Revelstoke 1

Door Lenssinck J.B. - 04-10-2010 03:29

03.10.10

Revelstoke

Voor het eerst sinds lange tijd was het vanmorgen zwaar bewolkt en daardoor zagen de bergen er gewoon dreigend uit. Gelukkig duurde dat niet al te lang, want aan het begin van de middag scheen de zon alweer. Dat begin van de middag was er al snel, want we verlieten even voorbij Lake Louise de provincie Alberta en reden British Columbia in en daar is het dan weer een uur vroeger. Je blijft in dit land je horloge gelijk zetten.

Onze eerste stop was al na een aantal kilometers bij de Spiral Tunnels. Dat is een geweldig fenomeen: men heeft daar namelijk door de Kicking Horse Pass in de bergen een spoorlijn aangelegd, die in spiraalvorm omhoog of andersom omlaag gaat (het ligt er maar aan in welke richting de trein moet, vanaf Calgary via Banff naar Vancouver of omgekeerd). De voornamelijk goederentreinen zijn heel erg lang en dan zie je bij die tunnels, dat de locomotieven uit een tunneltje komen, terwijl de rest een heel eind verder nog omhoog moet, de bocht door, om daarna ook uit dat tunneltje te verschijnen. Op de parkeerplaats kon je het hele proces van aanleg e.d. volgen. Even tussendoor: dat doen ze in Canada heel nauwgezet. Overal kun je de uitleg over diverse projecten lezen. Heel interessant. En wij intussen maar wachten op de trein, zodat we het speciale gebeuren konden zien. Een vaste dienstregeling is er niet. Op de camping hadden we al gemerkt (zelfde spoorlijn) dat er soms drie of vier in een uur voorbij komen en dan weer uren niets en dat dag en nacht. Enfin, iedereen werd het wachten beu en vertrok en dat wilden wij ook maar doen. We stapten net in toen we veel lawaai hoorden, maar helaas dat waren twee grote vrachtwagens op de highway. Joop had de auto net gestart en ja hoor, daar was het geraas van een trein. Wij weer uit de auto en het is inderdaad een heel bijzonder gezicht die lange sliert wagens tussen de bomen door in een tunnel te zien verdwijnen en ergens anders - in een heel andere richting dan je denkt - weer uit een tunnel te zien komen, terwijl ze ook nog ondergronds een flinke bocht hebben gedraaid. Fijn dat we dat hebben kunnen meemaken.en paar kilometer verder een zijweggetje ingedraaid om een natuurlijke brug over de Kicking Horse River te bekijken. De rivier ging vroeger over de rotsen naar beneden, maar gedurende vele eeuwen heeft het water de rotsen uitgeslepen en gaat het met veel geraas eronder door. Mooi om te zien.In de buurt van Golden dachten we dat we de bergen gehad hadden, maar dat dat niet zo was, daar kwamen we algauw achter. Ook verderop richting Revelstoke zijn nog beste grote jongens.

Zoals al steeds waren er ook op deze route hier en daar wegwerkzaamheden. Je hebt er meestal weinig last van. Je moet soms even stoppen, omdat het verkeer net van de andere kant wordt doorgelaten. Er staat dan iemand met een stop- of slowbord om dat te regelen. Vaak zijn dat jonge vrouwen en ook op de pilotcar’s of andere (vracht)auto’s rijden vaak (volgens Joop) leuke jonge meisjes. Nu stond er vandaag onderweg een bord met de tekst: “Drive slowly, my mummie works here”. Leuk bedacht.

Bij aankomst op de Koa-camping werden we op de receptie welkom geheten door een Koreaanse meneer. Dat merk je in heel Canada: er zijn heel veel Koreanen. Eerst dachten we Japanners en dat is heel begrijpelijk als je de uiterlijke verschillen niet weet, als ze er al zijn. Ze spreken vaak niet goed engels en ook hier gaf dat weer grappige situaties. Hij vroeg waar we vandaan kwamen en toen we The Netherlands zeiden, mompelde hij wat. Toen we hem verduidelijkten dat dit in Europa ligt, kwam zijn reactie meteen : “ yes Hiddink!!! ”. Ook toen we naar onze plek wilden rijden, kwam hij nog even naar buiten om te zeggen waar we ons afval moesten brengen, want er was daarvoor nog maar 1 plek in verband met de honger van de beren in deze tijd van het jaar. Er is dus een goed gesloten afvalbak, zoals je die op veel parkeerplaatsen tegenkomt. .Op diezelfde parkeerplaatsen staan ook toiletgebouwtjes, apart voor dames en heren, schoon en altijd ruim voorzien van toiletpapier. Er is meestal geen stromend water, maar hoe het ook werkt: stinken doet het er niet! Meestal staan er twee hoge pijpen op die huisjes en dat zou de stankafvoer kunnen zijn.

We blijven hier een dag of twee/drie en zullen in ieder geval morgen Revelstoke - op ongeveer 2 km afstand - gaan bekijken.

We moeten weer een aantal verslagen verzenden. Dat kan hier gelukkig, zegt de vriendelijke Koreaan, dus dat gaan we zo uitproberen en jullie zullen allemaal gaan zien of dat inderdaad gelukt is.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Reizigers vertellen reizigers: gratis tips en inspiratie van ervaren reizigers
18 en 19 maart op onze Reizigersbeurs
Dit jaar op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan