Bryce Canyon zaterdag 18 juni 2011

Door W. Wiertz - A long time ago

Van Zion NP naar Bryce Canyon NP was een korte rit. Toch duurde de rit langer dan gedacht. Ten eerste omdat we door de Mount Carmeltunnel moesten. Deze tunnel is jaren geleden in de rotsen uitgehouwen. In die tijd bestonden echter nog geen campers. Die moeten nu precies midden door de tunnel. Dat betekent dat het verkeer door de rangers wordt geregeld. Je rijdt dan in colonne door de tunnel. Maar het kwam ook door de vele stops onderweg, als er weer een prachtige viewpoint was.Na de uitlopers van Zion kwamen we in Garfield County. Een brede vallei met veel groen en kleine dorpjes. Het grootste dorpje telde 800 inwoners. De meeste Mormoons. Aan een van de Mormoonse families , Ebenezer en Mary Bryce, dankt de canyon zijn naam.

Bij de Red Canyon kregen we een voorproefje van al het moois dat nog zou komen. Na bij de camping ingecheckt te hebben zijn we per shuttle doorgereden naar de canyon. Daar werden we verrast door een werkelijk verbluffend natuurverschijnsel. Technisch gezien is de Bryce Canyon geen canyon, want er stroomt geen rivier. De krachten die deze bijzondere plaats hebben gevormd zijn regenwater, wind en vorst (200 dagen per jaar smelt sneeuw en ijs overdag en bevriest 's nachts weer) .  Door de voortdurende werking  (als water ijs wordt neemt het volume met 110% toe) van water ontstaan gleuven in de wanden, die mede door stromend regenwater steeds dieper worden. Zo ontstaan de "Fins" . Als de gleuven dieper en breder worden ontstaan er gaten, de "windows". Als tenslotte de bovenrand van de windows instorten ontstaan de "hoodoos"(de naam komt van voodoo, de plaats des onheils) . Het Amphitheater is een grote tuin vol firns, windows en vooral hoodoos varierend in kleur van wit naar rood onder invloed van ijzeroxide (roest dus eigenlijk). We hebben een groot deel van de rimtrail gelopen, van Sunsetpoint naar Sunrisepoint. Zijn vervolgens afgedaald naar de dalbodem via de Navajotrail en de Queens Garden Trail om de hoodoos van dichtbij te bekijken. Een vrijwel onbegroeid doolhof van rode zuilen (gelukkig nu een pad erdoor) hetgeen Bryce bracht tot de uitspraak "beautifull, but a hell of a place to  loose a cow).

Moe maar alweer een ervaring rijker zijn we terug gegaan naar de camper om te eten en te slapen. Morgen weer een Bryce-dag.

Reacties

leni smit A long time ago

Wat wandelen jullie veel! Is dat qua warmte ook goed te doen? Byzonder landschap, wat een ervaring.
Geniet ze!
liefs leni en John
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over Zuidwest-Amerika.
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over West-Canada.
Klik voor meer info!
Kom naar onze infodag op 5 september in Zwolle.
Meld je gratis aan!