9 en 10 augustus

Door Gabriëls - A long time ago

9 augustus.

Op het programma staat Monument Valley

Het is niet zo lang rijden vanaf Page, denken we, en daarom besluiten we dat we eerst gaan zwemmen in het Lake Powel. We bezoeken eerst de Glen Canyon stuwdam. Een enorme dam, in de Colorado rivier waardoor het meer is ontstaan. Het bezoekerscentrum biedt ons informatie over de bouw van de dam, wat een geweldig zware klus geweest moet zijn, er zijn meer dan 15 mensen bij omgekomen. Een mooie weg door het National park van de Clen Canyon leidt ons naar een paradijselijk strand met grote rotsformaties waar de jongens zich direct weer vanaf storten meer in. We maken  sportfoto’s van de duiken die Ruben en Levine maken van de rotsen. Fotografie is toch echt een vak, weten we dan weer.

We zwemmen in het  heerljke water van het meer , lunchen en rond 13.00 uur vertrekken we nar Monument Valley.

 

Daar komen we om 17.00uur aan en dan blijkt dat het in de staat Utah al 18.00 uur is.

De rode bergen en enorme rotsen in het platte woestijnlandschap dwingen respect af en imponeren ons net zo als zij dat de family Goulding in ….. hebben gedaan. Harry en Mike Goulding hebben hier in het begin van de vorige eeuw hun Amerikaanse droom waargemaakt. Ze hebben een nederzetting gebouwd, eerst van tenten en zijn met de Navajo indianen gaan handelen en samenwerken. Harry en Mike wisten dit natuurgebied goed uit te buiten door Hollywood een voorstel te doen om hier bij Monument Valley een film te schieten. Het echtpaar ging met slechts 60 dollar en een paar foto's van het gebied naar Hollywood om de grote filmmakers te overtuigen van de locatie voor de westerns.

Een van de eerste cowboyfilms met John Wayne in de hoofdrol. Monument Valley en de indianen vormen het decor van de film. Het is heel bijzonder om een heel oude (1938 + zwart wit)  film te zien in een gebied waar je zelf aan het reizen bent. Het geeft een romantische tint aan deze bijzondere verblijfsplaats. Vanuit de camper kijken we op de rode bergen uit die sávonds een prachtige oranje gloed krijgen door de ondergaande zon.

Voldaan en moe ploffen we in ons lekkere bed in de camper.

 

10 augusts

Zondag, en ja alles is gesloten. Amerka dompelt zich in een christelijke rust.

We zien soms wel 12 kerkgemeenschappen op een rij in dezelfde straat

Alleen de Goulding machinerie en de indianen doen op zondag gewoon hun dagelijkse werkzaamheden. Voor hen lijkt elke dag hetzelfde. De indianen proberen hun oude cultuur in ere te houden door hun handwerk en hun ceremonies. In het dagelijks leven op straat zie je slechts indianen gehuld in jogging broeken en grote t-shirts. Alleen aan hun mooie goudbruine huidskleur, hun brede gezichten en lange staarten op hun rug herken je de indiaan. Wat bijzonder is aan het handwerk van de indianen is dat je de natuur waarin zij leven terug ziet. Dezelfde kleuren en figuren uit de natuur, worden in hun doeken geweven en in hun aarde potten verwerkt …, grijs,wit, zachtgeel, oranje aardebruin, zwart en een beetje groen. De sieraden zijn gemaakt uit natuursteen, vooral veel turkoois  en zilver.

 

De natuur blijft ons op de dag van vertrek ook weer imponeren. We reizen van hoogte punt naar hoogte punt. We draaien prachtige ( spirituele) fluitmuziek van een indiaanse fluitist en dat past helemaal in de sfeer waarin we ons begeven   Vandaag gaan we naar Moab, Arches , national parc. Ook weer een lange rit, met een paar mooie uitzichtpunten onderweg een oud westerndorp. Mexican hat, een rots die lijkt op een indiaan met een grote sombrero is grappig.  Het uitzichtpunt bij Goosenecks…. is prachtig, we kunnen Monument Valley op de achtergrond zien als we in de Canyon van de San Juan rivier kijken. Het western dorp Bluff , waar missionarissen in dit onherbergzame gebied een dorp wisten te stichten maakt indruk maar verder valt  het wat tegen omdat het er zo verwaarloost uitziet. We zien nog een paar typische houten huizen met grote veranda’s, en balkons die je herkent van Amerikaanse films.  Een picknick op een saaie goed onderhouden picknickplaats met Amerikanen met gigantisch koelboxen, geeft ons weer energie om verder te gaan. Zwemmen we nog onderweg of jakkeren we toch maar door tot Moab?  Het wordt het laatste, gelukkig belanden we op een camping met zwembad. Alles is groot in Amerika, behalve de zwembaden op de campings! 

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Zaterdag 29 januari: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Kom naar onze corona-proof infodag op zaterdag 27 november in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!