Vuurtje stoken

Door Ronald & Josée Haak - A long time ago
Vrijdag 4 juni.

Om 10 uur vertrekken we uit Radium. Eerst nog even de tank bijvullen en langs het postkantoor. Moet mij weer overkomen, een mevrouw van Esso komt haar post brengen. Iedere enveloppe gaat door een “brievenbus” om te checken hoeveel porti er op moet en ze komt haar kleingeld inleveren. Allemaal gratis en voor niets hier. Enfin, een kwartier later pikt Ronald mij op. Wij hebben vakantie, dat scheelt.
 
We verlaten Radium via de Sinclair Canyon. Een breuklijn met roodachtige zandsteenrotsen. We zijn er stil van. Zo mooi is het hier. Vergezichten, besneeuwde bergtoppen, azur blauwe meertjes ga zo maar door. Highway 93 is voor Ronald echt relaxed te rijden. We genieten.
In Kootenay kopen we onze parkpassen voor 3 dagen en verwonderen ons over de gevolgen van de bosbranden in 2001 en 2003. We doen de trail naar Paint Pots en zien dat het bergwoud zich langzaam op natuurlijke manier hersteld. Op ruim 1600 meter passeren we de grens tussen Britisch Columbia en Alberta, ook de grens van Kootenay en Banff National Park. We zijn het er over eens dat de branden ons het laatste half uur van onze tocht toch een deprimerend gevoel geven.
 
We komen weer op de Highway 1 uit en rijden naar Banff waar we rond 13.00 aankomen. Wendy, een van onze oude kamermeisjes, werkt voor een jaar in het Banff Park Lodge. Ik loop even naar binnen, maar zoals we al verwachtten is ze met haar ouders deze week op pad. Wellicht komen we elkaar nog tegen.
We laten ons bij het vistor center voorlichten over wandelingen voor morgen en horen dat we waarschijnlijk te laat zijn om te overnachten op Two Jacks Lake, want reserveren kan niet, dus checkt men vanaf 11.00 uur ’s ochtends in. Onze eerste camping in de ongerepte natuur. Geen internet, geen stroom en geen “poep”put gaat wellicht aan onze neus voorbij.
Ronald laat zich echter niet vermurwen; eerst een lekkere lunch in het beeldschone plaatsje Banff. Eigenlijk wilden we sushi. Vergeten te vragen waar. Ineens zie ik, terwijl Ronald oversteekt, het woord Sushi. Ze hebben nog plek aan “de lopende band”, in dit geval de Canadian Pacific Railway. Diverse Sushi’s worden op de band gezet, je pakt ze eraf en de rekening wordt opgemaakt aan de hand van het aantal en de kleur van de schoteltjes. Het was weer smullen.
 
Nu toch echt op naar “Two Jacks”. Ron vertelt hoe we rijden, maar we zijn toch weer even het spoor bijster. Ik denk dat we de verkeerde weg hebben, maar realiseer me dan dat we op de Minnewanka Loop zitten. In de winter gesloten, nu open. Ineens staan we stil voor een aantal bighorn sheep. Rijden door en staan oog in oog met een Caribou, met zender. Hoezo big brother is watching you?Even later de afslag naar “Jack”. We zijn gespannen, lukt het? Ja, een alleraardigste dame geeft ons een fantastische plaats aan het meer. Met “fireplace?” Of course!
 
We mogen hout pakken zoveel we willen. Ik ga op pad. Besef me wel dat we geen aanmaakblokjes hebben. Wel lange lucifers, vooruitziende blik bij Safeway vorige week (we zijn hier al een week!). Ik zoek ook dunne houtjes uit en zoek daarna spaanders, dennenappels etc. Achteraf wordt ik geloofd, maar alle lof gaat naar Ronald die met alleen deze inbreng een fantastisch vuur maakt. Ruighenrode heeft toch nog zijn vruchten afgeworpen.

 
Ronald scoort weer een hert, nog geen 10 meter van ons vandaan, de zoveelste vandaag en daarmee is onze hertenlimiet bereikt. Ook de (diverse soorten) eekhoorns zijn niet meer te tellen. We genieten de namiddag bij ons vuurtje met een lekker glaasje. Rond achten gaat er een lekker stukje vlees op het vuur. Het is nu 22.30 en nog steeds zie ik vanuit de camper de besneeuwde toppen en het meer. De eenden en hun 6 kinders slapen en wij gaan dat ook doen. Wat een fantastische dag met prachtig helder weer.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Kom naar onze infodag op 9 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Kom naar onze infodag XL op zondag 17 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!