Yosemite

Door Leo & Heleen van 3 - A long time ago De afgelopen drie dagen doorgebracht in Yosemite National Park.

Wat een geweldig mooi en groot park! In dit park geen zandsteen, maar graniet. De bergen en dalen zijn gevormd door de laatste ijstijd en de gletsjers die daar bij horen.

Onze eerste kennismaking met Yosemite was Highway 120, die van oost naar west door het park loopt. Na ongeveer 12 mijl bereikten we de Tioga Pass, 3033 meter hoog! Daar lagen nog wat restanten van sneeuw. Ook de rest van de weg (ongeveer 60 km lang) werden we getrakteerd op het ene na het andere mooie uitzicht. Echt genieten!!!

).

, een andere hoge, indrukwekkende berg in Yosemite Valley. We zagen langs de kant van de weg mensen in het gras zitten en liggen die omhoog keken. Daar was dus wat te zien. Wij de camper uit en ook in het gras gaan staan. Na een tijdje begreep Heleen van een Amerikaan dat er bergbeklimmers aan de wand van die berg bezig waren! Pffff.... een erg steile wand, hoor! Na enig inzoomwerk en de Amerikaan naast Heleen met aanwijzingen (no, left of that tree, a little up, no, just to that crack, yes, yes, you see him???) hebben wij de bergbeklimmers ook gezien! Indrukwekkend!!!

Vandaag zijn we naar Mariposa Grove geweest. Dat is één van de drie gebieden in Yosemite waar Sequoia bomen staan. Dat zijn reusachtige bomen die zo'n 3000 jaar oud kunnen worden. We zagen eerst een paar 'babies', van slechts een paar honderd jaar oud. Een Sequoia is volwassen als hij zo'n 700 tot 800 jaar oud is. Het zijn oersterke bomen met een enorme wil om te overleven. Vuur, tunnels er doorheen, ze blijven gewoon leven. Verderop in Mariposa Grove hebben we bomen gezien die tussen de 2000 en 3000 jaar oud waren!

De hoogste Sequoia in Mariposa Grove is ongeveer 100 meter hoog.

De bomen zijn zo groot, dat ze niet op 1 foto passen. Om jullie een indruk te geven hieronder een foto van Leo & Heleen voor de Tunnel Tree. Daar reden ze eind vorige eeuw doorheen met een paard en wagen!!! (Zien jullie ons al gaan met June...???) Ter info: Deze boom leeft dus nog gewoon, he!En dan het spannendste deel van ons verblijf hier... Zowel gisterenavond als vanavond, op de terugweg naar de camping, zagen we onderweg wat mensen langs de kant van de weg staan, met camera's. Dus er was vast wat te zien...

Dat was er zeker!!! Er liepen gisterenavond 2 beren redelijk dicht langs de weg. Een volwassen beer en een jong. Op een gegeven moment waren ze slechts 30 meter van ons verwijderd!!! Heleen stormde meteen de camper uit, gewapend met video- en fotocamera. Leo, die van de Rangers de camper verderop moest parkeren en dat bliksemsnel deed, volgde! Wat geweldig dat we hier beren zagen!!! Vanavond liep er, iets verderop langs dezelfde weg als gisterenavond, een jonge beer. Ook hiervan hebben we prachtige opnamen kunnen maken. Het was wel vrij spannend vanavond, want de moederbeer moest ergens in de buurt zijn, maar niemand zag haar. Moederberen schijnen heel gevaarlijk te zijn als je tussen hen en hun jong in staat, dus we waren erg alert!

Hieronder een paar foto's van de beren die we gisterenavond zagen. Geloof ons, ze zijn GROOT van dichtbij!!! Maar gelukkig houden ze meer van boomschors dan van Leo & Heleen Dubbel Met...Het jong.Mama kreeg ons in de gaten...
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Kom naar onze infodag op 9 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Kom naar onze infodag XL op zondag 17 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!