dag 14

Door Antony (Ton) en Marianne Pol - 26-04-2008 06:15
23 april 2008
Na een koude nacht, we hebben het water laten druppelen in de gootsteen en met de verwarming aan, staan we lekker uitgeslapen op om Yellowstone NP te bezoeken. Vanaf deze camping blijkt het 5 minuten naar de ingang te zijn. Mijn jaarpas van vorig jaar voor de Nationale Parken heb ik meegenomen, omdat die in april 2008 verloopt. Hij wordt geaccepteerd en dat scheelt weer 25 dollar. We krijgen te horen dat er nog veel sneeuw in het park ligt, maar dat de hoofdwegen tot Old Faithful en Canyon Village te berijden zijn. De rest is nog gesloten. Van een vorig bezoek weten we dat de afstanden in het park enorm zijn, Old Faithful is ongeveer 80 km enkele reis. We stoppen eerst bij de Mammoth hot springs terraces, we zien de eerste prachtige heetwater bronnen, die allerlei prachtige kleuren hebben en hun kalk achterlatend prachtige vormen krijgen. Helaas lopen we tegen het eerste sneeuwprobleem aan. In alle te bezoeken gedeeltes hebben ze van hout boardwalks gemaakt ter bescherming van de ondergrond en vanwege het hete water dat rijkelijk onder je door stroomt. Maar helaas stuiten we op een bordje closed vanwege een sneeuw versperring. Op naar Norris Geyser Basin. Dit is een prachtig gedeelte van het park met vele heetwater bronnen. De boardwalk ligt veelal vol met een halve meter sneeuw, maar daaroverheen klunend komen we toch waar we wezen willen. Het is allemaal geweldig en oogstrelend wat de natuur aan schoons biedt. Ook hier is een gedeelte vanwege de sneeuw afgesloten, maar we hebben genoeg gezien om toch een beeld te krijgen van de omstandigheid, wanneer heet opborrelend water gedurende honderdduizenden jaren de vrije loop heeft. Prachtige kalkformaties in allerlei kleuren zijn het resultaat.
Op naar Old Faithful, de geyser die nooit teleurstelt en elk uur een voorstelling geeft. Onderweg zien we vele bizons in een prachtig winterlandschap, want we zitten nu boven de 2000 meter en daar heeft de sneeuw zich aardig opgehoopt. Twee bizon moeders steken met hun kroost een rivier over en dat geeft een aandoenlijk schouwspel. In gedachten zie ik (zoals in Afrikaanse natuurfilms) krokodillen op de loer liggen om het beeld wreed te verstoren, maar gelukkig gebeurt er niets en bereiken ze veilig de overkant.
Old Faithful ligt in dikke sneeuw en vol verwachting gaan we naar de geyser in ruste. We zien op een bord dat binnen 10 minuten van 15.59 uur (ervoor of erna) hij gaat spuiten. We hebben nog een kwartiertje. We zijn niet alleen (zeker wel 20 mensen). Naast ons staat een groepje Japanners of uit die streken, aan de taal kan ik het niet horen, dus ze kunnen net zo goed uit China of Korea komen. Met dikke mutsen op, oorwarmers van een bedenkelijk souvenir achtig niveau, wordt alles en iedereen gefotografeerd. En ja hoor, op het afgesproken tijdstip begint hij te spuiten. Het blijft een spectaculair gezicht, zeker als je er zo dicht bij staat.
Het zonnetje was voor even doorgebroken, maar wordt gevolgd door een forse sneeuwbui. We gaan terug naar de camping en genieten onderweg van het prachtige winterse uitzicht.
Internet doet het uitstekend en zo blijf ik op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de wereld en Nederland. De dollar doet het voor ons uitstekend en dat is fijn om te weten. De contacten met het thuisfront verlopen uitstekend en dat heeft ook weer zijn keerzijdes. Marian maakt zich ongerust over het feit, dat haar broer Dick nog steeds niet heeft gereageerd op het reisverslag of sms’jes. Dat doet hij meestal, maar tot op heden blijft het stil. Met alle technische hulpmiddelen ga je denken, dat iedereen met ons meereist en dat ook regelmatig laat weten……………………………………..
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Reizigers vertellen reizigers: gratis tips en inspiratie van ervaren reizigers
18 en 19 maart op onze Reizigersbeurs
Dit jaar op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan