Yosemite en Tiogapas

Door Tineke Spaargaren - 11-08-2009 04:38 's Morgens op tijd opgestaan en helemaal naar Wawoma gereden in Yosemite Park. Daar de camper geparkeerd en de shuttlebus genomen naar het Sequoiapark. Geweldig die enorm grote bomen. We hebben de trail gelopen langs verschillende grote Sequoia's, waaronder de "Giant Grizzle" en tot de "Fallen Tunnel Tree" hier reden vroegen paard en wagen onderdoor, maar helaas is hij omgevallen. Wel een enorm grote boom en Max heeft hem bedwongen. Toen weer bergafwaards naar de shuttlebus. Een wandeling van ongeveer 6 mile, klimmen en dalen, maar zeker de moeite waard. Nog een mooie grote dennenappel meegenomen als herinnering.
Terug bij de camper, natuurlijk weer Nederlanders tegen het lijf gelopen, we zijn nog nergens geweest deze reis zonder Nederlanders tegen te komen. We zijn een reislustig volkje blijkbaar.
Op met de camper richting Tiogaroad, om de Tiogapas te gaan rijden tot aan Mono Lake, waar onze overnachtingsplaats is. Wat een geweldig mooie weg is dit om te rijden. Veel mooie uitzichtspunten en enorme tegenstellingen tussen bossen en enorme rotswanden. We zijn zo vaak gestopt dat we te laat aankwamen op de camping, maar dit terzijde, dat is ook opgelost vanwege de geweldige behulpzaamheid van de campingeigenaren. Pluim voor camping Mono Vista RV park.
Maar goed verder met de Tiogaroad en pas, veel meren onderweg en weides met herten. Het enige wat we nog niet gezien hebben is een beer.
Het is moeilijk te omschrijven hoe mooi deze route is, dus kijken jullie maar naar de foto's onderaan dit bericht. Het enige wat wij kunnen zeggen is dat je het zelf moet hebben gezien voordat je beseft hoe mooi deze natuur is. Du na veel ooooh's en aaah's om 19.00 uur aangekomen op de camping, met uitzicht op Mono Lake, een zeer zout meer op 2000 meter hoogte. Op de camping hoorde we dat de Tufa's, uit het meer opborrelende torentjes, ook heel mooi zijn bij ondergaande zon. Dus het diner moet nog maar even wachten en doorgereden naar de plaats aan het meer waar de meeste Tufa's zijn. En inderdaad zijn ze mooi bij ondergaande zon. Het meer is zo zout dat er geen vis in kan leven, alleen pekelgarnaaltjes en een vliegje dat bij miljoenen tegelijk aan de waterkant leeft en hun eitjes afzetten onder water. Dit zijn wel weer voedselbronnen voor vele vogelsoorten.
Het meer zelf is ongeveer 1 miljoen jaar oud en de waterspiegel is sinds de ijstijd al meer dan 200 meter gezakt, door deze verdamping wordt het meer zo zout. De Tufa's worden gevormd door calcium-houdende waterbronnen die opborrelen en zich mengen met het water wat rijk is aan carbonaten en hierdoor ontstaan de Tufa's. Prachtig om te zien.
Nadat de zon was ondergegaan teruggereden naar de camping en bijna een hert overreden, want dat stond aan de kant van de weg en wilde gaan oversteken, dat was wel even schrikken, ook voor het hert, maar iedereen bleef ongedeerd.
Na een verlaat avondmaal en een heerlijke douche de route uitgestippeld voor de volgende dag en lekker gaan slapen.


Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan