precies dezelfde regels gelden voor binnenkomst per vliegtuig en per auto/camper. Dus de ArriveCAN app invullen en een negatieve test kunnen tonen, samen met je vaccinatiebewijs. Kijk op de website van de Canada Border Services Agency (CBSA) en lees onze blog over inreisregels voor Canada.

Canada naar VS: Hier lijkt geen test nodig, wel een vaccinatiebewijs en een mondeling attest. Bekijk de regels op de website van US Customs & Border Protection.

Vliegen naar Hawaii

Als je naar Hawaii vliegt met een overstap of stopover (meerdere dagen) op het vasteland van de VS, dan geldt het binnenlandse deel van je vlucht als 'domestic'. Je kunt dan deelnemen aan de State of Hawaii Safe Travels Program onder de 'vaccination exemption', waarbij je niet hoeft te testen als je WHO-goedgekeurde vaccins hebt gekregen. Je moet wel de app invullen en je vaccinatiebewijs uploaden. Lees meer op de website van de Hawaii Tourism Authority en op hawaiicovid19.com.

Als je niet voldoet aan de vereisten

Dan word je de toegang tot Amerika ontzegd.

Vragen, meer informatie en updates

Wij proberen deze blog up to date te houden en jou van de meest recente en belangrijkste informatie te voorzien.

Disclaimer

Bovenstaande informatie is slechts een samenvatting/vertaling van de informatie van de Amerikaanse CDC. Deze informatie is onder voorbehoud van wijzigingen. Tioga Tours BV aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van eventuele fouten in deze informatie en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Je bent zelf verantwoordelijk voor de juiste reisvoorbereiding en de benodigde documenten: kijk zelf op nederlandwereldwijd.nl/landen/verenigde-staten-van-amerika/reizen/reisadvies voor de inreisvoorwaarden.

11 en 12 december: online infodagen met webinars, live Camper Q&A én persoonlijke adviesgesprekken (Zoom)
Meld je gratis aan
Kom naar onze corona-proof infodag op zaterdag 27 november in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!