Monument Valley en Capital Reef

Door Elly en Coen - A long time ago Hallo allemaal,

Daar zijn we weer. Ook nu weer vroeg op pad. Gaan naar Kayente. Het is niet al te ver, zo'n 100 Miles.
En omdat  we er toch langs kwamen, zijn we naar het Nationale Monument van de Navajo's geweest. Hier konden we ook nog een oud dorpje zien, wat in en onder de rotsen was gebouwd. Eerst moesten we te voet een trail (voetpad) volgen, die behoorlijk naar beneden liep. Na ongeveer 30 minuten waren we er en zagen inderdaad aan de overkant de ruines van vroeger. Men had deze zo veel mogelijk in de oude staat gebracht. Dit kleine dorpje is pas in 1903 ontdekt. Jullie begrijpen, dat de tocht naar boven iets langer duurde dan de heenreis.
Bij het monument was ook een klein museum, binnen en buiten. Hier stond ook een soort sauna, die door de indianen gebruikt werd. Een soort theemuts, maar dan van klei en hout. Binnen werd de zaak verwarmd door gloeiende kolen.
Verder naar Kayente gereden en ingecheckt  in het hotel. Helaas geen balkon,waarop waarop we in de zon konden zitten.

Dan maar op pad. Naar het Nationaal Monument en het Navajo Tribal Park. Dit is een door de Navajo's bewoond en onderhouden gebied. Zij hebben alles zelf in beheer.
Met de auto hebben we 17 mijl over onverharde wegen gehobbeld. We zagen van dichtbij de rode markante bergen, zoals je die ook op het plaatje van Tioga ziet. Een fantastisch gezicht.

De volgende dag zijn we ook weer vroeg op pad gegaan in verband met de lange rit.
Onderweg hebben we de natuurlijke bruggen gezien. Natural Bridges Nationaal Monument. Bij de eerste brug (Sipapu Bridge) zijn we naar beneden gegaan. Dit was een behoorlijke pittige afdaling, waarbij je soms gebruik moest maken van ladders. Ook warenj er delen, die direkt naast een diepe afgrond waren. Tot helemaal onderaan doorgezet. Spannend, maar ook inspannend. Beneden bij het water zagen we nog verse voetsporen van een poema.
Uiteraard moesten we ook weer terug. Nou dat was een warm en vermoeiend karwei, maar wel mooi.

Verder in de auto gestapt en naar Torrey (Capital Reef) gereden. Nou ja gereden. Soms echt stapvoets. Waarom??? Nou omdat we weer eens te maken kregen met een zandstorm. En wat voor een. Voor ons zagen we lucht echt heel donker worden. En ja hoor voordat je het wist zag je dus niets meer. Echt stapvoets gereden met volle verlichting op. Gelukkig hebben de Amerikanen aan de rechterzijde van de weg een witte streep. Die kon ik nog net voor de auto zien, zodat ik op de weg bleef.
Tegen liggers zag je pas op het moment, dat ze naast je waren.
Een paar honderd meter verder was het weer iets helderder, maar dan kwam er weer zo'n wolk opzetten.
Nou dat was even heftig.
We waren blij dat we in Torrey waren.
Maar dan. Waar is het hotel. Het gehele dorp doorgereden. Niets te zien. Weer terug en bij postkantoor gevraagd.
Oh Wonderland was veranderd en was nu Sandstone geworden.
Bij aankomst was het geen zand dit keer, maar een lekkere vette sneeuwbui. Nou ja bui. Terwijl ik dit tik sneeuwt het nog steeds met een harde koude wind erbij. Jullie lezen het goed, wij vermaken ons prima.

Morgen naar Bryce Canyon. We hoorden dat het daar nog kouder zal zijn en dat er een dik pak sneeuw ligt.
Maar we zien het wel en jullie horen het wel.

Groetjes,      Elly en Coen
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.