Geisers in alle kleuren en vormen

Door Klaas & Nanda Knobbe - 28-06-2009 05:45

Vrijdag 26 juni 2009.

 

Geisers in alle kleuren en vormen.

 

Vandaag is het bewolkt. Bij het informatiecentrum hebben we info over de verschillende geisers opgehaald. Juist als we de meest bekende Old Faithful willen gaan bekijken gaat het regenen. Daardoor valt de uitbarsting minder op. Het is een en al stoom. We draaien om en gaan in de winkel 2 windjacks kopen. Zijn we immers ook kwijt geraakt. De camper moet er wat olie bij hebben en we hebben nog brood nodig. Het is een flinke bui dus gooien we het programma om. We zijn van plan naar de west ingang van Yellowstone te rijden. Daar is internet en kunnen we de thuisblijvers informeren waarom we niets van ons laten horen. Het is een mooie route. Onderweg zijn de nodige bizons te zien. Even later een file, en ja hoor… weer bizons maar nu met kalfjes. Een hele grote groep, minstens 50. Prachtig gezicht, we zien een kalfje bij de moeder drinken.
      

Halverwege de tocht breekt de lucht. We besluiten hier de geisers te bekijken. Het drupt nog een beetje maar de geisers zorgen ook voor de nodige waterdruppels. Wat een verschillende vormen zijn er. De een ziet er uit als een kegel en een anders is een soort gat in de grond. Overal pluimen met condenswater. Veel gepruttel van de mudpots. Echte modder in mooie kleuren waar een constant gepruttel en gesis uit opstijgt. Het stinkt wel maar minder erg dan gisteren. Eén geiser is nog maar vrij recent ontstaan (1959). Na een aardbeving vlogen bomen met wortel en al uit de grond en ontstond de geiser. Nu staan daar in de buurt allemaal bomen die gekookte wortels hebben en langzaam afsterven. Sommigen zijn helemaal wit. Het lijkt spookachtig. Veel bomen zijn dood, vallen om en men laat ze gewoon liggen. We lopen verschillende routes af, allemaal voorzien van houten vlonders.


Klaas maakt foto’s van mooie orchideeën die zó maar in het wild groeien. Vlakbij een geiser ontdekt hij een gentiaanklokje, een zeldzame bloem. Deze groeit hier en heeft waarschijnlijk voldoende aan deze omgeving. We rijden nog langs een aantal bijzondere plaatsen, maar overal komt stoom uit de grond. Of er stroomt een riviertje waar de stoom afkomt. Het is een vreemde ervaring. De zon wordt sterker en wij rijden naar ons beginpunt. Dit omvat de grootste concentratie aan geisers ter wereld. Old Faithful is nu heel mooi om te zien. Er komt heel wat publiek op af. Er is een rondgang uitgezet langs alle geisers, de wetenswaardigheden staan op een folder. We verbazen ons over de verschillen. Er is er niet een gelijk. Veel geisers geven zeer onregelmatig een uitbarsting te zien. Vanmiddag hebben we er veel gezien. Ze hebben ook hele mooie namen zoals de anemoon ( lijkt op),de bijenkorf ( vorm =), het hart ( vorm =), de leeuwen (maken geluid als) en zo maar door. Een geiser was wel heel bijzonder, de morning glory. Het was een aardig eindje lopen maar wat een prachtige kleuren. Aan de randen bruin/oranje en in het midden groen en helderblauw. Een heel diep gat in de grond. Eén geiser had de vorm van een kasteel. Nét toen we er langs kwamen was er een uitbarsting. Allemaal stoom en op verschillende plaatsen spatten waterstralen wel een meter of 6 omhoog.

          
 
          

 Op de terugweg ziet Klaas ineens een marmot gras eten. Het leek mij in eerste instantie een bever toe. Nou niet dus. Wat een leuk beest. Verderop nog meer, ook een jong gezien. Watervlug rennen ze over de rotsen. Het is inmiddels weer een donkere lucht geworden. We moeten ons haasten. Klaas sprint het laatste stukje tussen de amerikanen door, die helemaal niet op het weer letten. Droog in de camper besluiten we maar eens lekker uit eten te gaan. Restaurant binnen, in de rij om een plaats toegewezen te krijgen. Gereserveerd? Nou nee. Da’s nou jammer, er is pas om 21.15 uur weer plaats! Gelukkig is er ook een ander restaurant. Uitzicht op het meer. Eten we samen 1 pizza en houden we nog over ook. Staat een meisje achter de bar die een paar woordjes Nederlands spreekt. Dat wou ze graag even laten horen.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan