Whistler - Vancouver

Door Ali&Ad Smits - 25-07-2011 07:47

Zondag 24  juli 2011.

Vanaf onze superluxe RV camping Riverside vertrekken we naar Skwxwú7mesh Lilwatzul Cultural Centre, ofwel het Squamish First Nation Culturele Centrum. Het gebouw alleen al heeft de nodige aandacht bij het ontwerp gekregen, daarom wordt over de kosten maar niet gesproken.

Binnen word je uitgelegd hoe de indianen qua cultuur, economie en sociale samenhang als volk zijn geworden tot wat ze nu zijn. Bijzonder is de parallel, al willen ze daarover waarschijnlijk niet horen, met onze oude Bijbelverhalen over Schepping, Opdracht, Zondeval, Zondvloed en Blijde Toekomst; tenminste zoals ik die daarin herken. Daar zou je een blog over kunnen opzetten.

Binnen zie je veel over de geschiedenis vanaf 1790, toen ze in contact kwamen met Europeanen. Ook over de pogingen de oude cultuur, tradities en ambachten te bewaren en in het heden te integreren. Ook veel, te veel naar mijn smaak, hedendaagse kunst- en ambachtelijke uitingen, hoewel er daarbij wel heel mooie dingen zitten.

Het museum ligt in Whistler Upper Village, een soort yuppenwijk met veel Spa Hotels (dat vindt men hier prachtig) en dat soort warme onderkomens. Net als veel bebouwing hier is alles hooguit 5, 6 jaren oud. De Olympic Boom heeft wat te weeg gebracht, een modern en nieuw wintersportdorp. Veel staat er al weer te koop of te huur (“reduced price” of “price reconsidered”). Leuk het gezien te hebben.

De reis bracht ons ook even in Creek Village, waar we een station van de Rocky Mountaineer bekeken en een blik op de trein zelf konden werpen. En vers drinkwater hebben ingeslagen.

Bij de Brandywine Falls nog even de honger naar het geluid  van klaterend water gestild. Hij is mooi, al begrijp ik niet waar de naam op gestoeld is. Daarna kwamen we in een lange file: half Vancouver was weer op weg naar huis. Het was er ook weer voor, prachtig helder en veel zon. We zeiden zelfs dat we dat gelukkig niet 5 weken lang hebben gehad. Decadent!!

Maar zoals de meeste files was ook deze plotseling weer voorbij. Omdat de Porteau Cove Provincial Park camping vol is, ook de dagcamping staat mutjevol, rijden we door naar Capilano RV, altijd goed.

Voor de hongerigen naar lokaal nieuws: voor Metro Vancouver lijkt de crisis bijna voorbij: het percentage lege kantoorruimte is weer minder dan 5%, het aantal vacatures daalt drastisch. Internationaal: in de Tour de France staat ene Hesjedal op de 17e plaats (wie er voorin staat ben ik niet tegengekomen) en in Zweden is een of andere idioot aan het prijsschieten geweest op een eiland met jeugdige vakantiegangers. Een nieuwe Ford Sierra/Silverado Reg Cab (een bonk van een PickUp) kost $17.783,-

Morgen door naar Delta. Daar een camping zoeken dicht bij de RV-verhuurder en kijken hoe we Ali’s verjaardag gaan herdenken. Toch wel fijn drie weken met zo’n jonge vrouw te kamperen. Rogers zorgt weer voor werkende gsm-ontvangst. Het weer bij jullie ziet er parallel uit als bij ons, alleen wat minder kans op regen en meer zon (hier dus ;-}).

Tinie, Maeve en Carlijn ook vanaf deze kant van de wereld hartelijk gefeliciteerd met jullie resp verjaardagen.

Reacties

Sander 25-07-2011 08:47

Dank voor de nieuws-update. Tour de France: Cadel evans op 1, de beste Nederlander Ruyg op, geloof ik, 21. De actie van Rogers zien we maar als uitnodiging ... Wel jammer dat we al snel weer jullie verhalen moeten missen. Geniet nog even van de laatste paar dagen.

hetty ouwerkerk 25-07-2011 10:53

lang zal ze leven ,lang zalze leven,lang zal ze leven in de gloria,jaja ik heb echt even voor de p.c. voor je gezongen ali,van harte gefeliciteerd met je verjaardag en een heel gezellige dag met die leuke man van jou,dike kus.

ida veld 25-07-2011 15:11

Hieperdepiep hoera voor de jarige job, van harte met je 62e verjaardag! maak er samen met Ad een leuke dag van!
Ik geniet van de verhalen., maar als ik het goed begrijp komt daar binnenkort een eind aan want dan gaan jullie weer op hoes an. Alvast veel plezier met het vakantiestaartje en een goeie terugreis! IDA(natuurlijk ook namens Cees)

Eduard en Wilma 25-07-2011 17:22

Hallo Alie,

ook jou wilden wij even feliciteren en hopen op een leuke dag!

groetjes, Wilma en Eduard

Eduard en Wilma 25-07-2011 17:22

Hallo Alie,

ook jou wilden wij even feliciteren en hopen op een leuke dag!

groetjes, Wilma en Eduard
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Reizigers vertellen reizigers: gratis tips en inspiratie van ervaren reizigers
18 en 19 maart op onze Reizigersbeurs
Dit jaar op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan