Indians, without the cowboys

Door Janet en Ageeth september 2011 - 10-06-2009 03:06Hallo vriendjes en vriendinnetjes,

 

Vandaag zij we dag weer op tijd begonnen, rond zeven uur waren we wakker dus na nog even rustig te hebben gelegen er maar uit. De ochtend beginnen we standaard met het lezen van alle berichtjes uit Nederland. Na te hebben gegeten en alle andere ochtend activiteiten te hebben gedaan nog even snel op buienrader.nl gekeken. Wat vervelend voor jullie al die regen, wij hebben hier goed weer en genieten nu dus dubbel nu weten hoe het weer bij jullie is!

 

Op pad naar Mesa Verde, na ongeveer 2.5 uur rijden waren we in Cortez, deze plaats ligt vlakbij Mesa Verde. Hier hebben we nog even snel een stop gemaakt bij de Wallmart (de verleiding was te groot). Toen doorgereden naar het park. In Meda Verde kun je grotwoningen bekijken die gebouwd zijn rond 800 n.c.

 

Na een paar mijl ging er een motorstoringlampje branden. We hebben dit probleem eens even vakkundig ingeschat (moet kunnen toch, onze mannen zijn experts , daar moeten we toch van geleerd hebben) We denken dat het aan de goedkope benzine lag omdat de tank ook erg snel leeg ging tot daar en we verwachten dat de motor wat vermoeid was van alle pieken en dalen in de route. Nadat we onszelf en de camper gerust gesteld hebben, hebben we het lampje niet weer gezien!

 

Om daar te komen moet je ongeveer 1.5 uur rijden over, langs en door de bergen heen. Je kunt de woningen alleen met een gids bekijken. We hadden om half 3 een guided tour naar Balcony House. Om in de woning te komen moet je eerst een stuk dalen en dan een steile ladder van 10 meter omhoog klimmen. Dan ben je in de “woning”, een indrukwekkende ervaring. Als je boven op de berg staat kun je de woning niet zien, maar ruim 10 meter onder je is een woning waar ooit 2000 Anasazi Indianen jaren hebben geleefd. Hoe het huis precies is gebruikt is tot op dag van vandaag niet bekend. Waarom ze er op een gegeven moment zijn weg gegaan is ook niet bekend. Veel vragen waar geen antwoorden op zijn, misschien is het mede daardoor wel zo interessant. 

Na de tour zijn we weer na de uitgang gereden, met mooie uitzichten op het landschap. Tijdens zo’n ritje vraag je toch wel af hoe de indianen het vroeger allemaal hebben gedaan. Ze leefden met zoveel families op zo’n relatief kleine ruimte en hebben al die jaren nooit meer van de wereld gezien dan de rotsen waarop en in ze leefden. De vrouwen baarden op hun 13 de en overleden op hun 20ste. Doodsoorzaken : het baren van de kinderen; ondervoeding (mais/groenten) en de volgende generatie was al ongezond door hun ondervoedde moeders. De mannen werden 40 jaar.

Tijdens zo’n dagtocht door de bergen ,die zijn er vrijwel steeds in een steeds wisselend gedaante, hebben we vrijwel geen telefonisch bereik. Als je zo’n verhaal over de natives hoort, dan klinkt het toch wel bizar dat wij ons dáárover wel eens zorgen maken anno 2009.

We zitten nu op de camping, deze ligt 11 mijl buiten Cortez en op de route naar ons volgend Nationaal Park. Morgen is Canyon de Chelly (spreek uit als: sjee)  aan de beurt.

 

Groetjes van ons

Mailen kan nog steeds!

 

 

 

 

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Zondag 17 nov @ Zwolle
infodag XL - nieuwe presentaties toegevoegd
Meld je gratis aan
20 oktober: Roadshow in Breda
Zuidwest-Amerika, West-Canada en camper!
Meld je gratis aan