Grijs Québec

Door Agaath en Bram Wolthoorn - 22-10-2010 02:56 We zitten in Québec in een conferentiehotel aan de rand van de stad. Grote zalen, veel kamers en geen restaurant of bar. Je kunt er niet eten, ook niet ontbijten. Dat laatste doen we om de hoek waar een speciaal ‘ontbijtrestaurant’ zit. Het hotel  heeft een zwembad en dat ligt in een atrium dat net zo hoog is als het hotel verdiepingen telt. Vier etages zijn dat er en wij zitten op de bovenste verdieping en – verrassing – onze kamer met balkon kijkt niet uit over het weinig inspirerend bedrijventerrein maar op het atrium. Als we de deur naar het balkon opendoen, dan slaat de warme zwembadlucht je tegemoet. Bovendien ruikt de kamer daarna naar chloor. Even wennen na het hotel in Bar Harbor, waar we een appartement met eigen ingang hadden èn met uitzicht over de baai. Daar konden ook ramen open en dat is erg prettig.

De Canadezen zijn vriendelijke, behulpzame mensen. Dat laatste moet ook wel, want het Canadese Frans en het onze verschillen te veel om elkaar enigszins te kunnen begrijpen en het Engels van sommige Québecois is minimaal.

Het oude Québec is ontegenzeglijk Frans, niet alleen in de naambordjes, ook in de bouw. De Canadezen lijken een slagje kleiner en eleganter dan hun zuiderburen.

De hotels verschillen dus nogal op de reis, maar een echt slecht onderkomen hebben we tot nu toe niet getroffen. Ook is internet altijd wel beschikbaar: soms moet je tijd kopen (NY), of inloggen op een netwerk of, zoals in dit hotel, krijg je een WEP-sleutel van het netwerk. Dat werkte vandaag overigens niet, maar ik heb een netwerkkabel bij me en er is een netwerkaansluiting in de muur, dus voilà!

Pas buiten, op weg naar ons ontbijt, merkten we vanmorgen wat voor weer het was. Vanuit onze kamer met het uitzicht op het zwembad, was dat niet te zien. Zelfs daglicht kwam maar moeizaam binnen.

We zijn met de auto naar het centrum gegaan, hebben deze geparkeerd en hebben de stad lopend verkend. Eerst hebben we op de eenendertigste verdieping van een gebouw gestaan (Observatoir) en een grijs Québec van boven bekeken. Daarna een flink eind in de regen naar het plaatselijke museum gelopen (Musée National des Beaux-Arts du Québec). Een prachtig gebouw, maar de inhoud viel wat tegen. Dat kon ook eigenlijk niet anders na het Metropolitan in NY. Ook hier Dali’s en Picasso’s, maar onbekende werken van tweede garnituur. Wel was het interessant om kunst van lokale schilders en beeldhouwers te bekijken. Veel schilderijen met overdadige heroïek en beelden die in Europa tot kitsch gerekend zouden worden. Veel kunst ook van de oorspronkelijke bevolking: de native Americans.
Morgen naar Montreal!

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan