Jasper

Door Lenssinck J.B. - 29-09-2010 23:34

26.09.10

Jasper

Bij gebrek aan wilgen zouden we ons berenpak aan de dennen kunnen hangen, want waarin we niet meer geloofden is gebeurd: we hebben een levensechte beer gezien! Hij was rustig aan het grazen aan de kant van de weg en keek niet op of om toen we stopten om hem even op de gevoelige plaat vast te leggen. Je weet natuurlijk maar nooit of je er ooit weer een in het wild tegenkomt. We waren op weg van Prince George naar Jasper en niet heel ver van Prince George af. Het was een zwarte beer en hij was niet heel erg groot, maar het was en bleef een beer. Het is dus toch mogelijk. Zo, dat moest ik eerst even vertellen.

 

Joop meent trouwens een wolf of vos gezien te hebben. Het beest stak de weg over, maar het was net te ver om te kunnen zien wat het was. Over de herten en hertjes, die soms vlak voor de auto de weg oversteken, hebben we het maar niet eens meer. Dat wordt al zo gewoon.

We vertrokken vanmorgen met een heerlijk zonnetje en een blauwe lucht vanaf het hooggelegen RV-terrein. Van de regen van gisteren was alleen nog de modder terug te vinden. Beneden was het nog wat mistig, maar dat loste gelukkig snel op en we konden weer volop genieten. Later in de middag kwamen er stapelwolken en nog later werd het wat grauw, maar de temperatuur bleef aangenaam.

Vlak voor Jasper kwamen we bij een tolpost, waar we entree moesten betalen om onze weg te kunnen vervolgen, omdat die weg door het nationale park van Jasper loopt. Ze wilden precies weten waar we naar toe gingen en hoe lang. Voor die tijd krijg je dan een ticket.

Bij de plaats Jasper is maar een campingground, zowel voor tenten als voor RV’s. Wel heel speciaal, want hij ligt midden in het park en de beren en ander gespuis schijnen je hier zo’n beetje voor de voeten te lopen. Je krijgt bij de ingang ten minste al een handvol waarschuwingspapieren mee. Vooral voor alle soorten herten moet je in deze tijd van het jaar oppassen. Zij schijnen het dan op de heupen te hebben en zijn dan absoluut niet ongevaarlijk. Daar zijn dan ook van die grote jongens bij als bijv. elanden en kariboes. De sleehondenman uit Muktuk zei een paar weken geleden (is dat alweer een paar weken geleden?) dat hij liever met een beer dan met een eland te doen had. We zijn dus op ons hoede.

Beren kun je op afstand houden door zeer voorzichtig te zijn met voedsel, lekkere luchtjes en zelfs tandpasta. Ze lusten kennelijk alles en worden door voederen uit hun leefgewoonten gehaald en kunnen als ze te veel onder de mensen komen agressiever worden. Onderweg zagen we ergens de tekst: “a fed bear is a dead bear” Bovendien zijn ze nooit te vertrouwen. Als je door welk dier dan ook wordt aangevallen, moet je je niet dood houden, maar lawaai maken en proberen weg te komen. Alsof je daaraan allemaal denkt als ze je te na komen!

We installeerden ons op plaats 61H, waar de picknicktafel met een tafelzeil bekleed was, een instapmatje gereed lag en het hout voor een vuurtje met bijl en al aan het einde van de plaats voor ons voor het grijpen lag. “Wat een service” dachten we nog. Toen we net met ons hapje aan tafel zaten, kwam een meneer zijn plekje opeisen. Hadden we ons toch een letter vergist (61j i.p.v.. 61h) Enfin, we mochten nog wel even ons bordje leeg eten voor we moesten verkassen naar 61h zonder toebehoren.

We blijven hier 3 nachten, zodat we de tijd hebben om in deze omgeving wat rond te struinen. Er schijnt veel te zien te zijn. Zo kun je o.a. met een kabelbaan omhoog - vraag niet naar welke berg, dat ben ik even kwijt - vanwaar je een prachtig uitzicht moet hebben. Ik hoop er snel meer over te kunnen vertellen.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Reizigers vertellen reizigers: gratis tips en inspiratie van ervaren reizigers
18 en 19 maart op onze Reizigersbeurs
Dit jaar op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan