Vijftiende dag: Gettysburg

Door R.V. Duiven - A long time ago

Op dag vijftien is het weer tijd voor een portie geschiedenis, dit keer die van de Amerikaanse burgeroorlog. De Pigeons stonden dus vroeg op om, opnieuw onder zeer zonnige omstandigheden, op tijd het slagveld te betreden. Eerst uiteraard het ontbijt, dit keer bij McDonald's omdat die verrassenderwijs een lekker en betrekkelijk gezond ontbijt op het menu heeft staan. Dat klopt, in Nederland. McDonald's USA heeft een ontbijt naar Amerikaanse maatstaven op de borden staan. En dus genoten de Pigeons van en bagel with egg en een gefrituurde aardappelschijf, of scrambled eggs, pancakes met siroop/boter en een hamburger. Weer en stevig ontbijt dus, stevig genoeg voor de hele dag.

Na het ontbijt togen de Pigeons naar het Visitors Centre van het Gettysburg National Military Park. Achtereenvolgens werden door middel van een film 'A New Birth of Freedom' en een presentatie in het Gettysburg Cyclorama (een 10 meter hoog en 100 meter lang panorama van het hoogtepunt van de strijd op de derde dag van de slag, de beroemde Pickett Charge door 12.000 infanteristen van de Confederate Army) aanleiding, ver- en afloop van de slag bij Gettysburg op soms melodramatische wijze - waar de Amerikanen zo goed in zijn- gepresenteerd. Op meeslepende wijze en met gevoel voor heroïek en menselijk detail werden de soms bloedige wetenswaardigheden van de Amerikaanse broederstrijd tussen The Army of Northern Virginia onder leiding van generaal Robert E. Lee en The Army of The Potomac onder leiding van generaal George Meade, waarin in amper drie dagen strijd ruim 51.000 mannen het leven lieten, gewond of vermist waren geraakt, over het voetlicht gebracht. Het aansluitende bezoek aan het museum bracht nog meer verdieping aan in het hoe en waarom van de strijd, waarbij overigens de indruk niet vermeden kon worden dat de uitkomst van de slag is bepaalde door de partij die de minste of minst domme militaire blunders heeft gemaakt. Dit inspireerde Rob na tot de aanschaf van het Bill Fawcett's boek 'How to Lose the Civil War, Military Mistakes of the War between the States' in de museumwinkel, een onmisbaar document in de bestudering van de Amerikaanse krijgskunde tijdens de burgeroorlog. Elvira was minder onder de indruk van dit massale menselijk leed en verliet de winkel slechts met een zonnebril met de Amerikaanse vlag op het montuur.

Het bezoek aan het slagveld werd afgesloten met een 2 uur durende rondleiding per bus langs de meest markante punten op het slagveld. Door de soms lastige te verstane gids (licenced!) uit Texas bombardeerde het gezelschap met nog meer macabere details zoals het aantal afgeschoten kogels, aantal gallons urine van de ruim 163.000 soldaten (88.000 van de US, 75.000 van de CSA) die van 1 tot en met 3 juli 1863 in Gettysburg aan de slag deelnamen, de afwezigheid van adequate medische verzorging van wonden en de wijze waarop amputaties plaats vonden, aantal kanonnen en de uitwerking van de verschillende soorten gebruikte granaten, de gigantische aantallen doden en gewonden dat op sommige plekken in een tijdbestek van een uur te betreuren waren, en nog veel meer bizarre feiten die in ieder geval de onmenselijkheid en tragedie van de strijd illustreerden. De gids beweerde alle boeken over de slag bij Gettysburg gelezen te hebben. De Pigeons hebben geen enkele reden om hieraan te twijfelen. De rondleiding voerde langs plaatsen op het goed gepreserveerde slagveld met soms onheilspellende (Devil's Den) soms onschuldig (Peach Orchard) klinkende namen maar die tijdens de slag de plek van massaslachtingen waren. Op diverse plaatsen herinnerden monumenten en in rijen opgestelde kanonnen aan de linies en bijzondere gebeurtenissen.

Na al deze 'facts and figures' gingen de Pigeons terug naar de verkwikkende koelte van het hotel om zich te prepareren voor het avondprogramma, te beginnen met het diner in de 'Old Eagle Grill' aan Presidential Circle, gevolgd door een bezoek aan de bioscoop daartegenover, het Gettysburg Gateway Theatre. De Pigeons deden dat in twee secties. Rob en Nathalie vermaakten zich met de vorige week uitgebrachte nieuwe film 'Cowboys and Aliens', een science fiction film waarvan de verhaallijn net zo onzinnig is als de titel van de film. En dat voor een film met onder meer Daniel Craig, Harrison Ford en Olivia Wilde!

Constance, Elvira en Leanne gingen helemaal op in de romantische comedy 'Crazy, Stupid, Love', waarvan de verhaallijn net zo onzinnig is als de titel van de film. Tevreden en voldaan (al was het maar door medium size portions popcorn) de Pigeons weer naar het hotel terug om goed uitgerust aan de laatste verplaatsing in de VS te beginnen: van Gettysburg naar Washington DC!

Reacties

Jeannette A long time ago

Interssant boek, misschien ook iets voor Tom? :)

Educatief dagje weer, straks zullen we alles gaan overhoren, eens kijken of jullie de facts and figures nog weten na een jetlag!

c.kokkeel@planet.nl A long time ago

Wat een oorlogzuchtige verhalen brengen jullie ons op de vroege morgen.Wij kunnen ons voorstellen dat enkele gezinsleden toe waren aan een romantische film.
Vanuit onze belevenissen van de laatste dagen is er weinig interessants te melden
Veel plezier wensen julli
Oma en opa

Birgit A long time ago

dear pigeons, ook weer eens een reactie van mij hier uit het verre oosten (relatief gezien...), want ik lees toch met vrij veel pret de reisverhalen van jou, Rob. Wel heb ik de indruk, aangezien de klemtoon die je op de maaltijden legt (soms tot aan de toetjes toe), dat jullie vóór vertrek uit NL misschien honger hebben moeten lijden. Misschien natuurlijk, om je die reis in deze groote veelzijdigheid uberhaupt te kunnen veroorloven. Maar ik reken het jullie heel hoog aan, door al het shoppen, nuttigen, entree betalen ed. uiteindelijk het finale druppeltje aan de amerikaanse economie geleverd te hebben, dat ze morgen dan toch niet failliet gaan! Daar hebben we uiteindelijk allen baat van. En nog iets valt me op: ik dacht dat het tijdsverschil maar zo'n 6 tot 10 uur was in vergelijking met hier. Maar het schijnt dat jullie nog volop in de zomer zitten, terwijl hier al lang de herfst is begonnen! Dus blijf maar genieten van de vakantie. Bij terugkeer zou ik wel graag nog wat meer willen weten over de hoeveelheid urine... Kun je dat dan ajb. in liters omrekenen?
liefs aan jullie 5
birgit
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Zaterdag 29 januari: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Kom naar onze corona-proof infodag op zaterdag 27 november in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!