11 mei 2010: Van Moab naar Arches national Park = dag 20

Door Daniels - A long time ago

Het was vannacht warm en rond 3uur begon het erg hard te waaien. Rond half negen opgestaan en lekker op ons gemak ontbeten. Het regent zo nu en dan een paar spetters en we vertrekken om half 10 richting Arches. Dit is nu vlakbij op zo’n 5 miles van de camping, maar we gaan eerst tanken en daarna lekker koffie drinken.

Rond 10uur rijden we naar het park, waar we eerst naar het Visitor Center gaan.

Nergens ter wereld komen door natuurkrachten gevormde bogen zo talrijk en op een relatief zo kleine oppervlakte voor als in dit park. Meer dan 200 zandsteenbogen zijn er tot op heden gemeten. Zo’n 300 miljoen jaren geleden  begon hier de geschiedenis van de “beeldentuin” toen zich hier een binnenzee vormde. In de loop van miljoenen jaren verdampte het water en de uitgedroogde oceaan liet ten slotte zoutlagen van soms wel een dikte van 1000m achter. Hierop vormde zich dan weer rotslagen van wel 1500m dikte. Voor het gewicht van deze zware rotslaag was zout een onstabiele basis. De diepliggende steenlagen verschoven en dunnere lagen begonnen door de druk van bovenaf te vervormen. Later kwamen de rotslagen door erosie bloot te liggen waarna wind en regen vrij spel kregen.

We zien in het Visitor Center eerst een video over het ontstaan van het park, gemaakt door National Geographic en lopen dan nog even door de winkel. We kopen 2 middelmaat posters voor thuis, deze kunnen we dan zelf inlijsten, zal Maaike leuk vinden.

We gaan het park in en zien inderdaad de meest vreemde vormen van rode zandsteenformaties en versteende zandduinen van o.a. de Delicate Arch, Balanced Rock, Broken Arch etc.

Prachtig park met heel veel mooie overzichtspunten en kleine en grotere wandelingen.

We lunchen in de camper met een mooi uitzicht over de Arches, het regent en hagelt even flink maar na een paar minuten is dat ook weer voorbij. We rijden door naar de parkeerplaats bij Devils Garden, waar veel beroemde Arches zijn, zoals de Double O Arch, Dark Angel, Landscape Arch. We lopen deze hele route en gaan terug via de primitieve trail totaal zo’n 11,3 km.

Het is een route met zand, gravel en steile, soms smalle hoge rotsen waar we over moeten klauteren, langs afgronden en afdalingen met behulp van bomen over water en hoogtes.

Een bijzonder mooie en soms zware looproute, met een geweldig uitzicht over de rode zandsteenformaties en kloven. Een van de Arches, de Navajo Arch, is 2 jaar geleden ingestort en van de Landscape Arch is een gedeelte dat tussen de rotsen in hangt gedeeltelijk ingestort.

We lopen en klauteren bijna 3uur voordat we terug zijn bij de parkeerplaats.

Na al die inspanningen drinken we eerst een kop koffie met een muffin erbij, ook niet verkeerd.

Dan rijden we de 25km terug naar de uitgang en vinden een camping net voor Moab.

Een nette camping met boompjes, mooie plekken en goede douches.

Johan kookt weer lekker en we zitten weer gezellig in ons campertje tot het weer tijd is om naar bed te gaan, rond half elf.

 

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Reis 16 mei virtueel de wereld rond tijdens de Reisrotonde. 6 Maatwerkspecialisten, 20 online presentaties.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!