Vancouver in the rain

Door Inge de Zaaijer & Michiel Schaap - A long time ago

Vanmorgen werden we wakker met het vertrouwde geluid van de Nederlandse zomer; regendruppels. Na een heel aantal prachtige weken met toch ook heel veel warm weer lijkt, zoals we al zeiden, de herfst hier te zijn ingetreden.

Maar ook met dit weer bewijst Vancouver zijn kwaliteit. Het openbaar vervoer is erg goed, dus je komt snel en ver met de bus of metro. Wij zijn eerst maar naar Canada Place gegaan, een op een pier in het water gebouwd congrescentrum met, bij mooi weer fraaie uitzichten op het water en de er omheen gelegen stad. Nu ziet het er wat somber uit.

Het blijft nat dus, we besluiten naar het Museum voor Antropologie te gaan. Bekend om een heel grote verzameling inheemse (niet alleen Canadese) kunst. En die blijkt nog veel groter dan we ons hadden kunnen voorstellen.

Maar ook de busreis er naar toe is aardig, je ziet een flink deel van de voorsteden (eindigend op het enorme universiteitsterrein) in een rit van een half uur. En ook hier blijkt het er allemaal een stuk beter uit te zien dan de steden in de USA. Opvallend is het grote gebruik van het openbaar vervoer en vooral ook de vriendelijkheid en behulpzaamheid van chauffeurs. Daar kunnen we in Nederland een voorbeeld aan nemen. En dan hebben we het nog niet eens over de rolstoeltoegankelijkheid en fietsrekken op iedere bus!

Na het museum terug naar de stad en wat rondgelopen door het kantorendeel. De enorme kantoortorens zijn op de begane grond meestal voorzien van winkels, cafés en restaurants. Meestal over meerdere lagen en ook vaak boven of onder de grond weer aan elkaar geknoopt. Niet op de schaal van Toronto, maar je kunt wel heel veel overdekt doen en de straten zien er door de aanwezigheid van al die winkels erg levendig uit. Nergens gesloten kantoorkolossen die tientallen meters trottoir suf en saai maken. Eigenlijk een verademing zo’n kantoorgebied, want doordat er zoveel mensen zijn (winkelend publiek en kantoormensen) is het er plezierig vertoeven. Opvallend is trouwens het aantal cafés waar voornamelijk koffie in zeer veel hoedanigheden wordt genuttigd en waar heel veel mensen zitten te computeren. Veel Starbucks, maar ook veel andere en goede, lokale merken. Dit is ten opzichte van de States echt een verademing.

Aan het eind van de middag naar Gastown. Onderweg even de Centrale bibliotheek meegenomen. Een bijzonder (en lelijk) gebouw uit de vijftiger jaren. Maar wel een levendige plek, heel vergelijkbaar met de openbare bieb in Amsterdam. Gastown is een oude stadswijk die heel behoorlijk is opgetoverd tot een gezellige buurt met cafés, restaurants en veel verschillende winkeltjes. Hier zijn we dus ook maar gebleven voor het eten. Je vraagt je wel af waar al die horeca van bestaat. Maar goed, het is er en dat is leuk.

Morgen onze laatste dag. We hopen op wat beter weer, dan kunnen nog wat buitenactiviteiten doen. In elk geval willen we Chinatown, Stanley Park en Granville Island nog zien.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Reis 16 mei virtueel de wereld rond tijdens de Reisrotonde. 6 Maatwerkspecialisten, 20 online presentaties.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!