Vrijdag 19 juni 2009

Door John en Janneke van Rooijen - A long time ago Vandaag stond de rit van Banff naar Jasper op het programma, via de Icefields Parkway (Hwy 93). We ziin lekker op tijd weggereden omdat we, naast de te rijden 300 km, veel wilden zien onderweg. Zowel een aantal specifieke dingen waar we wilden stoppen maar ook het vele wildlife wat daar rondloopt te zien. Zeker ook qua wildlife zijn we verwend gisteren met een 3-tal zwarte beren (waarvan 1 op minder dan 10 meter), een grizzly beer (op minder dan 5 meter), bighorn schapen en de Elk (een groepje van 3).
Onderweg hebben we heel veel korte stops gemaakt. Soms voor de wilde dieren maar ook vaak om te kunnen genieten van de prachtige uitzichten over het schitterende landschap.
Onze eerste echte stop was bij de Crowfoot Glacier. Deze immense gletsjer had vroeger 3 'tenen', waar er nog 2 van over zijn. Nu begint ook de 2e teen langzaam weg te smelten. Maar wat een indrukwekkend gezicht die enorme ijsmassa's.
Daarna door naar Peyto Lake. Hier de auto geparkeerd en via een korte, maar stijl omhoog lopende, wandeling aangekomen bij het prachtige turquoise groene meer. Er was nog te zien hoe het smeltwater gestroomt was naar het meer, maar nu stroomde er haast niets meer. Maar wat een genot, zo'n uitzicht, zo'n rust van dit prachtige meer tussen al die hoge bergen in.
Toen, met de nodige tussenstops, doorgereden naar de Columbia Icefields. Daar aangekomen een kaartje gekocht en we konden meteen doorlopen naar de gereedstaande bus. Deze bus bracht ons naar de voet van de gletsjer, alwaar we over konden stappen op de enorme snowmobiles. Deze 6-wiel aangedreven gigant leek geen enkele moeite te hebben om ons over het ijs naar boven te vervoeren. Een hele leuke ervaring in zo'n ding. Boven aangekomen mochten we een 20-tal minuutjes daar rondlopen. Wat een belevenis om daar op een paar honderd meter dikke ijslaag te lopen welke heel lang geleden tijdens de ijstijd is ontstaan. Ook de andere gletsjers die er naast liggen zijn fascinerend om te zien, wat een massa ijs! Er liep veel smeltwater van de gletsjer af. Dat is overigens echt kraakhelder en kun je gewoon zo drinken. Wel koud!
Onze laatste stop voor vandaag was bij de Athabasca Falls. Bij deze waterval stort het water maar liefst 23 meter omlaag. Ondanks dat we best al veel watervallen hebben gezien, was ook deze zeker weer de moeite waard. Het blijft fascinerend om te zien dat water; snelstromend, bruisend, kolkend en kraakhelder!
Toen uiteindelijk het laatste stukje via Hwy 93A naar Jasper. Daar hoopten we nog wat wildlife te zien, maar helaas. Morgen deze weg maar even opnieuw proberen.
In Jasper aangekomen (ondertussen 19.00 uur) ons hotel opgezocht, de Lobstick Lodge ( www.lobsticklodge.com ). Deze  mooie lodge is ons thuis voor de komende 2 nachten en ligt aan de rand van het stadje. Na onze spullen op de kamer te hebben gebracht zijn we het stadje ingegaan om wat te eten. We zijn beland in een jong eetcafe waar het lekker druk was. Ze hadden hier 6 soorten 'eigen' bier en hier hebben we er ieder 1 van uitgekozen. We kregen hier een halve liter vaas van en gezegd moet worden, was best lekker. We bestelden er een bisonburger bij en ook die was erg lekker. Moe maar voldaan zijn we terug gekeerd naar onze kamer om rond 22.00 uur lekker te gaan slapen.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Meld je nu gratis aan voor de Reizigersbeurs @ Zwolle. Klik voor meer info!
7 maart: Infodag in Zwolle
Zuidwest-Amerika, West-Canada, Oost-Canada en Oost-Amerika!
Meld je gratis aan