Riga eerst indruk

Door Kramer - A long time ago

Riga eerste indruk.

Het appartement was op mijn komst voorbereid door kantoor en alles is er aanwezig, ik moest alleen het bed nog opmaken nadat ik Sophietje had gebeld.

Zoals zo vaak in Oost Europa ziet het pand er van buiten niet uit en staat het in een buurt die ook niet aantrekkelijk is maar wel redelijk dicht bij het centrum en is het van binnen geheel gemoderniseerd met lichte kleuren en nieuwe oostenrijkse kunststof ramen, die geheel open kunnen of alleen van boven. De auto kan door een hek achter het huis worden geparkeerd, dus veilig. Ik sta donderdag vroeg op om de vrije dag te benutten en rij naar het centrum om daar wat rond te kijken, het echte oude stadsdeel is autovrij in zoverre dat alleen vergunninghouders door de slagbomen mogen. Na enige tijd rondgelopen te hebben besluit ik toch naar de bekende stranden van Jurmala te gaan, 20 km toen Noordwesten van Riga.

Je weet niet wat je daar aantreft, een historische badplaats met mooie oude panden maar ook mooi geïntegreerde nieuwbouw. Hier wonen 50.000 mensen en in Riga ruim 700.000 en dat is een echte metropool Tussen de bebouwing en het strand zit altijd zo’n 25-100 meter bos, waardoor je geen kustvervuiling door bebouwing hebt. Buiten het oude centrum loopt de bebouwing zo’n 30 km door waar achter dus ook 30 km een prachtig wit strand loopt van ongeveer 100 meter breed. Het verloopt heel geleidelijk de zee in dus je kunt langzaam aan het water inlopen, er zijn daardoor geen golven mede omdat er nagenoeg ook geen eb/vloed is. Het stuk strand bij het water is redelijk hard en daar wordt op gefietst en gewandeld. Ik gun mij geen tijd om op het strand te gaan liggen alhoewel het weer prachtig weer is, rond de 28 graden. Even in de omgeving nog rondgereden en toen een supermarkt opgezocht. Richting Riga zie ik een groot winkelcentrum mat grote letters MAXIMA (toch nog een relatie met Nederland), dat zal wel een super zijn. Inderdaad een gigant van Franse proporties en ook zo uitgedost, dus er is geen nee te koop, na wat rondgegraaid te hebben kan ik mijn eerst Letse Lat uitgeven, de vaste koers met de euro is 1,423 oftewel 1 Lat is 1,40 euro waard. Dat is een vreemd gevoel na 4 weken USA met een verhouding van ongeveer 0.70 tov de euro, dus alles is eigenlijk tweemaal zo duur dan dat de landelijke valuta aangeeft in de vergelijking van USA en Letland. Dus als je hier voor 20 gaat eten kost het eigenlijk 28 euro en zou het in USA 14 euro zijn!!! Zo liggen de prijzen eigenlijk ook wel uitgaande van mijn vaste vergelijking toetssteen het bier. Er wordt dan ook een devaluatie verwacht van een aanpassing met de euro van 1 op  1, dus dat zou een forse devaluatie betekenen met alle gevolgen van dien en wellicht een mogelijkheid om onroerend goed aan te kopen direct na die devaluatie. Er zijn zelfs verse kant en klaar maaltijden die je in plastic bakjes mee kunt nemen voor de alleenstaande, dus perfect indien je het geduld hebt dat thuis verder klaar te maken. De giro betaalkaart wordt echter niet door de automatische kassa geaccepteerd, dus eerst geld uit een van de 4 pinautomaten van 4 verschillende banken halen, de eerste werkt niet maar de tweede wel, dus weer gered. De kassajuffrouw heeft vriendelijk op mijn terugkomst gewacht en haalt lachend wat briefjes uit mijn hang vol bankbiljetten. De service gerichtheid is net zo groot als in USA, prima dus.

In de namiddag naar de stad, het oude centrum. Ik ben nu in een ander deel dan vanochtend, wat een sfeer het lijkt wel Zuid Frankrijk met dit prachtige weer erbij, overal terrasjes geheel bezet en rondlopende toeristen, geweldig. Midden in een brede straat en aan de rand van het centrale plein in de stad is een zelfbediening terras waar een halve liter bier 1 Lat kost, terwijl het overal rond de twee loopt. Het zit natuurlijk vol met jonge mensen en er hangt een leuke sfeer. Ik raak met een IJslander van iets jongere leeftijd in gesprek en na enige biertjes over en weer gaan wij dan ook maar ergens op een van de andere terrassen samen eten. Iets verderop zitten 3 mooie dames, hij stelt voor die uit te nodigen voor een nog  gezelliger diner. Uitstekend idee en de dames vinden het ook een goed voorstel. Het blijken 3 studentes toerisme te zijn, dus zij kunnen mij mooi iets over hun land vertellen en hun Engels gebruiken dat overigens bij alle Letten tot 30 jaar uitstekend is. In China werden wij op het plein van de Hemelse Vrede door studentes gevraagd om ergens met hun te gaan eten. Hier deden wij het nu andersom, maar dat werkte dus ook en was net zo gezellig. Na het diner wilden de dames en de IJslander nog naar een nachtclub, maar dat hoefde voor mij niet meer. Ik wil morgen om 08.00 uur op kantoor zijn voor mijn eerste dag, je kunt maar 1 keer een eerste indruk maken!!

BNN had een reisverslag over Riga en haar omgeving met als conclusie dat de mooiste vrouwen van Europa in Riga wonen, ik heb die uitzending niet gezien maar ik ben het overigens wel met de conclusie eens. Zij zijn niet alleen mooi maar ook verzorgd en uitstekend gekleed, de IJslander zei ook al dat de dames hier zelfs om een pak melk in de super te kopen zich geheel uitdossen.

Riga is een echte wereldstad, de auto’s die hier rondrijden zijn grote Mercedessen 500 serie, BMW’s 7 serie, Saabs, Volvo’s, Lexus,  Bentleys en SUV’s. Heb je al een BMW X6 gezien in Nederland? Hier rijden er meerdere rond. Mijn autootje valt dus in het niet bij dit vertoon!

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Vandaag en morgen: gratis webinars over allerlei bestemmingen
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor onze online infodag met presentaties en adviesgesprekken.
Klik voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!