Corning, New York

Corning New York Met meer dan 10.000 inwoners is Corning de grootste stad van Steuben County, gelegen in de staat  New York. De stad ligt in een vallei, omringd door steile heuvels, en vormt de zuidelijke toegangspoort tot de prachtige regio Finger Lakes. De stad wordt geprezen om haar creatieve sector en staat ook wel bekend als ‘Crystal City’ vanwege haar levendige glasindustrie.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Museum of Glass

Corning staat vooral bekend vanwege haar glasproductie. Het Museum of Glass is dan ook zeker een bezoek waard. Het museum bezit meer dan 45.000 glaswerken, waarvan sommige wel meer dan 3500 jaar zijn, en er worden demonstraties glasblazen gegeven.

Rockwell Museum of Western Art

De grootste culturele attractie van Corning. Het museum beschikt over de belangrijkste collectie van West-Amerikaanse kunst, die Robert en Hertha Rockwell tientallen jaren hebben verzameld. Er is vooral veel kunst van indianenstammen te bezichtigen.

Corning Airport and National Wartime Museum

Een luchtvaartmuseum, dat vooral gespecialiseerd is in de Tweede Wereldoorlog.

Gaffer District

Op cultureel vlak is het Gaffer District ook zeker een bezoek waard. Dit gebied behelst ongeveer een derde van de stad. Niet alleen zijn er gezellige restaurants, maar ook souvenirwinkels en antiquariaten. Ook vinden er heel regelmatig culturele festivals, ballet-, theater- en muziekvoorstellingen plaats.

Market Street

Market Street is een historische straat die deel uitmaakt van het Gaffer District. Langs de straat staan veel originele gebouwen die uit het midden van de negentiende eeuw stammen. In de zijstraten vind je, naast huizen in Victoriaanse en neo-Griekse stijl, kerken met bijzonder versierde glazen ruiten.

Omgeving

Bloody Run

Een gebied vlakbij Gorton Creek, waar een bekende veldslag plaats zou hebben gevonden tussen indianenstammen en Amerikaanse troepen onder leiding van de generaals John Sullivan en James Clinton. Deze veldslag maakte deel uit van een plan dat opgezet was door George Washington om de macht van de Irokezen te breken.

Vervoer

Steuben County Transportation System verzorgt het openbaar vervoer binnen Steuben County. Met de bussen van Shortline kun je in de stad zelf reizen en naar omliggende gebieden. Uiteraard rijden er ook taxi's rond en kun je, als je het Corning Museum of Glass wilt bezoeken, gebruikmaken van de gratis shuttlebus, die stopt op de hoek van de Pine Street en op de Market Street. Deze bus stopt overigens ook bij het Rockwell Museum of Western Art en rijdt elk kwartier.

Feiten

Staat New York
County Steuben
Oppervlakte 9 km²
Hoogte 284 meter
Inwoners 11.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger).

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Corning valt in een gebied met een zogenaamd vochtig landklimaat. De winters zijn er relatief lang, waarbij uitzonderlijk koude temperaturen van -25 graden voor kunnen komen. De temperatuur in de zomer varieert meestal tussen de 25 en de 30 graden.

Geschiedenis

Corning valt op door de vele groene heuvels en de Chemungrivier, die beide gevormd zijn door de gletsjers die miljoenen jaren geleden door het gebied liepen. De vallei was met haar vruchtbare grond niet alleen een uitstekende woonplaats voor de vele indianenstammen die in het gebied hebben gewoond, maar ook voor de immigranten die op zoek waren naar goede landbouwgrond.

De eerste nederzetting werd gesticht in 1796, niet ver van de huidige stad. Op dat moment was de houtindustrie de voornaamste bron van inkomsten. Het nabijgelegen stelsel van rivieren bood bijzonder gunstige transportmogelijkheden. Naast deze bloeiende houtkap zouden grote houtzagerijen bijdragen aan een nog grotere economische ontwikkeling van de stad. Deze zagerijen waren zo groot dat zelf beweerd werd dat het de grootste ter wereld waren. Niet alleen hout werd vanuit Corning over het nabijgelegen Chemungkanaal vervoerd: ook transport van kool, tabak, graan en whisky zorgde voor een levendige economie.

In 1868 verhuisde Armory Houghton met zijn bedrijf Brooklyn Flint Glass Works vanuit Brooklyn naar Corning, waardoor de naam van het bedrijf veranderde in Corning Glass Works. Het bedrijf, dat tegenwoordig Corning Inc. heet, heeft vooral bijgedragen aan de reputatie van Corning als 'Crystal City'

Economie

Corning was geruime tijd een stad van voornamelijk industriële betekenis. Er zijn belangrijke fabrieken gevestigd, waarvan de belangrijkste Corning Inc. is, een producent van glas en keramische producten voor industriële, wetenschappelijke en technische toepassingen. De stad liep als gevolg van orkaan Agnes in 1972 geheel onder water, maar kwam er, met hulp van de regering, weer snel bovenop. Het industriële zwaartepunt van de stad zou blijven bestaan, hoewel nu wetenschap en toerisme ook een belangrijk aandeel hebben in het economische klimaat van Corning.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan