15 september Toppenish

Door André en Thea Booi - A long time ago

Het wordt vandaag een bezoekje aan het stadje waar we ons nu bevinden. Toppenish heeft ongeveer 13.000 inwoners en is beroemd om zijn talloze muurschilderingen.

Tinie informeert bij de receptie van de camping of er een bus in de buurt stopt waarmee we naar downtown kunnen gaan. Die bus is er niet maar we kunnen wel weggebracht worden. Tinie vertelt dat we in de stad een tocht willen maken met paard en wagen. Er wordt direct voor haar gebeld en van alles geregeld, geen probleem.

Om 12.00 uur worden we opgehaald door de assistent manager van de camping. We kunnen niet allemaal tegelijk in de auto dus spreken we af dat eerst de vrouwen meegaan en daarna de mannen. Onderweg hebben we een gezellig gesprek met een hele leuke man! Hij praat rustig en 'knauwt' niet zoals vele Amerikanen dat doen, we verstaan hem in ieder geval goed. Hij zet ons af in het centrum en daarna worden de mannen opgehaald. Inmiddels is er vanaf de camping gebeld met de koetsier die met ons de rondtoer gaat maken.

Na even te hebben gewacht komt deze er aan. Zijn naam is Jim Juke. Hij vertelt honderduit. Zijn paarden heten Frank en Jessie en zo spreekt hij ze ook aan. Onderweg staan we vaak stil en krijgen we uitleg over de geschiedenis van weer een prachtige muurschildering. Hij vertelt daarbij zeer leuke anekdotes, hij vermaakt ons in ieder geval wel! Als de paarden weer moeten gaan lopen dan hoeft Jim hun namen maar te noemen en ze lopen weer verder. Vele inwoners van Toppenish zijn indianen en de muurschilderingen vertellen veel over het verleden en over de cultuur van deze bevolkingsgroep. In deze omgeving wordt veel hop verbouwd waar weer bier van gebrouwen wordt en dat is ook terug te vinden op de schilderingen. Bij het hopmuseum laat hij ons de beplanting zien en ruiken. Regelmatig staat er een persoon op een schilderij die erg oud is geworden. Ik vraag hem wat hun geheim is om zo oud te worden. Zijn antwoord: schone en gezonde lucht en veel bier drinken! Ook vraag ik hem (heel onbeleefd misschien) naar zijn leeftijd, ik schat hem begin 70 maar hij blijkt 80 jaar te zijn en, zo vertelt hij, temt nog steeds paarden!

Nadat hij ons op het eind/startpunt weer afzet lopen we naar een restaurantje en eten heerlijk Mexicaans eten. (en dat in een Indianendorp,sorry!) We lopen nog wat rond en vragen in een winkel met alleen maar Indianenartikelen of zij voor ons willen bellen naar 'onze chauffeur' want ook dat hoort bij de afspraak. We worden weer netjes opgehaald. Wat een service!! Onderweg hebben we weer een leuk gesprek en ik beloof hem om zijn camping (Yakama Nation RV Park) op internet zeer goed te waarderen op de site van Tiogatours.

We sluiten deze geweldig leuke middag af met het bekende biertje en praten, zoals gewoonlijk de dag nog even door. Inmiddels is het fris geworden en brengen de rest van de avond door in de camper.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Vandaag en morgen: gratis webinars over allerlei bestemmingen
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor onze online infodag met presentaties en adviesgesprekken.
Klik voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!