Palm Springs

Door Jacqueline van der Weijden - 13-07-2010 20:00
Palm Springs
 
Achtergrond informatie
 
De Colorado-rivier bestrijkt het grootste gedeelte van Zuid-Centraal-Califomië. In deze schijnbaar dorre woestijn liggen twee groene valleien: de Imperial Valley, die grenst aan Mexico, en verder naar het noorden de Coachella Valley. In 1901 werd de Colorado-rivier via een netwerk van kanalen omgeleid om deze twee regio's te irrigeren. Beide valleien produceren in de winter gewassen zoals sla, tomaten, citrusvruchten, meloenen en dadels. Langs de snelweg liggen een aantal eigenaardige torens. Deze windmolens maken gebruik van windenergie om elektriciteit op te wekken. De windmolens zijn een vrij recent fenomeen; ze worden gebouwd door investeringsmaatschappijen die windenergie proberen te verkopen aan nutsbedrijven. De wet in Californië zegt dat de lokale elektriciteitsmaatschappijen alle energie moeten kopen die door particulieren wordt opgewekt. Er zijn in Californië nog twee andere windmolen-parken, die eveneens op windrijke plaatsen staan. Op dit moment zijn er in heel Californië meer dan 10.000 windmolens.
 
Palm Springs is een echte oase in de woestijn. De stad heeft haar naam enerzijds te danken aan de aanwezigheid van de inheemse Washingtonpalm, en anderzijds aan de vele warmwaterbronnen. Eeuwenlang was de streek rond Palm Springs het woongebied van indianenstammen, die kleine dorpen stichtten rond de vele bronnen in de vallei. De Agua Caliente Indianen - die nog steeds het grootste gedeelte Palm Springs bezitten - overwinterden vroeger in Palm Springs en brachten de zomermaanden door in de koelere San Bemardino-Bergen. Deze stam (de Spaanse naam Agua Caliente betekent gewoon warm water) is één van de weinige echt rijke indianenstammen in de Verenigde Staten. Veel van de imponerende landhuizen van Palm Springs zijn gebouwd op grond die verhuurd wordt door de Aqua Calientes. In 1870 werd Palm Springs een halteplaats langs een belangrijke spoorlijn, de Southern Pacific Railroad. In de jaren 1920 en 1930 lokten de mooie omgeving en het warme woestijnklimaat een aantal grote Hollywoodsterren naar Palm Springs. Deze traditie wordt ook vandaag nog voortgezet, en nu komen niet alleen beroemdheden, maar ook andere welgestelde Amerikanen. Palm Springs is voor vele filmsterren een tweede thuis. Zelfs een vroegere burgemeester van Palm Springs, Sonny Bono, was ooit een beroemd entertainer. De meeste bezoekers komen naar Palm Springs om er uit te rusten en te ontspannen, maar zijn er toch ook een aantal populaire attracties.

Bezienswaardigheden
 
Tramway
De Palm Springs Aerial Tramway maakt een klim van 1800 meter en voert u omhoog naar het bos van de San Jacinto-berg, waar zich het Mount San Jacinto State Park bevindt. De rit duurt slechts 20 minuten, maar op wonderlijke wijze brengt het u van de droge woestijnlucht naar de koele berglucht. Je hebt er ook een spectaculair uitzicht over de woestijn. De drie nabijgelegen Indian Canyons - Palm, Andreas en Murphy - bieden een oase van rust, met aangename wandelpaden en picknickplaatsen. Er is een toegangsprijs voor de Aerial Tramway.
 
 
Museum
Voor mensen die het liever wat rustiger aan doen, is er in de stad het Palm Springs Desert Museum. Het museum beschikt over heel gevarieerde tentoonstellingen, met zowel werken van Matisse als schatten uit het Oude Westen. *Het is gelegen op 101 Museum Drive.
 
Wandeling
Een rustige wandeling op de exclusieve Palm Canyon Drive. Op deze brede, met palmbomen begroeide avenue zijn er vele mooie restaurants en exclusieve boetieks.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Reizigers vertellen reizigers: gratis tips en inspiratie van ervaren reizigers
18 en 19 maart op onze Reizigersbeurs
Dit jaar op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan