Vraag en antwoord: Visa, paspoorten en reistoestemming (ESTA/eTA)

Lees hieronder welke reisdocumenten er vereist zijn voor je vakantie naar Amerika en Canada. Sommige regels gelden voor beide landen, de reistoestemmingen gaan specifiek over Amerika of Canada.

Disclaimer: er kunnen geen rechten ontleend worden aan de informatie op deze pagina. Je bent zelf verantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Om de Verenigde Staten en Canada binnen te komen, heb je een paspoort nodig. Ook baby’s en kinderen dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort. Zorg ervoor dat de paspoorten tot minimaal drie maanden na terugkomst geldig zijn. Voor cruises is dit meestal zes maanden. In de VS en Canada is het verplicht om altijd een paspoort bij je te hebben.

Let op: In het documentnummer van Nederlandse paspoorten komt de letter ‘O’ nooit voor. Het is wel mogelijk dat het documentnummer het cijfer ‘0’ (nul) bevat.

Je vraagt een visum aan als je:

 • langer dan negentig dagen in de VS verblijft
 • langer dan zes maanden in Canada doorbrengt
 • met een noodpaspoort zonder chip naar de VS of Canada reist
 • naar de VS reist en na 1 maart 2011 gereisd hebt in Iran, Irak, Libië, Noord-Korea, Somalië, Soedan, Syrië of Jemen zie ook deze info
 • op of na 12 januari 2021 Cuba hebt bezocht
 • naar de VS reis en een (tweede) nationaliteit hebt uit: Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië of Syrië

Regels kunnen voor vertrek wijzigen. Raadpleeg voor je reis naar de VS de website van het Amerikaanse consulaat-generaal in Amsterdam

Vraag je visum op tijd aan, wachttijden kunnen oplopen tot meer dan 8 maanden. Als dit voor jou te lang duurt, kun je kijken of de wachttijd in Duitsland of België korter is en daar een afspraak maken.

Reis je naar de VS en heb je de Chinese nationaliteit, dan moet je voor vertrek online een Electronic Visa Update System (EVUS) aanvragen. Info over EVUS.

Voor meer informatie over visa kun je terecht bij het Amerikaanse consulaat of de Canadese ambassade. Handige websites:

Wat is ESTA: Kom je per vliegtuig, per (cruise)schip of via land de VS binnen voor een kort bezoek (maximaal negentig dagen), dan ben je verplicht om via het ESTA-programma reistoestemming aan te vragen. Zonder de ESTA-reistoestemming is het niet mogelijk om het land binnen te komen en word je geweigerd op de vlucht, vaart of bij het grenskantoor. Je vraagt dus ook een ESTA aan als je via een overstap in Canada naar de VS vliegt of via land de VS binnen wilt rijden.

 • Let op: sommige reizigers dienen toch een visum aan te vragen. Dit geldt onder andere als je eerder hebt gereisd in bepaalde landen of als een bepaalde (tweede) nationaliteit hebt. Kijk onder het kopje 'visa'.

ESTA aanvragen: Je regelt de toestemming online via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming: https://esta.cbp.dhs.gov of via de app ESTA Mobile. De kosten van $21 (voorheen $14) per persoon kunnen uitsluitend per creditcard worden voldaan. ESTA geeft niet direct akkoord. Je krijgt een melding dat de behandeling 72 uur kan duren. In de praktijk is je aanvraag vaak de volgende dag al goedgekeurd. Als je inlogt via de homepage, kun je de status van je aanvraag bekijken. Soms kan de verwerking van de aanvraag wel enkele dagen duren. Wij raden je dan ook aan om de aanvraag tijdig in te dienen, uiterlijk twee weken vóór je vertrek per vliegtuig of cruiseschip. Als er geen toestemming wordt gegeven, dien je een visum aan te vragen via het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. Het is dus ook niet mogelijk om op het vliegveld nog een nieuwe ESTA aan te vragen indien blijkt dat je een fout gemaakt hebt, of als je per ongeluk de ESTA helemaal vergeten bent aan te vragen.

 • Lees onze uitleg over ESTA aanvragen.
 • Vraag ESTA uitsluitend aan via de website of app die wij hierboven en in onze blog noemen. Andere "behulpzame" bedrijven vragen onnodig veel geld voor het aanvragen van ESTA.
 • Let op: In Nederlandse paspoortnummers komt de letter O niet voor. Typ dus niet per ongeluk de letter O in plaats van het getal 0 (nul), je kunt dan geweigerd worden op de vlucht of vaart.
 • Een nieuwe veiligheidsmaatregel stelt het verplicht om een paspoortscan aan te leveren bij het aanvragen van een ESTA.

Geldigheid: Print de ESTA-autorisatie uit en bewaar deze bij je reisdocumenten. De autorisatie is geldig voor een periode van maximaal twee jaar, maar vervalt als je een nieuw paspoort krijgt of als de toestemming herroepen wordt. Je kunt de gegevens over de verblijfplaats per reis actualiseren door weer in te loggen bij ESTA.

Overstap in Canada: Maak je tijdens je vlucht een overstap in Canada? Dan moet je naast ESTA ook eTA aanvragen! Ook als dit enkel op de heen- of de terugreis is.

Wat is eTA: Vlieg je naar Canada voor een bezoek van korter dan zes maanden, dan is het verplicht om online reistoestemming aan te vragen. Dit geldt ook als je in Canada overstapt op de heen- of terugreis. De reistoestemming heet Electronic Travel Authorization (eTA). De eTA vraag je online aan en kost $7 per persoon (wijzigingen voorbehouden). De kosten betaal je per creditcard. De eTA is vijf jaar geldig. Reizigers die een Canadese nationaliteit hebben, ook al is dit een dubbele nationaliteit samen met de Nederlandse/Belgische, hebben een Canadees paspoort nodig om te kunnen reizen.

Aanvragen: Je vraagt je eTA aan via http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp. Doe dit ongeveer twee weken voor vertrek! De aanvraag wordt meestal binnen enkele minuten goedgekeurd. Je krijgt dan een bevestiging per e-mail. Een eTA is vijf jaar geldig.

 • Lees onze blog voor uitgebreide uitleg over eTA aanvragen
 • Vraag eTA alleen aan via de website die wij hierboven en in onze blog noemen. Andere "behulpzame" bedrijven vragen onnodig veel geld (circa €80) voor het aanvragen van eTA.
 • Let op: In Nederlandse paspoortnummers komt de letter O niet voor. Typ dus niet per ongeluk de letter O in plaats van het getal 0 (nul), je kunt dan geweigerd worden op de vlucht.

Overstap in Amerika: Maak je tijdens je vlucht een overstap in Amerika? Dan moet je zowel ESTA als eTA aanvragen! Dit geldt zowel voor de heen- als de terugvlucht.

Van Canada naar de VS: ESTA aanvragen & I-94 formulier invullen

Om de VS via land, zee, en lucht binnen te gaan, heb je een ESTA nodig. Bij een landgrens én enkele ferry-havens (zie tweede tabje, 'What Ferry Ports accept an I-94 Provisional?')* moet je ook een I-94 formulier invullen en enkele dollars betalen om de VS in te mogen. Dit kan tegenwoordig digitaal en van tevoren, vanaf zeven dagen voordat je de grens oversteekt. Het kost enkele dollars en kan via de app CPB One of de website https://i94.cbp.dhs.gov/I94/. Ter plaatse moet je je alsnog persoonlijk melden bij de grenspost, maar als je al een I-94 formulier hebt aangevraagd en betaald, scheelt dit veel tijd. *Op het moment van schrijven (januari 2024) staat alleen Victoria bij de geselecteerde ferry-havens. Vertrek je vanuit Victoria per ferry naar de VS, dan raden we aan om online een I-94 formulier aan te vragen om je grensoversteek te bespoedigen.

Van de VS naar Canada

Om Canada via land binnen te gaan, is géén eTA vereist. Je moet je paspoort aan de beambte laten zien en betaalt enkele (Canadese) dollars.

Algemene tips grensovergang

 • Het kan zijn dat je voertuig wordt doorzocht, houd daar rekening mee
 • Ook gelden er invoerregels. Vers vlees, groente en fruit mogen niet mee de grens over. De grensoversteek kan even duren, helemaal wanneer het druk is bij het grenskantoor.
 • Het is een goed idee om op een grote luchthaven vast dollars van het andere land te pinnen, bijvoorbeeld op Schiphol.
 • Neem bij de grensoversteek nooit de NEXUS Lane. Dit is een overgang voor frequent travelers.

De Amerikaanse autoriteiten hebben aangescherpte regels voor bepaalde groepen reizigers. Dit betreft:

 • Reizigers die op of na 12 januari 2021 Cuba hebben bezocht
 • Reizigers met de nationaliteit uit landen van het Visa Waiver Programma (zoals Nederland) die na 1 maart 2011 hebben gereisd naar of nog verblijven in de landen Iran, Irak, Soedan of Syrië.
 • Reizigers die naast de nationaliteit van het Visa Waiver Programma ook nog een tweede nationaliteit hebben uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië of Syrië

Zij kunnen niet meer via het Visa Waiver Programma naar de VS reizen. Zij moeten een visum aanvragen via de consulaire vertegenwoordiging van de VS. Zie het kopje 'visa'.

Voorheen moest je op de heenreis naar de VS in het vliegtuig een immigration formulier (I-94) invullen. Dit hoeft nu niet meer: je reisinfo wordt automatisch doorgegeven. Vlieg je naar Canada, dan vul je in het vliegtuig een Declaration Card in. Hierop staan vragen m.b.t. je reis en de goederen/etenswaar die je bij je hebt. Na aankomst op het vliegveld worden er bij de immigration officer vingerafdrukken genomen en een irisscan of gezichtsfoto gemaakt. Ook worden er vaak vragen gesteld over het doel van je reis. Beantwoord alle vragen serieus.

Een gewoon B-rijbewijs volstaat voor het rijden in een huurauto en camper. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht, maar bij calamiteiten, aanhoudingen of bij inbeslagname is het handig dat je een internationaal rijbewijs kunt overhandigen in plaats van je gewone rijbewijs. Een internationaal rijbewijs kun je bij de ANWB aanschaffen. In België kun je hiervoor terecht bij de gemeente van je woonplaats. Neem een recente pasfoto mee.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan