Port Hardy

Door Ali&Ad Smits - 15-07-2011 01:08

13 juli 2011.

BREAKING NEWS:  Vancouver gaat er vol tegenaan om in 2020 de groenste stad TER WERELD te zijn!! Daar gaat Almelo dan toch nog een flinke dobber aan krijgen, denk je dan. En er is werkelijk overal aan gedacht:  downtown zijn en worden speciale fietsfoutes aangelegd, nieuwbouw moet aan minimale efficiency-eisen gaan voldoen zoals CO2-neutraal zijn en, mind you,  je mag voortaan kippen houden in je achtertuin!!  Lees de Vancouver Sun ® van woensdag 13 juli 2011 op www.vancouversun.com ; de local cityworkers zijn al drie jaar met de plannen bezig. Ergens krijg ik een déjà vu gevoel, maar dat zal mijn slechte inborst wezen.

Het goede nieuws is dat Toronto Vancouver is gepasseerd als “most expensive city”. Ook leuk om te weten is dat het vandaag heel mistig begon, daarna werd het zowaar zonnig en vrolijk maar tegen de middag begon het zacht te regenen, daarna gestaag wat harder en nu, 19:15u/local, miezert het ietsje en is de lucht grijs.

We verlieten Port McNeill via de 4 km campinguitrit.  Even tanken:  $148 voor 110 liter = 1ltr/5km, nog altijd veel voor zo’n kleine unit, maar we gaan vooruit. Bij de camping in Port Hardy eerst informeren of we vannacht al terecht kunnen, dat kan maar dan op plek 18; is ook goed. 

De tocht naar San Josef moeten we vergeten want die gaat over 50 km unpaved road en dat willen we dit Fordje niet aandoen.  In plaats daarvan morgen naar Port Alice, plaatsje van niks maar dat is meteen de charme. EN je kunt er wandelingen doen.

Je hebt hier een Fish Hatchery, een soort boerderij waar ze zalm kweken, van eitje naar larve (fry) tot  jong visje (smolt). Daarna worden ze met duizenden tegelijk geloosd in de rivier waar hun papa’s en mamma’s vandaan kwamen om meteen te vertrekken naar de oceaan en daar op te groeien. Die beesten komen daar gegarandeerd weer terug na soms  1, meestal  2 en bij een enkele soort 5 (Steelhead) jaren omzwerven.

Het is zelfs zo dat het grut wat hier vanuit de hatchery direct in de lokale rivier wordt losgelaten stipt twee jaar later probeert via de loospijp in de kweekbakken terug te springen. We kregen een gedegen uitleg over het hele proces hier, samen met een ander jong stel uit Amersfoort.

Vanwege de regen zijn we vroeg achter de pc beland. Helaas geeft de waaifaai wel keurig aansluiting maar geen toegang. De deskmedewerker kan me niet helpen en 5 minuten later is het hele netwerk er uit. Dan maar gewoon de huishouding bijwerken. gelukkig had Ali een verse krant gekocht en kunnen we jullie van het hete nieuws  deelgenoot maken.

Port Hardy, 4000 inwoners,  is niet de meest flitsende omgeving voor toekomstgerichte jeugd.  En toch is het wel een charmant plaatsje als je weet dat je overmorgen weer weg bent. Als je hier eenmaal woont ligt dat wat anders. Ons beeld is dat het percentage toekomstloze First-Nation adepten hier hoger ligt dan zuidelijker op het eiland. Tegelijk zijn ze hier duidelijk forser van omvang en gewicht, TE fors, TE omvangrijk, TE gewichtig. Desondanks kan ik iedereen oproepen Vancouver Island te bezoeken en dan vooral ook Port Hardy aan te doen.

Reacties

Marjan 15-07-2011 23:12

Wat een prachtige foto's!
Is dat jullie camper op de foto achter Ali?
Groeten met eerste goede berichten uit Amersfoort :) (zie mail)
Groetjes
Marjan
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Reizigers vertellen reizigers: gratis tips en inspiratie van ervaren reizigers
18 en 19 maart op onze Reizigersbeurs
Dit jaar op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan