Dag 24+25

Door Douma / Moret - 27-08-2008 05:15
Dag 24; maandag 25 augustus 2008. Doel: Pacific route tot MorroBay; Afstand 340 km.
We gaan L.A. langzamerhand verlaten en hebben tot nu toe 5000 km gereden! We gaan de kustlijn ervaren en zien prachtige vergezichten. We ervaren dat de Pacific Highway meerdere malen samenvalt met HW 101. Onderweg blijft een lampje in het dashboard branden, maar bij navraag schijnt het geen probleem te zijn en dat wordt bewaarheid.  Hier en daar zien we surfers in zee te wachten op de hoge golven, terwijl de bewolking uit zee op komt zetten, maar boven land weer oplost!                                                                                                                                     We naderen een mooie plaats Sante Barbara. Vroeger was de hele kust of zelfs geheel Californië in handen van de Spanjaarden, maar 2 eeuwen geleden namen de Mexicanen het over en hebben later aan het begin van de vorige eeuw hun stempel gezet in Santa Barbara, door die stad geheel in hun stijl te herbouwen. Een gezellige plaats om door heen te wandelen. Helaas was er geen tijd voldoende om de historische route te bewandelen; dat bewaren we maar voor later…..                                                                                                 We horen dat de temperatuur het gehele jaar door ongeveer 20* is!                                                                                                       We rijden in een keer door via San Luis Obispo, een industriestad naar een kustplaatsje Morro Bay. Onderweg zien wij kilometers lang prachtige wijngaarden. Daarnaast is er ook veel intensieve landbouw te zien, maar de producten kunnen wij al rijdend niet onderscheiden. Bovendien zien we dat de Rabobank hier actief is!                                                                                                                                             We vinden nu vrij gemakkelijk een fraaie camping in deze plaats en het is tijd na boodschappen te hebben gedaan om te eten. De zon gaat onder en het is nu werkelijk te fris om buiten te gaan eten.
Dag 25; dinsdag 26 augustus 2008. Doel: Monterey Bay. Afstand: 240 km.
Dit is de verjaardag van broer Age die de leeftijd van 80 jaar mag bereiken! Een hartelijke felicitatie waard! Op het moment dat ik dit schrijf ( avond 7 uur) is ook zijn vrouw Ali al jarig (28e). Dus allebei vanuit Central Coast of Amerika een dubbele felicitatie.
Ik ben vroeg aan de wandel, terwijl het weer bewolkt is en echt koud! De zon schijnt wel en even later is het al warm weer met een frisse ( zee) wind. Ik maak foto’s van de grote rots in de baai en na het eten gaan we weer rijden.                                                                    We vertrekken uit Morro Bay, een oude vulkaan plaats, die ook wel Gibraltar van de Stille Oceaan wordt genoemd. Die baai fotografeerden wij al. Die rots is vroeger veel langer geweest, maar is afgegraven ( meer dan 1 miljoen ton steen!). Op natuurlijke wijze nestelen zich nu hier witte en blauwe reigers en slechtvallen. Ook die staan op de “plaat”.
Als eerste gaan we naar Hearst Castle vlakbij San Simenon.William Randolph Hearst        ( 1863-1951) was een krantenmagnaat. Hij liet dit droomslot bouwen voor meer dan 10 miljoen dollar, in die tijd een onvoorstelbaar hoog bedrag met 59 ha berg grond erom heen!                                                                                                                                                        Het is geweldig om het van binnen en van buiten te zien: het terras, het zonnehuis, de eetzaal en het zwembad buiten en overdekt etc.; alles tot in de puntjes geregeld mede door een creatieve architect Julia Morgan. Dan hebben we het nog niet over het interieur, dat hij uit de hele wereld heeft gehaald. De bouw boven op een berg heeft wel 30 jaar geduurd( 1917-1947).Het is allemaal één pracht en praal en dat voor al zijn vrienden en relaties, want die had hij. Hij was niet voor niets eigenaar van 26 kranten en producent van journaals en bijna 100 speelfilms.                                                                                                     Als iemand naar Central Coast gaat dan moet men dit evenement niet overslaan. De rondleiding duurt ruim een uur en is tot in de puntjes geregeld, zodat je niet de kans krijgt even af te wijken van het programma; laat staan als je naast de loper gaat lopen…..                  De gids moet wel vermoeid zijn aan het einde van een dag, want hij sprak aan één stuk door in rap tempo. Gelukkig hebben we nog een programma gekregen in het Nederlands, zodat je ook niet veel mist als je niet meer luistert….
Na Hearst gaan we via een schitterend gedeelte van HW 1 richting Montery Bay bekijken. Vanaf San Simenon gaat deze lange kuststrook met zijn vele bochten slingerend door het bergland met een hoogte van zeker 1600 meter! Deze weg is mogelijk gemaakt doordat in de jaren 30 van de vorige eeuw bruggen zijn gebouwd om de diverse bergen met elkaar te verbinden. Schitterende vergezichten hebben we kunnen fotograferen.
Als laatste gaan we naar Montery de Fishermans Wharf en dat is een leuke afwisseling.
De camping is 9 miles buiten Montery en ziet er goed uit.      Na het avondeten gaan we een kijkje nemen aan het strand dat via een duinenrij te bereiken is. De afstand is groter dan gedacht, maar wel mooi om in Amerika door de duinen te l
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan