De grens over

Door Agaath en Bram Wolthoorn - 21-10-2010 03:09 We verwachten een lange, saaie tocht van 480 km. Wat we over de uitgestrekte bossen van Maine gelezen hadden, voorspelde eindeloze, kaarsrechte wegen door saaie dennenbossen. De hout- en papierindustrie bezitten licenties voor kap met de verplichting tot aanplant van nieuwe bomen. Meestal levert dat bossen op waar de bomen peletonsgewijs naar rechts gericht zijn.

Niets van dit alles bleek op onze route. Een route overigens die door de software van Garmin uitgestippeld was en grofweg overeenkwam met de gesuggereerde route van Tioga Tours. En die was door Google maps gegenereerd.

Het werd een prachtige rit: langs fel gekleurde loofbossen, meren en rivieren. Omdat we landinwaarts reden - van oost naar west – werd de invloed van het landklimaat steeds groter en de aanblik van de bossen steeds ietsje meer winters. Waren de bossen aan de kust nog vol in het (gekleurde) blad, tegen de Canadese grens waren de bomen kaal. Op de foto’s is dat goed te zien: de bossen worden bruin, dan geel en ten slotte groen. Want dat is de kleur van de dennen; de loofbomen zijn kaal.

Het noorden van Maine is leeg. Geen huizen, geen boerderijen; alleen bos. Er werd voortdurend gewaarschuwd voor overstekende elanden. We hadden er graag een gezien, maar dat mocht niet zo zijn. Alleen een dode, aangereden eland troffen we op een parkeerplaats. Twee kraaien pikten aan z’n vlees en een kolom muggen danste op z’n graf.

De grens was vlot gepasseerd.

Het landschap is er meteen anders, Europeser haast. De stoepranden zijn minder hoog, de lantaarnpalen hebben de menselijke maat en alles oogt vriendelijker en opgeruimder. En in dit deel van Canada spreekt men Frans. ‘Ha’, dachten wij, ‘dat is leuk, want enigszins onder de knie.’

Maar nee, wij verstonden dit Canadese Frans voor geen meter en ons Frans kwam duidelijk niet aan. In Québec  ging het iets beter. Het geschreven Frans lijkt meer met het ons bekende Frans overeen te komen. Spreektaal is altijd lastig, zo blijkt maar weer eens.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan