Taos

Door Amerika droom 2009 - A long time ago
Hallo lezers
 
Dag 16 Taos,
 
Vanochtend rond tien uur vertrokken richting Taos, onderweg hebben we een aantal foto stops gemaakt. De route die we hebben gereden was prachtig, het uitzicht vaak adembenemend, we zijn door de Rio Grande gereden.
 
We komen aan in Rancho de Taos(ligt iets voor Taos), hier hebben wij twee bezichtigingen op ons lijstje staan: de tussen 1710 en1755 gebouwde adobe-kerk San Francisco de Asis en de Hacienda Martinez.
De kerk is prachtig om te zien, het materiaal van de buitenkant lijkt op leem met stro en kleine kiezels, in de kerk zijn de grootste versieringen van hout, uitgewerkt en beschilderd. Om de kerk heen liggen een aantal winkeltjes, een restaurant en een handelspost(het blijkt the Oldest Tradingpost te zijn). De man is enthousiast als we binnenkomen, hij legt uit dat het geen souvenirs winkel is maar een handelspost voor/tussen de plaatselijke/regionale bevolking. Hij is bezig een soort hoofdtooien te maken. De basis is een langwerpig gebreide lap(lijkt qua vorm op een dun zooltje voor in de schoenen), smal en lang(hoofdlengte van voor naar achteren). Aan de zijkanten bevestigd hij haren(stekelvarken), deze zijn er in alle kleuren. Hij demonstreert hoe het gebruikt wordt(het lijkt een hanenkam).
 
Op naar de Hacienda Martinez: het is nu een museum. Het is een Spaans koloniaal huis dat gebouwd werd rond 1804 en één van de weinigen die nog over is gebleven. De adobe-muren zijn 60 cm dik en hebben zware toegangspoorten. Het is erg groot van de buitenkant en het lijkt een massief vierkant gebouw. Maar dit blijkt als je binnenkomt heel anders te zijn, er zijn twee binnenplaatsen, waaraan de verschillende kamers gelegen zijn. Het is een leuk museum.
Als we terugkomen bij de camper gaan we voor een snelle lunch, we willen de Pueblo’s en Taos Plaza nog zien en alles sluit hier zo rond 5 uur, maar gelukkig ligt alles dicht bij elkaar.
 
Taos Peublos is één van de oudste dorpen van de V.S. er wonen al zo’n duizend jaar lang mensen. Aan weerszijden aan één open centaal plein staan twee meerverdiepingen tellende adobe- gemeenschapshuizen. Het North House en het South House zijn de twee grootste Peublo-gebouwen in het land en stammen uit het begin van de 18de  eeuw. De Taos Pueblo’s zijn prachtig om te zien, er zijn veel galerieën en sieradenwinkeltjes in gevestigd. Dit vinden wij jammer, ze doen voorkomen of de mensen hier nog zo leven als hun voorouderen(zonder stroom, gas en water), maar als je aan de achterkant van de huizen komt zie je soms de moderne gasaansluitingen zitten. We hebben geen schotels op de daken gezien(zal wel niet mogen). Midden op het plein staat een kleine kerk; De st-Jerome Chaple uit 1850, het ziet er leuk en knus uit. De architectuur is prachtig(vinden wij), het moet je natuurlijk wel aanspreken.
              
Nu op naar Taos Plaza, het is leuk opgezet. Heel wat kleiner als in Santa Fe, maar zeker zo mooi. Er is lang niet zoveel toerisme in Taos als in Santa Fe, het kleinschalige trekt ons wel meer. We lopen wat rond, drinken een lekkere cappuccino en gaan dan op weg naar onze camper ground voor vanavond. Lekker barbecueën, stukje wandelen, weblog bijwerken en misschien nog een potje rummy cup spelen. En niet te laat naar bed, we hebben morgen onze laatste lange reisdag voor de boeg, we willen rond 8.15 vertrekken.
 
Groetjes Kitty&Toon en Peter&Marietje
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Infodag zat. 21 dec @ Zwolle
drie regio's, twee campers
Meld je gratis aan
20 oktober: Roadshow in Breda
Zuidwest-Amerika, West-Canada en camper!
Meld je gratis aan