8, 9 en 10 september : Prince Rupert – Prince Rupert 72 km/ Port Hardy: 512 zee(km)+ 24 km

Door All 4 Canada - A long time ago

 

Een prima hotel gevonden en dichtbij de haven  met het oog op ons vroege vertrek op de 10e.

De 8ste verkennen we Port Hardy waar het seizoen duidelijk is afgelopen Langs de boulevard lopen we naar Cow Bay, een deel van de haven waar allerlei tentjes gevestigd zijn. Onderweg “lezen”we de totempalen. Deze beginnen bovenaan en gelukkig staat het verhaal geschreven in gewone taal, anders kom je er niet uit. Het is erg rustig nu (maandag en buiten het hoogseizoen).

Op 9 september bezoeken we Port Edward: een oude cannery. Dit is een dorp gebouwd op palen waar de zalm werd ingeblikt. Eerst werd handmatig de zalm verwerkt maar door de industriële revolutie werd dit vervolgens machinaal gedaan. Dit is ten koste van de werkgelegenheid gegaan en ten slotte is de cannery gesloten nadat de koelschepen waren uitgevonden. Het leuke van dit museum is dat men nog niets opgeknapt had. Men begint nu de mogelijkheid te zien van restaureren, dus we waren net op tijd om de authentieke cannery te aanschouwen.

Op de terugweg lopen we een prachtige trail: via oerbossen en moerassen, vlonders en glibberige paden lopen we 2,5 uur in een natuur die zo uit een film uit de oertijd vandaan zou kunnen komen.

Om 4.30 uur op 10 september krijgen we de wake-up call. Vlug douchen, koffie en vlug naar de boot. Er staan al flink wat auto’s, bussen, campers en ook taxi’s brengen hun backpackers.

Diverse keren worden de paspoorten nagekeken voordat we in de buik van de boot verdwijnen. De Inside Passage Cruise gaat tussen de eilanden door en steekt pas op het laatste moment de zee over. De totale tocht duurt 15 uur en jammer genoeg is ( zeker in het begin) het weer niet best. Koude wind en miezer maken een lang verblijf op het dek niet aantrekkelijk. Gelukkig is het in de boot prima; uitstekend restaurant, prima stoelen en genoeg ramen om te speuren naar de walvissen. De kapitein laat op tijd weten of er iets te zien valt (dit is niet vaak het geval; 8x in 15 uur) dus na een melding aan stuurboord helt het schip over doordat iedereen blij is met een verzetje. Volgens ons doen ze dat expres om het restaurant leeg te krijgen, anders blijft iedereen daar maar aan de tap hangen.

We hebben: 1 hert, 3 walvissen en twee zeehonden gezien (1 spuitende walvis mogen we niet meerekenen helaas). Onderweg is geproost op Joris die om 15.00 uur (NL-tijd 24.00 uur) vijfentwintig jaar is geworden. Helaas deed de mobiel het niet aan boord.  Na het debarkement zijn we op pad gegaan en in het donker driemaal mis gereden voordat we het motel vonden. Een prima stek in een verlaten gebied, maar we waren moe en blij met een plekje.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Kom naar onze infodag op 25 september in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!