Camperhuur: de eerste dag

bijgewerkt op zo 26 jun 2022 8:40

Je camperavontuur door Amerika of Canada staat op het punt te beginnen. Hoe gaat dat nou, die eerste dag met de camper? Hoe kom je bij het verhuurstation, wanneer doe je de boodschappen en hoe richt je de kastjes goed in? In deze blog lees je praktische informatie over de eerste dag met je camper.

1. Vooraf regelen: online inchecken, video, afspraak maken

Om zorgeloos je camperreis te starten, moet je thuis vast twee dingen doen:

  • Online inchecken moet bij vrijwel alle camperverhuurders. Je bespaart hiermee ter plekke veel tijd. Online inchecken kan zodra je van ons de voucher hebt gekregen met daarop het bevestigingsnummer van de camper (circa vijf weken voor vertrek). Bij Wegbrengspecials moet je vaak al een maand voor vertrek online inchecken.
  • Bekijk de instructievideo van je verhuurder. Hiermee bespaar je ter plekke kostbare tijd! Kies je verhuurder en klik op Praktische info. Heeft je verhuurder geen video? Kijk dan bij een andere verhuurder met een zelfde type camper.
  • Maak een afspraak. Bel enkele dagen voor je de camper ophaalt naar het verhuurstation om een tijd af te spreken of te bevestigen. Je kunt vragen of de receptie van het hotel voor je wil bellen. Bel ook als je al online hebt ingecheckt.

2. Check hoe je naar de camperverhuurder gaat

Het adres waar je de camper moet ophalen, staat op de voucher die je van ons gekregen hebt. Hoe je daar komt, verschilt per verhuurder. Grofweg zijn de mogelijkheden:

  • Transfer is inbegrepen: Een shuttlebus brengt je van/naar geselecteerde (airport)hotels naar de verhuurlocatie. De regels verschillen per locatie. Hoe laat en waar je wordt opgehaald, spreek je af (a) bij het online inchecken en/of (b) door het verhuurstation te bellen op de dag voor je de camper ophaalt.
  • Transfer is te boeken: Transfers zijn vooraf te boeken tegen een meerprijs. Spreek bij het online inchecken af hoe laat en waar de shuttle je komt ophalen en bel de dag voor de pick-up naar het verhuurstation om de afspraak te checken.
  • Geen transfer mogelijk: Je gaat - op eigen kosten - met het openbaar vervoer of een taxi naar het verhuurstation. Bel de dag voor de pick-up nog even naar het verhuurstation om een tijd af te spreken of te bevestigen. Uber kan een voordelige optie zijn.

Belangrijk: Bij de meeste camperverhuurders kun je pas 's middags je camper ophalen, vaak is dat tussen 13:00 en 16:00. Houd er dus rekening mee dat je die dag niet meer veel kilometers kunt maken! Soms kun je (tegen betaling) al eerder op de dag terecht. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Transfers Fraserway inbegrepen

3. Administratie bij ophalen: waar moet je aan denken?

Eenmaal bij de camperverhuurder aangekomen, regel je het papierwerk. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:

  • Alle chauffeurs moeten bij het ophalen van de camper aanwezig zijn om zich te legitimeren met hun rijbewijs en paspoort.
  • Een internationaal rijbewijs is niet verplicht, maar bij calamiteiten, aanhoudingen of bij inbeslagname is het handig dat je een internationaal rijbewijs kunt overhandigen in plaats van je gewone rijbewijs. Lees meer over benodigde reisdocumenten.
  • Alle chauffeurs moeten op het huurcontract worden vermeld, anders zitten zij niet verzekerd achter het stuur.
  • De hoofdbestuurder moet zijn creditcard tonen om de borg en eventuele ter plaatsen te betalen extra’s (zoals one way-kosten) te voldoen.
  • Controleer goed het huurcontract voordat je het tekent! Vraag om extra uitleg als je iets niet begrijpt. Dat is niet dom, maar verstandig.
Eerste camperdag administratie

4. Controleer: schade en inventaris

Het moment is aangebroken: je gaat kennismaken met je huis op wielen! Een medewerker van het verhuurstation loopt met je mee naar de camper. Controleer samen de camper zorgvuldig op eventuele schade en laat dit indien nodig op het huurcontract noteren. Als je een inventaris hebt geboekt, controleer dan of deze compleet is. Je hoeft niet alle vorken na te tellen, maar check wel of er een bezem, het belangrijkste kookgerei en voldoende linnengoed is. Meld het als er iets ontbreekt. Kom je er onderweg achter dat er spullen uit de inventaris ontbreken, of is er per ongeluk iets kapot gegaan? Dan hoef je niet direct de verhuurder te bellen, maar kun je meestal tot een bepaald bedrag nieuwe items aanschaffen. Dit staat vermeld in het huurcontract dat je ter plaatse tekent. Het bonnetje lever je bij het inleveren in en je krijgt dan de gemaakte kosten terug.

eerste camperdag: inventaris controleren

5. Bagage opbergen

Misschien sta je te springen om je vakantiekleren op te bergen, houd jezelf nog even in bedwang! Om kostbare reistijd op je eerste dag te besparen, kun je het beste je koffers/reistassen nog even op de bedden in de camper leggen of in het grote bagagevak achterin. Zodra je op de eerste camping bent aangekomen, kun je op je gemak de kastjes inrichten.

Let op: Zet koffers/tassen nooit in het gangpad; ze kunnen gaan schuiven en gevaarlijke situaties opleveren. Gebruik je de bagagevakken aan de buitenkant van de camper, zorg ervoor dat je ze goed sluit met de hendeltjes en het sleuteltje!

eerste camperdag: bagage opbergen

6. Tanken

Meestal vertrek je met een volle benzinetank, maar dit is niet bij alle camperverhuurders zo. Is de tank voor een kwart vol? Dan is het slim om direct te tanken. De meeste campers rijden op Regular Unleaded (benzine), in Canada rijden sommige campers op diesel. Check voor vertrek even bij de verhuurder welke brandstof je moet tanken. Vaak staat het ook op een sticker bij de brandstofdop. Het tanken van de camper gaat in principe hetzelfde als bij een auto, maar duurt wat langer.

Tip: veel benzinepompen hebben een speciaal haakje. Je hoeft dan niet de hele tijd de hendel in te knijpen tijdens het tanken, maar kunt de hendel 'vergrendelen'. Als de tank vol is, slaat hij vanzelf af.

Eerste camperdag: tanken

7. Boodschappen doen, deurtjes dicht

Eerste keer parkeren: De parkeerplaatsen bij Amerikaanse/Canadese supermarkten zijn veel groter dan bij ons, dus je kunt je camper er best aardig kwijt. Soms moet je meerdere plekken innemen. Je kunt dan wat verder achterop de parkeerplaats gaan staan, zodat je niemand in de weg staat. Zoek altijd een parkeerplaats waarbij je niet kan worden ingebouwd: bijvoorbeeld een plek waarbij er niemand meer voor je kan parkeren en waarbij je voldoende ruimte hebt om weer weg te rijden.

Doe de camper op slot: Doe alle deuren van de bestuurderscabine, de "voordeur" van de camper en alle bagagevakken buiten op slot met de sleutels aan je sleutelbos. Bij de voordeur moet je vaak meerdere slotjes omdraaien. Test even of de deur daadwerkelijk dicht is. Laat geen waardevolle spullen in de camper liggen. Draag je paspoort en portemonnee altijd bij je.

Winkel voor 4-5 dagen: Amerikaanse/Canadese supermarkten zijn GROOT. Het duurt lang voor je alles gevonden hebt tussen de kilometers aan schappen. Omdat er mooiere bezienswaardigheden zijn dan rijen vol cereals kun je het beste inslaan voor meerdere dagen. Koop bijvoorbeeld voor twee tot drie dagen verse groente en nog voor twee dagen diepvries- en blikgroenten. Je camper heeft altijd een koelkast en vaak ook een diepvries, dus je kunt etenswaren prima een poosje goed houden. De eerste boodschappenronde is vaak duurder omdat je ook “basisspullen” moet aanschaffen. Een boodschappenlijstje helpt je om niet onnodig veel tijd in de Walmart door te brengen.

Koop in elk geval: voldoende drinkwater, afbreekbaar wc-papier (vraag om 'RV toilet paper'), boterhamzakjes, olie/bakboter, spons/afwasborstel en afwasmiddel. Bij de meeste verhuurders moet je ook speciale blokjes kopen voor de wc in de camper. Eventueel kun je aanschaffen: schoonmaakhandschoenen (voor het legen van de watertanks), een lokale simkaart en afvalzakken (of neem extra tasjes mee uit de supermarkt).

Boodschappen opgeborgen? Kastje gaat dicht!: Zet zware spullen achterin het kastje en doe de kastjes goed dicht. Tijdens het rijden wil er nog wel eens wat gaan schuiven. Gallons water kun je opbergen in het opbergvak aan de buitenkant. De douchecabine is ook een handige plek. Doe de (koel)kasten na een rit voorzichtig open; voor je het weet stuiteren je blikjes cola eruit of krijg je een rijst-douche.

Eerste camperdag boodschappen

8. Op naar je bestemming met hulp van de bijrijder

Als je nooit eerder in een camper hebt gereden, moet je jezelf de tijd gunnen om te wennen. Vooral het gebrek aan een achteruitkijkspiegel is onhandig. Rijd daarom de eerste kilometers samen: vraag je bijrijder om extra goed in de rechterspiegel en door het raam te kijken als je een afslag neemt of van rijstrook wisselt. Vraag je bijrijder ook om te helpen navigeren, zodat je je aandacht op de weg kunt houden. Bij het parkeren, is het slim om de bijrijder te laten uitstappen om aanwijzingen te geven. Draai de ramen open zodat je instructies goed kunt horen.

9. Plan een korte rit op de eerste camperdag

Meestal kun je de camper pas ‘s middags ophalen. Met wat pech ben je pas om 15:00 aan de beurt. Plan daarom nooit een lange rit op de dag dat je de camper ophaalt! Ook overtochten per ferry zijn dan geen goed idee. In een namiddag van San Francisco naar Yosemite rijden, red je niet als je ook nog boodschappen wil doen en moet wennen aan de camper. Kies dus een korte route voor je eerste dag met de camper. Als je een Early Bird-pakket hebt (bij Cruise America/Canada via ons bij te boeken) of vaker met een grote camper hebt gereden, kan je de rit wat langer maken.

Verplicht een lange rit? Is een lange rit op de eerste camperdag onvermijdelijk? Koop dan ergens onderweg (bijvoorbeeld bij een tankstation) voldoende drinkwater en ga de eerste dag uiteten. Je kunt de tweede dag boodschappen doen. Houd er rekening mee dat op zondag niet alle supermarkten open zijn!

Eerste camperdag rijden

10. Pfiew, op de camping. Installeren maar!

Je bent aangekomen op de eerste camping, pfiew! Meld je bij de receptie van de camping om een plekje te vragen. De instructievideo heeft je tips gegeven over het installeren van de camper en het aansluiten van de elektriciteit met de shoreline. Weet je het even niet meer? Mede-kampeerders zijn vaak erg behulpzaam. Of tover het instructieboek tevoorschijn dat je van de verhuurder hebt meegekregen. Wil je tips voor je eerste overnachting? Die lees je in deze blog: Kamperen: onmisbare tips.

Eerste camperdag: camping

Handig om te lezen

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan