zaterdag 25 juni 2011: Canyon de Chelly.

Door W. Wiertz - A long time ago

YAAT EEH (Welkom in het Navajo) in Canyon de Chelly (spreek uit: Shay).

Op weg er naartoe natuurlijk woestijn, what else. Kennis gemaakt met de Tumbleweed. Gelijk een beeld uit een westernfilm. Er hangt een duel in de lucht. Natuurlijk tussen de bad guy en de good guy. De woestijnwind blaast woestijnstof en tumbleweeds door de verlaten straten . Gespannen zitten de inwoners achter hun gordijnen, niemand waagt zich buiten. Dan gaat de deur van de saloon open en komt de good guy naar buiten .... enz. enz. Ik weet niet meer uit welke film. Een van jullie ?

Goed, Canyon de Chelly dus. Raar idee, je rijdt over een vlakte en bij elke  zijweg  die je inslaat kom je aan de diep ravijn, met een uitzicht, adembenemend.  Bij de Navajo Fortress komen al gelijk weer de beelden. Een diepe canyon met een smalle ingang, eindigend in een brede dalkom. Wat gebeurde daar vroeger ?  De Navajo's hadden hier hun dorp, omdat het dal groen was en eenvoudig te verdedigen. Maar ik zie ook een dal waar cowboys wilde paarden bijeenjoegen om ze vervolgens te temmen.  Verderop in een canyon de cliffdwellings die we van Mesa  Verde (Navajo: Groene tafel) kennen. Het bijzondere is dat ook nu nog Navajo leven beneden in de vlakke dalen, niet meer in wigwams o.i.d. maar in hogans (hutjes met een gat in het dak als schoorsteen dienende).. Je ziet de lapjes bewerkt land en soms de paarden.

En aan het eind van de dag de Spider Rock. Geen rots die op een spin lijkt, maar een lange 250 meter hoge naald. Deze had iets te doen met de Spider Woman (geen film) maar wat precies is ons ontgaan. Deze vraag zoeken we op !!!

De geplande camping was een "dump", geen schaduw en zag er niet uit. Wat een bende. We zijn naar de Cottonwood (populieren) Campground gegaan. Gratis, zonder bewaking o.i.d. Veel schaduw maar toch wat onrustig geslapen, vanwege de vele Navajo-verkopers die daar ook overnachtten. Voor je het weet hoef je nooit meer naar de kapper.  OOOHHH Wim, schaam je !!! 

Okidoki !!!

Morgen door naar Petrified Forest NP. Dus tot morgen.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over Zuidwest-Amerika.
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over West-Canada.
Klik voor meer info!
Kom naar onze infodag op 5 september in Zwolle.
Meld je gratis aan!