Dag 5: Tioga pas en Mono Lake

Door Henk, Ria, Hanneke, Martijn - 15-06-2009 23:47
Dag 5:
Vanmorgen iets later wakker geworden. Ontbeten en vertrokken vanaf de camping bij Groveland richting Tioga-pas. De pas is pas 3 weken open na het winterseizoen.
Wij zijn gewend aan Europese bergpassen met mini-weggetjes en haarspeldbochten. Met het formaat Amerikaanse auto hebben ze rekening gehouden, dus ruimere wegen en wat ze hier haarspeldbochten noemen is voor ons een bocht. Na mooie uitzichten/vergezichten rijden we steeds hoger de bergen in totdat… we in de sneeuw rijden. Het niet heel erg veel meer, maar het is wel duidelijk waarom de pas pas drie weken open is. De temperatuur komt voor ons gevoel niet boven de 5 graden uit. De vergezichten zijn “beautiful”. De dames vonden de rit wel spannend, met name het laatste stuk waar we tegen de 10000 ft hoogte rijden langs erg steile bergwanden kijkend in de diepte. Zonder vangrail. Alleen bij uitkijkpunten staan hekjes of is een stenen afscheiding. Dit is overigens erg goed geregeld hier. Veel uitkijkpunten langs de wegen om even te stoppen en foto’s te maken.
Aangekomen bij Mono Lake zijn we meteen maar even naar het meer gereden. Op afstand leek het niet zo speciaal, van dichtbij erg bijzonder. 2,5 x zo zout als de zee en veel opgeloste soda doordat het water niet weg kan uit het meer. Het verdampt dus. De zouten blijven dan achter. Hierdoor zijn er mooie tufstenen pilaren ontstaan. Mono Lake betekent vliegenmeer, de indianen aten vroeger de larven van de vliegen. Er zitten nu nog duizenden vliegen. Het gonst als je er doorheen loopt. Voor de rest zitten de vliegen op de grond en heb je er dus geen last van.
Je mocht geen stenen meenemen, maar er kan per ongeluk toch nog een stukje in je broekzak achterblijven ;-)
Ondertussen hebben we wel trek gekregen en heeft Henk voor het eerst in de RV (zo noemen ze een camper hier) gereden. In het plaatsje Lee Vining bij Mono Lake hebben we gegeten. Van een plaatsje kun je nauwelijks spreken. Een paar huizen, een motel, een benzinepomp en een eettentje/kroeg. Wel lekker eten trouwens. Ook was er natuurlijk een Campground. Hier kregen we een mooi plaatsje met uitzicht over het Mono Lake.
Het waait hier behoorlijk, en het is lekker fris.
Morgen gaan we op weg richting Las Vegas.

Mono Lake:
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan