USA 2004 Rondreis(5) San Francisco

Door Familie Mochel - A long time ago
7 augustus 2004
Dag 23
Camper inleveren in Oakland en naar San Francisco
 
Zonder wekker, om ¼ voor zeven wakker. Plassen, wassen, ontbijten, afwassen. Laatste restjes inpakken. Camper nog ff aanvegen. En pleiten. Andere ranger aan de kassa. Geboren Utrechtse. Woonde hier nu alweer 40 jaar.
Terug over Redwood Rd de volledige 7,7 mijl veldweg tot in Castro Valley. Tanken op de hoek van Redwood Rd en Castro Valley Blvd. De camper moest wel volgetankt ingeleverd worden. Ook ff zien of we hier LPG kunnen laten bijvullen. Benzine tanken is in America steeds anders.
1.        Bij de ene ga je het kantoor binnen, laat een bepaald tegoed van je credit card halen als een soort borg, tankt vol en gaat het getankte bedrag met die card betalen.
2.        Bij de ander laat je je card achter bij de kassa, tankt vol en gaat dan afrekenen.
3.        Ook een mogelijkheid is, om je Zip (post) code in combinatie met je credit card in te voeren, te tanken en daarop haalt de automaat het gewenste bedrag van je card. Voor ons was deze optie niet uitvoerbaar, want wij hadden geen Amerikaanse Zip code. Wij konden dan gebruik maken van optie 1 of 2.
4.        Voorts kon je de credit card door een sleuf bij de pomp halen en tanken. Het door de pomphouder vooraf ingestelde maximum (bijv.$50,-) liet de pomp bij het bereiken daarvan afslaan. Met diezelfde card kon je, indien te weinig getankt, dan niet meer tanken.
5.        Tenslotte, ouderwets, slang in de vulopening hangen en volgooien. Daarna bij de kassa afrekenen. Dit kwam je echter alleen nog in de heel landelijke gebieden tegen.
 
Hier bij de SHELL in Castro Valley gold optie 4. En aan $50.- hadden we niet voldoende. Dus hebben we de reserve credit card moeten inschakelen om het restant er toch nog bij te kunnen storten. Een rib uit ons lijf. Ongeveer 150 liter had de zuipschuit totaal nodig à omgerekend € 0,40 per liter. Kennen wij in Nederland ook niet eens oorlogje spelen tegen een OPEC land. Scheelt allengs in de benzine prijs.
Verder over Castro Valley Blvd tot de Freeway ( zo worden highways in stedelijke gebieden genoemd) de West I-580.
De laatste ging over in de I-238, die weer overging in de I-880, alles westelijk. En alles binnen de stadsgrenzen van Oakland. Afrit 209, de Eastbound at the Oakland Colliseum. De buur van CruiseAmerica.
 
Aanmelden, koffers uit de camper. Controle juf erin.
Jullie hebben geen LPG getankt”.
Dat wisten we al. Dat ging ons dan $20,- kosten, inclusief de gaskosten. Werd van de 19 juli in Carson betaalde borg afgetrokken. Bij het vroeg huren, krijg je van camper verhuurders keus uit diverse voordeeltjes. Wij hadden gekozen voor 2500 mijl kosten vrij, en die hadden we overschreden. Met 200 mijl. Nog eens $68,- van de borg af. Tezamen met wat mindere dingen kregen we toch nog $ 208 en centjes van de verplichte met credit card te betalen $300,-teruggestort op de Credit Card. Kan dat? Ja, blijkbaar wel. Thuis de rekeningen goed in de gaten gehouden en ja hoor, ook een bijschrijving.
Dag dag, bye bye, zwaai zwaai. En oh ja,
Hoe kennen we het beste naar San Francisco reizen?”
Waar precies moet u zijn?”  
“In ons hotel, het Travelodge Central op Market St.”
Ik bel u wel een taxi””
 “De SuperShuttle”?
“Nee, veel te duur voor u met z’n viertjes”
 
De lieve baliejuf sprak beduidend slechter Engels dan wij. Trouwens dat viel over het algemeen op in Californië. Maar ook destijds in New York. Kennis van de Engelse taal van bedienend en/of serviceverlenend personeel in de US is in doorsnee bedroevend.
Een Yellow Cap, in de vorm van een Ford Crown Victoria, verscheen na 20 minuten. Daar hadden we al vaker ingezeten. Ford maakt namelijk speciaal voor taxi en politie het type Crown Victoria, aangepast aan specifieke wensen. Dus de kans dat je, regelmatig taxi reizend, er vaker in komt te zitten is groot.
Een Indiër als chauffeur. Hadden we in Vegas ook. Alleen die sprak acceptabel en verstaanbaar Engels. Deze niet. Te eerste fluisterde hij, ten tweede lag z’n Engelse woordenschat op nauwelijks 20% van de onze.
 
“The Travelodge on 1707 Market Street in San Francisco please”, zei Pa.
“You give address on write, not know”
Marjanne gaf de man haar briefje met adressen en telefoonnummers, waarop de man het overschreef.
“Can I pay with my Credit Card?”
En dat kon niet.
“Than we have a problem, because I don’t carry one penny of cash. Please take me to an ATM machine first?”
 
An ATM machine is een flappentapper, die je in de US op iedere straathoek tegenkomt. Ook in landelijke gebieden. Op de vraag of we een specifieke machine in gedachten hadden, werd geantwoord met een ferm “maakt niet uit”. De rit zou, afhankelijk van de verkeersdrukte, tussen de $45 en $50 gaan kosten.
Eerst voerde de Indiër ons 5 minuten over de I-880, waarna hij de eerste de beste afrit nam. Einde afrit direct rechts en weer direct links, de parking van de mall op. Dit was een winkel/supermarkt/DHZ/tank Mall. Direct rechts op de parking, voor de ingang van de super, een ATM machine. Van Barclay’s Bank Daar stopte de coureur met een bruuske bonk.. Dus dat bedoelde hij met welke. Het maakte ons nog steeds niets uit. Met een Nederlandse pinpas kan je bij elke bank in de US tappen. Goed opletten, niet de Credit Card pakken om te tappen. Dit is n.l. 5x zo duur dan pinnen met de pinpas.
 
Weer werd het vege lompe lijf in de Crown Victoria gehesen. Oppassen met de in de Grand Canyon gekochte suède Indianen hoed.. En met de filmtas. En met de handbagage. Ach ja, de chauffeur zal wel meer gewend zijn geweest, vanuit z’n vaderland. Keren, Mall parking verlaten en weer de I-880 west op. Die gaat kort daarop over in de I-80 west. Dè toegang tot San Francisco. Over de San Francisco Oakland Bay Bridge. Niet te verwarren met de Golden Gate. De Bay Bridge verbindt in twee delen, met een eiland ertussen dus, de stad Oakland met San Francisco en loopt over de East Bay. De Golden Gate brug overspant de poort van Stille Oceaan tot het hele baai gebeuren, de Golden Gate. Hij verbindt San Francisco met het ten noorden gelegen Sauselito.
 
In de file voor de tolpoort. Rondje van de chauffeur, die overigens nog lang met iemand gebeld heeft alvorens in de rij aan te sluiten. $3,- tol. Wat een bedrag. Enfin, zal wel i
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over Zuidwest-Amerika.
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over West-Canada.
Klik voor meer info!