Dag 20+21

Door Douma / Moret - 23-08-2008 03:25
Dag 20; donderdag 21 augustus 2008. Doel: Beverly Hills en Hollywood.                             Afstand: 180 km.
Vroeg wakker heb ik een wandeling gemaakt; met een beetje bewolking wat later snel oplost tot een strak blauwe lucht met een heerlijke temperatuur van onder de 30*
Hebben we de bergen, bergketens en diepe kloven enerzijds en de woestijnvlakten anderzijds nog vers in ons geheugen zitten, nu gaan we een stad en zijn kust tot aan San Fransisco bewonderen. Dus weer heel iets anders….We hebben gisteravond een plannetje gemaakt voor de komende 4 dagen:                                                                                               Donderdag:           omgeving Beverly Hills en Hollywood.                                            vrijdag:                  Downtown van L.A.                                                                                                        zaterdag:                de kust van Huntington Beach naar Long Beach                                                                                           Zondag:              kerkdienst in Christal Cathedral en de kust bij Venice en Sante Maria
 
 
 
 
 
Maar, eerst iets over L.A. en de directe omgeving.
De aanduiding ‘grote stad’ is in het geval van Los Angeles eenvoudigweg volslagen ontoereikend. L.A. is een verstedelijkte nachtmerrie, een 1 megametropool, maar tegelijkertijd een stad waar een enorme scheppingsdrang en creativiteit valt waar te nemen. Een stad verdeeld over wel 80 stadsdelen en voorsteden. Een stadscentrum is er nauwelijks. De afstand van het ene stadsdeel naar het andere kan wel 75 km zijn! Circa 17,5 miljoen inwoners leven tegenwoordig in deze superstad, rijden op tienbaans wegen en werken in filmstudio’s, olieraffinaderijen en computerbedrijven. Het bruto nationale product van de stad is groter dan dat van heel Nederland! Los Angeles, dat in 1781 werd gesticht als Spaanse koloniale post in de kustvlakte aan de voet van de San Gabriel Mountains, heeft echter veel meer te bieden dan deze cijfers en economische gegevens tot uitdrukking brengen. De naam L.A. is synoniem met het levensgevoel van de Westcoast, het land van de joggers en surfers, de hippies en yuppies. Toen 80 jaar geleden de filmindustrie van de oostkust hier heen trok, werd Hollywood de droomfabriek van vele miljoenen kijkers over de hele wereld.
Terug naar ons verhaal:                                                                                                                                                    Als je vanuit deze camping naar Beverly Hills gaat, moet je inderdaad door een conglomeraat van plaatsen en steden, dat samen L.A. vormt, zeker 70 km rijden! Dat is dus een afstand van Rotterdam naar bijna Amersfoort in een drukte die ons doet duizelen wat het aantal auto’s op alle HW’s en FW’s (free way) betreft met op elke weg nog eens tussen 4 tot 8 banen en dat allemaal één stad doorkruist. Toch rijdt het goed, als je de juiste wegnummers maar hebt en toepast en je meegaat met het verkeer met een snelheid van 80-90 km. Het valt ons ook op dat er in vergelijking met Nederland veel minder vrachtverkeer is en dat daardoor wellicht de doorstroming gemakkelijker gaat, ook al is het spitsuur.
Wij zijn na bijna 1½ uur op de plaats van bestemming en gaan de Sunset boulevard op. Een weg die dwars tussen Beverly Hills en Hollywood doorgaat, maar zo slecht van wegdek is dat er in Nederland al lang Kamervragen aan minister Eurlings waren gesteld! Desondanks is het iets bijzonders wat je ziet. Geweldige beplanting van bomen, struiken en planten, rondom de huizen en lanen, wat natuurlijk onderhouden wordt door één of meerdere tuinmannen. Maar daardoor zie je de huizen zelf maar nauwelijks en als je een huis kunt fotograferen dan kan zo’n huis niet op één foto; zo groot allemaal.                      Wij slaan af naar Bel Air Street, dè woonwijk van de filmsterren en maken mooie foto’s van die omgeving, juist omdat dit stukje zeer heuvelachtig is en mooie vergezichten biedt.                                                           Daarna slaan we af naar de duurste winkelstraat van L.A. de “Rodeo Drive”. Een lust voor het oog, als je die prachtige ( dure) winkels ziet. En natuurlijk vindt Greet ( zoals zo vaak) in een winkel een briefje liggen t.w.v.10 dollar, zodat onze vakantie er aanmerkelijk goedkoper op is geworden. Het autoverkeer is hier aanzienlijk; mazarati, Lexus, Mercedes en noem maar op ontsnappen niet aan onze aandacht.                                                                                                                     Daarna is Hollywood aan de beurt. Wij rijden door de Hollywood Boulevard en kijken onze ogen uit. Helaas is er onvoldoende parkeergelegenheid om te stoppen, zodat wij het bij een sightseeing houden. Op de terugweg gaan we vlakbij onze camping nog even kijken bij de Christal Cathedral, voordat we er zondag zullen kerken. We maken mooie foto’s van allerlei beelden die buiten zijn opgesteld op een immens terrein rondom meerdere gebouwen. Ook in de kerkzaal zelf maken we foto’s.Het ene is nog luxer dan het andere.Wel blijkt dat er vele schenkingen gedaan zijn om dit allemaal mogelijk te maken. We zien grote tegels met allemaal bijbelteksten erop en de namen van de schenkers. Reken maar dat dit dure bijbelteksten zijn! Greet is op een damestoilet geweest - eveneens geschonken! – met gouden kranen en schitterende wasbakken etc.            
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan