New York, New York

Door Jacqueline van der Weijden - A long time ago I wanna wake up in a city dat doesn't sleep. Gelukt! Wat een geweldige, rustige drukte. Een temperatuur van rond de 30 graden. Ons eerste uitstapje. We kiezen voor een stuk wandelen, dan de Metro, weer lopen en terug met de Metro. Snelle verplaatsingen, maar ook het opdoen van veel geweldige indrukken.
Met de metro naar Highstreet Brooklyn. Daar de Brooklyn bridge lopen overgewandeld. En steeds blijven staan om dat geweldige beeld op te nemen. (Met dank aan Marie Antoinette) En vooral uitkijken voor Joggers en Fietsers. Alhoewel de meeste Joggers vooral gezien willen worden. Sommige lopen ook extra langzaam.... Via City Hall naar St. Paul's Chapel. Deze kapel staat volledig in het teken van 9/11. Ik verzamel badges van de politie. Daar lagen stapels. Honderden. En dan zie je boven aan een bord, toch nog redelijk prominent, het embleem van de Nederlandse politie. Mooi. Maar ook ontroerend. Je beleeft het mee door foto´s, teksten en de mensen. Ground Zero is niet meer. Het is een bouwput waar men flink aan het bouwen is. geen zicht meer op het menselijk drama, maar een niet aflatende inzet met als doel wederopbouw.
Via het financial district, wie nog iets huren op Wall Street, er is voldoende in de aanbieding, na geweldige koffie en ijs uit zo´n autootje, naar het politiemuseum. En weer staat 9/11 centraal. Ademloos kijken we naar beelden van de telefoniste die het eerste telefoontje aannam. Op zes verschillende schermen volgen de gebeurtenissen elkaar op. Jacq en ik weten direct weer waar we waren en wat we aan het doen waren. 29 politiemensen zijn direct omgekomen. Op dit moment sterven er nog dagelijks aan longkanker, door de stof die toen vrij kwam. Als ik later op de dag met een aantal politiemensen een gesprek aanga, laat ik 9/11 onberoerd, zeker omdat sommige speltjes dragen waardoor je kan zien dat ze erbij zijn geweest, of dat één van hun kameraden daar "gesneuveld" is. Ik weet beslag te leggen op een aantal emblemen. Maar de dreiging is er continue. Je merkt het. twee keer hebben we een convooi zien rijden van zo'n 20 politievoertuigen. Met zwaailicht en sirene, rustig rijdend. uitgerust met speciale camera's en voorzien van laptops, die zijn voorzien van gezichtsherkenning. (Een speldje weggeven doet wonderen) Dit convooi stopt steeds op andere plaatsen. Men laat zich zien. Sommige officers stappen uit en gaan een gesprek aan. Om dan totaal onverwachts weer in te stappen en op weg te gaan om een nieuw strategisch punt blauw te maken.
Met de ferry naar Staten Island. Vanaf de boot het vrijheidsbeeld redelijk kunnen zien. Estelle wilde ook een paar foto's maken. We hebben er 190 om te laten zien! Via Batterypark naar de metro terug naar het hotel. Na het eten gewandel over Broadway, naar Times Sqaure.
And I'm king of the hill, top of the heap. De warmte is er nog steeds. De mensen ook. Maar het blijft overzichtelijk en vooral sfeervol. De winkels zijn 24 uur open. Je blijft er dan ook in en uitgaan. Om 23.00 uur terug in het hotel. It's beautiful day..... (Queen)
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Zaterdag 29 januari: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Kom naar onze corona-proof infodag op zaterdag 27 november in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!