3 augustus Seaworld

Door Gabriëls - A long time ago

Ze zeggen dat je San Diego niet kunt verlaten voordat je seaworld hebt gezien, weer  anderen zeggen dat van de zoo, die naar het schijnt de beste van dee wereld is. Seaworld kennen we van Free Willy. Die oh zo aardige maar ook zielige orca heeft daar zijn laatste jaren geletenWe zijn al om 9.00 in het park omdat we vanmiddag nog even naar Tijuana in Mexico willen. De show van de orca's, van de Shuma is ontroerend mooi, een echte tearjurker. Het park is verder prachtig aangelegd met dolfijnenshows (minder dan het dolfinarium in Harderwijk!), eilanden met ijsberen, pinguïns en andere zeedieren. Amerikanen zetten zit soort parken educatief en 'entertainend' op, daar kunnen we nog van leren. Ze weten dit geweldig te vermarkten, wat te denken van prachtige 'halve liters' cola in een mooie orcabeker. Amerikanen eten of drinken altijd, elke 50 meter word je iets aangeboden. Ruben heeft een nieuwe fotografietik, hij maakt foto van de extra dikken in het park, hij krijgt bonuspunten voor een dikkerd die een hap in een lekker vet broodje neemt.

We hebben enigszins haast en staan even na 13.00 al weer buiten het park en rijden met de camper naar een trolleystation aan de E-street om vandaar een treintje naar Mexico te nemen. Het bezoek aan Tijuana is vooral geboren vanuit het idee 'we zijn in Mexico geweest'. Het is een grote stad en wat meteen opvalt is de grens die bestaat uit twee rijen hoge prikkeldraad met daartussen een zandpad. Het doet denken aan de oude Oostblokgrens, Amerikanen zijn niet gediend van ongewenste gasten, en dan te bedenken dat ze miljoenen illegvale werknemers gedogen. Wat wij met de softdrugs doen, doen zij met werknemers. De weg naar het centrum is een lange rij stalletjes met Mexicaanse producten, sombrero's, christusfiguren in alle soorten en maten. We worden overal aangeschoten, maar niet vervelend. We zien oe een aantal jongeren in de boeien worden geslagen, dat maakt indruk op Levine, heeft ie nog niet eerder meegemaakt. We slenteren even door het centrum en zoeken dan wat een 'typisch Mexicaans' eettentje moet voorstellen. Het eten is heerlijk, vast echt mexicaans en dat we worden afgezet nemen we op de koop toe.

Terugwandelend naar het trolleystation worden we geconfronteerd met de douane, ja we gaan opnieuw Amerika binnen, staan eerst lang in de rij en worden dan onder de gekke vragen onderworpen, en terwijl we in de rij staan schuifelt een rij met ongeveer 20 mannen en vrouwen, jong en oud geboeid aan ons voorbij, ook dat maakt meteen indruk, hier worden we stil van. Omdat we ruim op tijd thuis zijn besluiten we nog even down town te gaan, het historische deel van SanDiego te bekijken. Ze hebben een oude gaslantaren- wijk gerenoveerd. Het blijft beperkt tot enkele fraai gerestaureerde panden en vooral heel veel nieuwe sjieke restaurants en winkels. Als we rond een uur of tien (22.00) terug willen blijkt dat we de verkeerde trolleylijn te pakken hebben. We belanden in een minder sjieke wijk, zeg maar een achterstandswijk. Twee veel te dikke jonge meiden waarschuwen ons voor of beter tegen het onheil, ofschoon ook zij geen frisse indruk achter laten.

We zijn blij als we weer veilig op E-street onze camper, nog steeds afgesloten, bereiken en naar de camping kunnen rijden. 
 

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Zaterdag 29 januari: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Kom naar onze corona-proof infodag op zaterdag 27 november in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!