Arches

Door Bob, Janetta, Guus en Karlijn - 23-07-10 01:24

Vandaag zijn we Arches in geweest. Dit was weer een zeer bijzondere ervaring. Het heeft wat weg van Monument Valley, maar het is meer gevarieerd en de rotsen zijn vaak wat afgeronder.  Het was een route van zo'n 30 km, maar er zijn gelukkig erg veel uitzichtspunten en parkeerplaatsen waar je een wandeling kan maken. Het eerste stuk bevat allemaal rotsen met namen als het orgel, het schaap, de toren van Babel. Ze zijn enorm groot, dan rijden we langs Balanced Rock, wat zoals de naam al doet vermoeden een rots is met een daarop balancerende  "kleine" rots. Hier kan je omheen lopen. Het is 10 uur in de morgen maar het wordt al druk en ook warm. De verwachting voor vandaag is zo'n 35 graden. Dan rijden we een zijweg in  naar de Windows. Hier is het erg druk en lastig om te parkeren, maar we zijn net op tijd. We lopen eerst naar de noord en zuid windows, dit zijn grote door erosie ontstanen bogen van steen. Ze zijn enorm hoog. Als je eronder staat en omhoog kijkt val je bijna om. Bovendien zie je allemaal rotsen in spleten zitten, waarvan je denkt, ik hoop dat je nog even blijft zitten.


Er staan ook overal waarschuwingsborden dat als je geluid van vallend steen hoort, je weg moet wezen. Het is nog een aardige klauterpartij om er te komen en dat valt in deze hitte niet mee. We hebben gelukkig veel water bij ons. De kinderen vinden het klauteren wel erg leuk en gaan wat mij betreft soms net een beetje te hoog, tja moeders he... Via de parkeerplaats gaan we daarna de andere kant op naar een dubbele boog, vandaar de naam Arches. Hiervoor moeten we eerst een stuk woestijn doorkruizen waar geen wind staat maar wel een zon staat te branden. Gelukkig is er onder de bogen schaduw en kunnen we daar een beetje bijkomen. Het is fascinerend hoe hoog die bogen zijn en hoe nietig je als mens dan bent. Bovendien het idee dat dit ooit 1 groot stuk rots is geweest dat door erosie steeds verder uitholt maakt het wel heel bijzonder. We zijn nooit zo van de foto's met ons erop maar hier hebben we dat wel gedaan om een idee te krijgen van de afmetingen. Daarna gaan we weer terug naar de camper, waar de airco meteen vol aangaat om verder te gaan naar de volgende stopplaats. In een andere zijweg kan je naar de Delicate Arch lopen, maar dat is een 2 km lange klimpartij in de volle zon, dus zien we dat niet zo zitten. Even verderop is een uitkijkpunt van wat verder weg en dus gaan we daar naar toe.

Naast dat de rotsen hier weer zo rood zijn als in Monument Valley, heb je hier ook hele groene bergen. Guus is de hele vakantie al steentjes en zand aan het verzamelen en neemt hier ook een monster van mee. Als laatste rijden we door naar het eindpunt van de weg, het Devils Garden Trailhead. Het is opvallend hoe vaak je hier namen van plaatsen, rivieren, etc tegen komt met de naam Devil erin.

Het is inmiddels over 1 uur in de middag en we hebben helaas geen thermometer in onze camper maar het is nu dik over de 30 graden en de zon staat hoog aan de hemel. We besluiten om nog een klein stukje te lopen, eigenlijk is hier een wandeling van enkele km maar dat lijkt ons niet verstandig. Bovendien heeft Karlijn het wel gehad met wandelen. We lopen nog naar de tunnel Arch en the Pine tree Arch. De laatste heet zo omdat er een boom onder de boog groeit. In de schaduw van de boog komen we even bij. We horen alleen maar Duits en Nl om ons heen, al is het er niet heel erg druk. Dan lopen we terug. Ik beloof Karlijn dat ze niet meer hoeft te lopen en dat ze een ijsje krijgt bij de camper (handig een eigen diepvries) en lopen dat ze doet!!! We rijden op ons gemakje de hele weg terug. Op de camping is het nu ook aanzienlijk warmer als gisteren en ik zit een groot deel van de middag binnen met de airco aan. De kinderen zijn nu aan het zwemmen. Het zwembad ligt erg ongezellig aan de grote weg door Moab.

Morgen gaan we naar Salt Lake city. Dat wordt denk ik weer een soort Las Vegas ervaring, want die stad is ook erg heet. Met dat we hier weggaan is het ook denk ik de laatste keer dat we rode bergen en canyons zien. Volgende week nog Yellowstone, dat wordt weer heel anders, maar ik kijk er erg naar uit.

Zoals jullie misschien gezien hebben zijn alle berichten geupdate. Bob heeft er foto's bij gezet, zodat je al een idee kan krijgen. Omdat hij de fotootjes eerst klein gemaakt heeft is de kwaliteit even wat minder, maar we hebben de originelen nog.

Groetjes Janetta
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Boek nu al je camper voor 2020
bij Cruise America of Cruise Canada
Kom zaterdag 23 februari naar onze Infodag in Zwolle.
Meer informatie