Voor welke Amerikaanse nationale parken moet je reserveren in 2021?

door Onze redactie di 4 mei 2021 8:00

In 2021 moet je voor sommige nationale parken vooraf een toegangsbewijs reserveren. In verband met COVID-19 wil men bezoekersstromen reguleren en bezoekers over het park spreiden. Onder andere Yosemite, Glacier en Rocky Mountain National Park hebben een toegangsbewijs verplicht gesteld bij een bezoek in 2021. Dit koop je náást het gewone entreegeld. In Zion National Park dien je vooraf tickets te kopen voor de verplichte shuttlebus. Deze toegangsbewijzen gaan op vastgestelde data in de verkoop. Lees je dus goed in! Voor Canadese nationale parken en voor 2022 zijn nog geen bijzonderheden bekend.

Toegang Yosemite National Park Californie

Toegangsbewijs Yosemite National Park

Voor een bezoek aan Yosemite tussen 21 mei t/m 30 september heb je een Day Use Permit (toegangsbewijs) nodig. Dit bewijs is drie opeenvolgende dagen geldig en kost $2 (non-refundable). Je koopt één toegangsbewijs per voertuig. Je betaalt daarnaast ter plaatse nog de reguliere toegang (of je koopt de vaak voordelige jaarpas). Degene die de reservering maakt, moet bij de parkingang een ID-bewijs met foto tonen. Lees hieronder in welke gevallen dit toegangsbewijs niet verplicht is. Uitgebreide informatie over de Day Use Permits je op de website van Yosemite National Park.

Geen toegangsbewijs nodig, indien je:

 • Een reservering hebt voor een van de volgende campings: Upper Pines, Lower Pines, North Pines, Camp 4, Wawona, Bridalveil Creek, Tuolumne Meadows.
 • Een reservering hebt voor een van de volgende accommodaties: Curry Village, Housekeeping Camp, Yosemite Valley Lodge, The Ahwahnee, Wawona Hotel.
 • Een reservering hebt voor een overnachting in Wawona, Yosemite West, or Foresta. Slaap je in een andere plaats buiten het park, dan heb je WEL een toegangsbewijs nodig.
 • Je een Yosemite Wilderness Permit hebt
 • Je een Half Dome Permit hebt
 • Je het park binnenkomt via YARTS (de lokale openbaar vervoerder), met de bus, fiets, te voet of te paard.

In al deze gevallen moet je een bewijs van overnachting of het spefieke permit kunnen tonen, samen met een foto-ID. Hier wordt om gevraagd bij de parkingang. Enkel een National Park Pass geeft je GEEN recht op toegang tot het park.

Belangrijke data tickets reserveren Yosemite

 • Bezoekdata t/m 31 juli: deze toegangsbewijzen zijn al in de verkoop, zie hieronder.
 • Bezoekdata 1 augustus t/m 31 augustus: 5 mei, 8AM Pacific Time (17:00 onze tijd).
 • Bezoekdata 1 september t/m 30 september: 12 mei, 8AM Pacific Time (17:00 onze tijd)

De website van Yosemite geeft aan dat je stipt op tijd klaar moet zitten om te reserveren en dat het hard gaat. Op 28 april ging juli in de verkoop, maar op dit moment (3 mei 2021) is er voor juli nog geen enkele datum uitverkocht. Wel gaat het in de weekenden hard met de tickets. Ook al is het nog niet bekend of je reis doorgaat, je kunt altijd alvast je entreeticket kopen. Dit kost je $2 (non-refundable). Kijk hierboven of een ticket in jouw situatie vereist is.

Hoe reserveer ik tickets voor Yosemite?

 • Ga naar https://www.recreation.gov/ en log in op je account via Log In (rechtsboven). Of maak een account aan via Sign Up. Let op! Creditcard is vereist.
 • Ga naar https://www.recreation.gov/timed-entry/10086745. Je bent nu al direct op de juiste pagina.
 • Scroll iets naar beneden en klik bij 'Day Use Entry' op de blauwe butten 'Book Now'.
 • Kies je datum bij 'Date'. Een blauw vakje betekent dat er nog tickets zijn. Klik bij Quantity op het plusje achter Vehicle 3-Day Entry, zodat daar een 1 staat. Klik op 'Close'. Let niet op het bedrag dat onderaan de pagina staat: dit corrigeer je in de volgende stappen.
 • Klik op de blauwe button 'Add to cart'.
 • Nu verschijnen je ingevulde gegevens en de Ticket Holder Details. Klik daaronder op de groene knop 'Add a Pass'. Zie de afbeelding hieronder (links).
 • Je ziet nu 'Select Pass', met enkele opties. Klik op de eerste: 'I will purchase a pass that covers the entrance/standard amenity fee when I arrive onsite'. Zie de afbeelding hieronder (rechts). Hiermee geef je aan dat je ter plaatse de jaarpas koopt (of al in het bezit hebt) die jou toegang tot het park geeft.
 • Klik aan de rechterkant op 'Proceed to cart'. Je kunt nu $2 afrekenen met je creditcard.
Tickets reserveren Yosemite Tickets reserveren Yosemite

Geen ticket? Tweede kans!

7 dagen voor de aankomstdag wordt een klein aantal toegangsbewijzen beschikbaar gesteld om 8AM Pacific Time (17:00 onze tijd). Dus heb je mis gegrepen of nog niet gereserveerd: geef de hoop niet op.

Yosemite Valley in Yosemite National Park

Toegangsbewijs Rocky Mountain National Park

Ook hier moet je je Day Use Permit (toegangsbewijs) hebben om het park in te mogen. Een entreebewijs is nodig bij een parkbezoek van 28 mei t/m 11 oktober 2021.

De kosten bedragen $2 (non-refundable). Er zijn twee reserveringsopties:
1. De Bear Lake Corridor + rest van het park: de omgeving van Bear Lake en toegang tot de rest van het park, geldig van 5AM tot 6PM.
2. Het hele park, minus de Bear Lake Corridor. Geldig van 9AM tot 3PM. Je hebt geen permit nodig tot 8AM of na 3PM.

Een toegangsbewijs biedt geen garantie op een parkeerplaats. In de Bear Lake Area raden we je aan om gebruik te maken van de shuttlebussen.

Wanneer en hoe reserveren?

Je maakt een reservering per auto, voor een bepaalde dag en een bepaald tijdslot. De tijdsloten in de ochtend zijn het populairst en het snelst uitverkocht. Reserveren doe je via www.recreation.gov. Voor het reserveren heb je een account van Recreation.gov nodig. Betalen gaat via creditcard. Degene die de reservering maakt, moet ter plaatse een ID-bewijs met foto tonen. Uitgebreide informatie lees je op de website van Rocky Mountain National Park.
Reserveren kan via het volgende schema:

 • Bezoek in de maand juli: Koop je tickets op 1 juni om 8AM Mountain Time (16:00 onze tijd)
 • Bezoek in de maand augustus: Koop je tickets op 1 juli 8AM Mountain Time (16:00 onze tijd)
 • Bezoek in de maand september: Koop je tickets op 1 augustus 8AM Mountain Time (16:00 onze tijd)
 • Et cetera

Extra tickets

25% van het totale aantal beschikbare tickets is de dag voor aankomst te reserveren om 5 PM Mountain Time via recreation.gov.

Toegang Bear Lake Rocky Mountain National Park

Reserveren Going-to-the-Sun Road in Glacier National Park (MT)

Voor toegang tot Glacier National Park in Montana, moet je tot en met 6 september 2021 (Labor Day) in het bezit zijn van een vooraf gereserveerd ticket, tenzij je een reservering hebt voor een accommodatie, camping, excursie (bijvoorbeeld een boottour of paardrijtocht) of bustour in het park. Reserveringen zijn vereist t/m 6 september, tussen 6AM en 5PM. Na 6 september en buiten deze tijden kun je zonder reservering over de Going-to-the-Sun Road door het park rijden. Uitgebreide informatie over het ticket-systeem lees je op de website van Glacier National Park (Montana).

Wanneer en hoe reserveren?

Tickets zijn verkrijgbaar via www.recreation.gov. De kosten bedragen $2 (non-refundable) per voertuig. Tickets zijn vanaf 60 dagen van tevoren verkrijgbaar, om 8AM Mountain Time (16:00 onze tijd). Op 6 mei gaan de tickets voor 5 juli in de verkoop. Dit schuift telkens één dag op. Deze tickets gaan heel hard en zijn snel uitverkocht. We raden je dus aan om van tevoren vast te kijken hoe het reserveren in zijn werk gaat. Voor het reserveren heb je een account van Recreation.gov nodig. Betalen gaat via creditcard. Ter plaatse betaal je het standaard entreegeld (eenmalige toegang of door middel van de Annual Pass). Degene die de reservering heeft gemaakt, moet de reservering kunnen tonen, samen met een foto-ID.

Extra tickets

Mis gegrepen? Twee dagen voor aankomst gaat het tweede deel van de dagtickets in de verkoop om 8AM Mountain Time.

Reserveringen in Glacier National Park Montana

Reserveren shuttle in Zion National Park

In Zion heb je in ieder geval t/m 30 juni 2021 een ticket nodig voor de shuttlebus. Kosten: $1 p.p.. De tickets gaan twee keer per maand in de verkoop voor data twee t/m vier weken later, om 9AM Mountain Time (17:00 onze tijd). Op 31 mei koop je tickets voor een bezoek tussen 16 en 30 juni. Daarnaast worden er enkele kaarten achtergehouden, deze koop je de dag van tevoren om 5PM Mountain Time via Recreation.gov. Daarnaast kun je erop gokken dat er plek over is, en tussen 2PM en 4PM naar het bezoekerscentrum gaan. Deze tickets zijn first-come, first-served. Reserveren doe je via www.recreation.gov. Uitgebreide informatie lees je op de website van Zion National Park.

Shuttlebussen in Zion National Park Utah

Algemene maatregelen

Mondkapjes zijn verplicht in alle nationale parken indien fysieke afstand niet mogelijk is. Ook in gebouwen zoals bezoekerscentra en musea draag je een mondkapje. Per park kunnen er aanvullende regels zijn. Bekijk de parkwebsite voor de actuele status. Bedenk dat grote musea waarschijnlijk ook werken met tijdsloten. Een voorbeeld is de Quarry Exhibit Hall in Dinosaur National Monument, Colorado/Utah.

Geen bijzonderheden in...

Voor Yellowstone National Park en Bryce National Park zijn er op dit moment geen bijzonderheden (mei 2021). Dit kan elk moment wijzigen. Kijk dus voordat je je trip plant altijd op de website van de nationale parken die je gaat bezoeken. Ook voor Canadese nationale parken hebben we nog geen bijzonderheden vernomen. In Banff National Park dien je sinds vorig jaar wel de shuttlebus te reserveren naar Moraine Lake/Lake Louise. Dit heeft echter niets met COVID-19 te maken. Lees meer over de shuttlebustickets in Banff, Lake Louise en naar Moraine Lake in onze reisinfo over Banff.

Reis 16 mei virtueel de wereld rond tijdens de Reisrotonde. 6 Maatwerkspecialisten, 20 online presentaties.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!