7 mei 2010: Van Durango naar Taos (New Mexico) = dag 16

Door Daniels - A long time ago

Vanmorgen om 7uur opgestaan en ontbeten. We zijn lekker vroeg en om 8ur vertrekken we van de leuke KOA camping Durango.

We rijden via de 160 East naar Pagosa Springs, via mooie graslanden en heuvels en zoals Johan het benoemt, het echte Western-land.

In Pagosa vinden we een grote supermarkt en doen daar onze inkopen voor een aantal dagen. We gaan ook nog even tanken en koffie drinken, dit is vaste prik rond de klok van tienen, met een bosbessen muffin, lekker!

Daarna pakken we de 84 South naar Chama, dit ligt in de staat New Mexico. Dit stadje, nou ja gehuchtje, heeft volgens de boeken een stoomtreintraject, de historische Cumbres and Toltec Railroad die over een 3000m hoge pas naar Antonio in Colorado rijdt. Deze verbinding is ook eind 1890 aangelegd t.b.v. de mijnbouw.

Als we daar aankomen, rijden we naar het treinstation, waar nog enkele roestende en in staat van ontbinding verkerende locomotieven, op ons staan te wachten.

Het is niet wat we ervan verwacht hadden, er staat geen enkele fatsoenlijke trein of wagons. De stoomtreinen in Durango die we gisteren daar zagen waren een stuk leuker en mooier. Ach ja, we lopen nog even door het gehuchtje heen, veel winkels zitten nog dicht. We rijden verder door het Carson National Forest, over een pas van de San Juan Mountains, deze ligt op een hoogte van 3200m! Een heel mooie route en hier ligt ook weer een pak sneeuw, wat een prachtig gezicht is, buiten is het snijdend koud.

We willen wat eten en drinken in Tres Pidras, maar bij aankomst blijkt het niet meer te zijn dan 3 huizen en deze zijn inmiddels ook verlaten.

Na de bossen staan we ineens weer in een woestijngebied met in de verte weer een prachtig uitzicht op de besneeuwde toppen van een bergketen. Langs de weg in de woestijn zetten we onze camper neer en gaan dan zelf koffie zetten en eten we ons pas gekochte maisbrood op.

Ongeveer 10 miles voor Taos zien we ineens in de grond gebouwde huizen met vreemde vormen en torentjes. Wat verder op zien we een soortgelijk huis dat te bezichtigen is.

We stoppen en het blijkt dat dit een onderdeel is van de “World Earthship Community”  van ecologische mensen, die hun huizen maken van natuurlijke en gebruikte materialen. Ze gebruiken uitsluitend wind en zonne-energie en produceren hun eigen voedsel.

Leuk om dit ook weer eens te zien.

We rijden verder en dan passeren we de brug over de rivier de Rio Grande, een diepe kloof in een heel vlak landschap. Meer dan 100m diep en met een snijdende wind op de brug bekijken we de snel stromende rivier.

Snel terug naar de camper en verder naar Taos. We rijden Taos binnen en er hangt hier een gezellig Mexicaans sfeertje. Fel gekleurde huizen en winkels en grappige pleintjes.

We zien plotseling in een park een soort kunstmarkt in grappige tentjes. We zetten de camper op een parkeerplaats en gaan een kijkje nemen, het is hier lekker warm.

Er is van alles te koop sieraden, trommels, foto’s, kunst etc. Het is allemaal best prijzig en we kletsen wat met een fotograaf en een kunstenaar over hun werk en onze vakantie.

Het is inmiddels half vijf en we rijden door de stad heen op zoek naar een camping. Net buiten de stad zien we Taos Valley RV park en dit ziet er goed uit en we boeken voor een nacht. Het zijn ruime plekken met een barbecue en een overdekt zitje. We zitten nog even lekker in de zon met een boek en gaan daarna barbequen.

Rond half negen wordt het toch fris buiten en we besluiten naar binnen te gaan, we hebben vandaag 320km gereden.

Morgen gaan we naar Taos Pueblo gesticht in de 12e eeuw en staat op de Werelderfgoed lijst van de Unesco.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Reis 16 mei virtueel de wereld rond tijdens de Reisrotonde. 6 Maatwerkspecialisten, 20 online presentaties.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!