Vrijdag 27 augustus

Door A & T Bakker en R & J van Doorne - A long time ago

(Zoals verderop in de tekst al als mogelijkheid gegeven konden we het internet niet op, vandaar een dagje later)

Vrijdag 27 augustus. Yeah, vanmorgen was alles weer oke! De lichamen waren weer op en top. Vannacht om 4 uur hield de airco er wel mee op. Bevroren waarschijnlijk. Dit gebeurt als je de binnentemperatuur ten opzichte van de buitentemperatuur teveel wilt laten dalen. Mea Culpa. Om vier uur deed het ding dus niets meer. Gelukkig was het buiten wat afgekoeld en met wat ventilatieluikjes open was het te doen. Om half acht was het weer reveille. De handdoek, de shampoo, aftershave en een schoon pendekje (onderbroek) (eh, voor de dames zal het wel anders heten; er is immers geen pen die bedekt moet worden) mee naar de bathroom. Op deze camping bij Moab was het sanitair perfect. Een eigen hokje met wastafel, toilet en douche. Geen gegluur van andere gasten. Op zich ook wel eens prettig. Een goede douche, maar dat zit hier over het algemeen wel goed.

Na wederom een licht ontbijt met een sapje, yoghurt of melk met cornflakes en een strak bakje koffie moest ons de eerste mijlen op weg helpen. Met Rob heb ik nog gekeken welke route we gingen rijden. Toch maar besloten om niet via Cortez te gaan. Om 9 uur de camper weer opgestart en mijn rechtervoet mocht vandaag weer het gaspedaal bedienen (en soms de rem).  Onderweg moest het ontbijt nog uitgebouwd worden.  Een aardige weg liet ons rechts afslaan. De TomTom (Garmin) gaf aan dat er een doorgaande weg was door een meer. Dat was ook precies zo! Een stuwmeer waar het water zo hoog in stond dat onze weg onder water verdween. De afrastering stond er al vrij lang; dit had bekend kunnen zijn bij de kaartenmakers. Toch een leuk plekje, als was het wat krapjes draaien met de RV. Had ik al eens verteld wat een RV is? Nee? Het is een Recreation Vehicle. Ja? Sla voorgaande 3 zinnen over.

Na een kopje koffie met een broodje kaas (cheddar) gingen we weer op weg naar Monument Valley. Hier zijn veel films opgenomen. Zoals, Once upon a time in the west, Indiana Jones and…., Dances With the Wolves, John Wayne films en veel reclamefilmpjes. Van John Wayne schijnt er in de buurt ook nog een cabin te bezichtigen te zijn.

Monument Valley ligt in het Navajo-reservaat. Voordat we dat binnenreden was er een hutje met authentieke Indiaanse sierraden. Hoewel we dit soort commerciële hutjes voorbij rijden, was het nu toch tijd om even te stoppen. Op het moment dat we de RV uitstapten hoorden we dat de authentieke Indiaanse muziek werd aangezet. Dat had al een waarschuwing moeten zijn! Nee, als makke schapen gingen we voor de bijl. Er werden wat sieraden aangeschaft, zowel door de familie Bakker als de familie Van Doorne. Feit, het zijn handgemaakte juwelen, gemaakt van autenthieke stenen etc. Rob kocht nog een mes, gemaakt van een hertenrib. Het was de laatste uit de familie, hehe en al gebruikt (waarvoor?). Afijn, een stuk lichter in dollars werd de rit vervolgd naar het bezoekerscentrum aan het begin van Monument Valley.

Indianen (Native Americans) zijn, zo blijkt, handelaren. Ieder bezoekerscentrum tot nu toe was gratis. Hier dus niet. Je kon er ook een rondrit maken, 40 dollar per persoon. Waarschijnlijk was daar nog wel wat vanaf te knabbelen, maar gezien de hitte was een drie uur durende tocht in een open jeep niet echt een optie. In het bezoekerscentrum hebben we wat t-shirts en wat andere snuisterijen aangeschaft.

Een stukje terug was een handelspost, een soort van bedrijvenverzamelcentrum. Ha, nu komen we er achter dat we bij de eerste stop waar we authentieke juwelen kochten ietwat bij de poot zijn genomen. De snuisterijen die wij gekocht hadden bleken hier een derde goedkoper. Rob zag dit natuurlijk als eerste en vol leedvermaak deelde hij het mee. Wie het laatst lacht, lacht het best. Zijn mes was zeker niet authentiek en ook zeker geen laatste stuk uit de familie. Daarnaast was het bij de laatste trade post beduidend goedkoper.

Volledig gedesillusioneerd (grapje, we moesten er wel om lachen) op weg naar de camping. De camping is bijzonder. Rode grond, rode wolken en rode bergen om ons heen. Uit de rode wolken kwam zelfs wat doorzichtige regen. Ook de camping is er een van de duurste tot nu toe, ondanks ons kortingskaarje. Het is niet anders; het is maar voor 1 nacht. Even het picknickbankje onder de luifel verplaatsen en zo zaten we weer droog. Terwijl ik dit type is het alweer stofdroog. De BBQ wordt weer opgestart. Wat uien, spek, paprika, worstjes (Italiaanse, mild gekruid; in werkelijkheid hartstikke scherp) en hamburgers worden weer mild gecremeerd. Althans dat is de bedoeling. Het spek van gisteren bevatte niet zoveel vocht meer en de kleur overtrof de meest gebruinde medeburger.

Op de camping liepen nog een paar zwerfhonden. De beesten waren zeer schrikachtig. Dat wijst er op dat de behandeling van deze dieren in deze omgeving niet al te vriendelijk is. Dat is natuurlijk zielig. In het informatieboekje stond heel duidelijk dat zwerfdieren niet gevoerd mochten worden. Aan jullie te bedenken wie zich niet aan dit gebod hield, ondanks de vele opmerkingen van zijn vrouw. We hebben overigens geen last gehad van de beestjes.

Hoewel contact met een uitstekend wifisignaal, toch geen toegang tot het internet. Wellicht lukt het vanavond nog om het verhaal online te zetten. Zo niet, dan weten jullie nu waarom het even geduurd heeft.

Morgen gaat het richting Page. Grand Canyon, here we come! Of was dat nog een dag later. Pfff, ik weet het niet meer. In ieder geval gaat het ons nog steeds goed en hebben we er nog steeds geen zin aan om terug naar huis te komen. He bah, dat lijk wel Belgisch Nederlands (terug naar huis te komen).

Groeten van Janneke, Rob, Triensje en Alex 

 

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Reis 16 mei virtueel de wereld rond tijdens de Reisrotonde. 6 Maatwerkspecialisten, 20 online presentaties.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!