Indian Summer in America’s Wild East

In de indian summer, als de herfstkleuren op hun mooist zijn, trok reisjournalist en -fotograaf Jonathan Vandevoorde door het berggebied van de Adirondacks, het grootste natuurpark van de V.S. Hij werd betoverd door de natuurpracht van deze enorme wildernis.

De Adirondacks? Misschien zegt de naam Lake Placid je wel iets, het Olympische wintersportdorp uit 1980 op twee uurtjes rijden van de Canadese grens. Dat ligt midden in het Adirondack Park: ’s winters een ijzige koelkast – min twintig is heel gewoon – en in de zomer aangenaam warm. De indian summer, die zowat eind september begint en tot half oktober doorloopt, is het échte toeristische hoogseizoen. Je komt ogen tekort om alle kleurschakeringen van de uitgestrekte bossen in je op te nemen, met al die eindeloos wisselende reflecties in al die bergmeren!

Oost-Amerika Indian Summer

Ruige natuur

Geen kapbossen in the North East, maar oerwoud. Mijlen en mijlen achtereen zoeven de bomen langs me als ik over het slingerende asfaltlint suis. Beren schijnen hier te zitten, maar gelukkig laten ze me ongemoeid. Herten zijn een groter gevaar: ’s avonds zie je ze overal langs de weg staan en eentje stak er zomaar een keer over, geen twintig meter voor me uit.

Rijden in Amerika is gewoon anders. Clichés zijn er genoeg: een ‘state of mind’, een gevoel van vrijheid en wat nog meer... Ze kloppen gewoon. En rijden in Amerika is vooral erg ‘relaxed’. Draai een van Amerika’s 2000 country radiostations op 10: blazen maar! Er is overal plek langs de weg om te stoppen en te genieten van de weelderige berglandschappen. En die zijn in de Adirondacks erg talrijk. Aan het eind van elke dag voelde het alsof ik geen mijl opgeschoten was. En dat lag echt niet aan de technische kwaliteiten van mijn zonnige auto.

Oost-Amerika Indian Summer

Oost-Amerika Indian Summer

Terug in de tijd

Lake Placid was de eerste paar dagen mijn uitvalsbasis. Buiten het mondaine dorp tarten stille dorpen geduldig de voortgang van de tijd. Ouderwetse diners, waar bejaarde bewoners limonade bij de pizza drinken. De afbladderende verf van de Victoriaanse huizen met hun gammele veranda’s... Het zijn eilanden van menselijke aanwezigheid in een zee van dichtbegroeide bergen.

Speciaal om huizen te fotograferen ging ik een hele dag met de auto op pad. Saranac Lake en Keene Valley zijn wat dat betreft de meest fotogenieke stadjes. Andere, zoals Tupper Lake, Blue Lake of Newcomb lijken te overleven. Ze dateren uit de tijd dat er sanatoria voor tbc-patiënten waren of houthakkers al het geld verdienden. In de 19de eeuw leefden mensen in de industriële steden zoals New York in de meest ongezonde lucht die je je kunt voorstellen. Ze kwamen naar de Adirondacks om van de zuivere berglucht beter te worden.

Oost-Amerika Indian Summer

Great Camps

Rond de eeuwwisseling lieten de allerrijksten hier een vakantieoptrekje bouwen, ver weg van de stress en lastige paparazzi uit ‘the City’. Enkele van deze zogenaamde Great Camps kun je bezoeken, zoals Camp Sagamore van de Vanderbilts. Ik kom er onaangekondigd opdagen na een rit van 8 kilometer over een onverharde weg en kreeg van de directeur een rondleiding. De rijkdom van toen is niet voor te stellen, maar de natuur in de omgeving is onbetaalbaar.

Oost-Amerika Indian Summer

Meer lezen van Jonathan?

Kijk op zijn website: www.eenbergwerk.nl.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan