Zion NP

Door W. Wiertz - A long time ago

donderdag 16 juni 2011.

Vandaag een relatieve korte rit van 150 km naar Zion NP. Het is een Three States Drive: Gambling State Nevada, Cowboy State Arizone en Mormon State Utah. Las Vegas verlaten zou vrijwel onmogelijk zijn zonder de heren Tom, Tom en buurman Charles. Nu waren we in 15 minuten waar we zijn moesten: in de woestijn.

In Arizona werd de woestijn zoals we die van de western kennen: hoge bergruggen, diepe kloven (waar de outlaws standaard de stagecoach overvallen) en mesa's, waar plotseling indianen onder aanvoering van de hoofdman verschijnen. Kortok LLL (Lucky Luke Land). Namen als Tuscon, Tombstone en Apache Junction kennen de echte westernkenners zeker.

Over Indianen gesproken. Onderweg kwamen we regelmatig afslagen naar reservaten tegen. Je moet je niet voorstellen hoe het leven daar indertijd was (en nog is). Weggestopt door de blanke allochtonen, bijna uitgeroeid door het leger, de woestijn, ziekten, honger (bisons werden maassaal afgeslacht) en drank. Nu zouden we dat genocide noemen. Een inktzwarte bladzijde in de Amerikaanse geschiedenis, waar niemand graag over spreekt.

Langzaam maakte de woestijn plaats voor de enigszins bewoonde wereld van Utah, de staat van de Mormonen. Het pittoreske stasje Springdale was de toegangspoort tot Zion . Onze camping lag in het park en ons plaatsje helemaal achterin. Nadeel is dat je voor de shuttle een eind moet lopen, voordeel dat je vanaf je plaatsje zo de canyon inkijkt. Nog nooit zo mooi gestaan. Hoewel het plotseling een uur later bleek te zijn dan in Nevada hebben we toch nog twee korte trails gelopen: de Emerald Pool (vroeger in het jaar een waterval maar nu zo goed als droog) en de Weeping Rocktrail waar water over de rand van een overhangende rots "huilt". Ik zal jullie niet vermoeien met de verkalring voor dit fenomeen.

Het weer lijkt om te slaan, Bewolking komt omzetten, misschien onze eerste thunderstorm ?

Horen jullie morgen

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over Zuidwest-Amerika.
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over West-Canada.
Klik voor meer info!
Kom naar onze infodag op 5 september in Zwolle.
Meld je gratis aan!