zondag 26 juni 2011: Petrified Forest.

Door W. Wiertz - A long time ago

Hi, Guys !!!

 Iedereen wordt hier zo aangesproken, oud of jong, maakt niet ui,t allemaal Guys.  De vraag die volgt is meestal: Where are you guys from ?

Vandaag een korte rit naar Petrified Forest, het park met aan de ene kant zicht op de Painted Desert en aan de andere kant op de honderden versteende bomen. We hadden zelfs een uur extra, want het bleek plotseling een uur vroeger. Arizona kent, hoorden we, een Mountaintime en wij waren nu niet meer in de bergen.

En ook hier weer is de schoonheid gewoon niet in woorden te vangen. En ik denk ook niet in beelden. Foto's geven eigenlijk een arm beeld van de werkelijkheid. En ook nu weer kun je zeggen, dat dit park totaal anders is dan voorgaande. En dat is nu precies wat ons zo enerveert, elke keer zie je weer nieuwe dingen (nou, ja, behalve de woestijn dan, die zie je voortdurend). Als je denkt dat het nu toch echt niet meer mooier kan, dan .... wow !!!!  Zo'n plek is de Painted Desert , OK ook een woestijn maar dan wel een heel bijzondere. En van deze aanblik krijg je nooit genoeg. Al die kleuren: wit van silt, grijs van de vulkanische asregen, roze van de pink clay wat groen of geel van de weinige plantengroei en zwart van de lava. Een schilderij van de natuur. Wonderbaarlijk !

In het deel van de versteende bomen hebben we een wandeling gemaakt. Het ontstaan is eigenlijk eenvoudig. De bomen vielen om, werden bedekt met een laag woestijnzand, het regenwater drong in de bomen en allerlei zuren (wo het kiezelzuur ) vulde het zachte hout en langzaam versteende de boom. Duizenden stukken boom, soms nog bijna hele bome,n lagen her en der verspreid. Soms een beetje saai, gewoon een boom, maar dan van steen, soms bijzonder als gevolg van de kleuren van de stam onder de schors. We hebben een stukje gepolijst versteend hout gekocht. Er liggen duizenden stukjes voor het oprapen, maar wie het doet, riskeert een boete van 350$. Bij het verlaten van het park worden regelmatig auto's doorzocht en heb je geen aankoopbewijs ben je de pineut.

Tenslotte nog een Navajoverhaaltje: In het land van de Navajo verscheen een groep prospectors, blanke deskundigen op zoek naar bodemschatten. De Navajo wisten, dat als die wat zouden vinden hun bestaan op het spel zou komen te staan. Ze waarschuwden de prospectors te vertrekken en niet meer terug te komen. Anders zouden ze gedood worden. Toen ze toch terugkwamen werden ze inderdaad doodgeschoten maar de Navajo gebruikten daarvoor pijlen met de kleuren van Ute-indianen. Ze wisten dat hun daad gevolgen zouden hebben en lieten de Ute ervoor opdraaien.

Vandaag overigens heerlijk gezwommen op onze KO-camping. Morgen naar het laatste hoogtepunt van onze tour: The Grand Canyon. Looking forward to it.

Morgen en overmorgen kunnen we daar waarschijnlijk geen verslag van doen, want we zitten weer op een parkcamping zonder voorzieningen.

Later !!!

 

Louise en Wim

Reacties

leni A long time ago

Ik ben wel benieuwd wat jullie terugzeggen op de vraag waar je vandaan komt? Holland, the Netherlands of Germany??? Geniet ze!
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over Zuidwest-Amerika.
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over West-Canada.
Klik voor meer info!
Kom naar onze infodag op 5 september in Zwolle.
Meld je gratis aan!