Navajo's en de Colorado rivier

Door Corien en Jan - A long time ago

Ha lezers,

Vandaag, donderdag 6 mei was ik al om half zes op. Dat wil zeggen volgens de tijd van Utah is het al half zeven. We willen toch nog met een Navajo tour naar Monument Valley maar we hebben niet de tijd om te wachten tot half een. We besluiten met ons vieren een privat tour te boeken en jawel hoor, om tien uur staat er een auto klaar en niet veel later rijden we door Monument Valley. En opnieuw overweldigt het ons, zo mooi en imposant is het.


                                              

 

We rijden ver de vallei in met een Indiaanse aan het stuur van de jeep. Ze vertelt dat ze aan de noordkant van het park woont en dat ze zelf ook is opgegroeid in en rond de vallei. De Navajo kinderen gaan nu allemaal naar school (aan de rand van de vallei) en leren als eerste taal nog steeds het Navajo. Hier gaan ze per schoolbus naar Monument Valley voor een excursie (weer eens wat anders dan het Bredius bos )

 


 

Toch verwatert de cultuur steeds meer. Wel vieren ze nog steeds rituele feesten waarbij de vallei een belangrijke rol speelt.

 

De Navajo lijken nu vooral van het toerisme te leven. En daarin zijn ze slim. Zie onderstaande foto die ik heb gemaakt. Waar doet jullie die aan denken?


                                             

 

Niet geraden?  Aan de Marlboro reclame!! Vlakbij hing er een zakje om geld in te deponeren voor het maken van een foto, dat dan weer wel.
En ook dit schattige meisje, lijkt voor de toeristen te zijn aangekleed.


 

 

Maar misschien heb ik het mis. Overigens vind ik het niet zo raar dat de Navajo’s proberen wat aan de toeristen te verdienen. De stukken die als reservaat zijn aangewezen, zien er niet uit alsof er veel groeit.

  

Ook zie je overal sieradenkraampjes, handmade maar wel overal dezelfde. Wel zag ik in het Monument tribal Navaja centrum in Monument Valley een ketting die ik wel heel apart en mooi vond. Helaas was deze 2000 dollar, maar ze gaven wel een korting van 40 %,  dat dan wel weer.

 

Helemaal verwaaid, onder het stof en weer (te)veel foto’s rijker, rijden we twee en half uur later weer de vallei uit. Snel zetten we koers naar de volgende bestemming: Page en Lees Leisure Park aan de rand van de Colorado. Rond zes uur komen we aan op de camping in the middle of nowhere, aan de rand van de brede rivier de Colorado.Ik heb een paar stenen van de oever meegenomen. Misschien neem ik ze mee voor bij de vijver thuis.

                                               

 

De camping is een bijzondere plek waarbij iedereen self supporting is. Heel wat anders dan de steriele campings waar we om de paar dagen moeten staan omdat we de voorzieningen (lozen water en laden water, elektriciteit) nodig hebben. Geef ons maar de natuur.

 

Kortom, het was een geweldige dag.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Zaterdag 29 januari: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Kom naar onze corona-proof infodag op zaterdag 27 november in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!