Zestiende dag: van Gettysburg naar Washington, via Lourdes

Door R.V. Duiven - A long time ago

Dag zestien is weer een reisdag, van Gettysburg naar Washington DC, via Lourdes. Lourdes? Jazeker, toen de Pigeons op de Interstate 15 reden, werd even voorbij Emmitsburg hun aandacht getrokken door een groot bord naast de weg die alle weggebruikers uitnodigde om de Grotto of Lourdes te bezoeken. Deze Grotto of Lourdes blijkt de oudste kopie te zijn van de originele grot in Lourdes, Frankrijk, gebouwd op de plaats die in 1728 Father John DuBois, een vluchteling uit Frankrijk, aantrok vanwege 'a light on the mountain and a blessed spot, one of the loveliest in the world' en daar 'a crude cross, the symbol of the holy work he was undertaking' oprichtte. In 1958 kreeg de grot zijn huidige vorm, zoals gezegd, een getrouwe kopie van het Franse origineel. Een bijzonder detail is de ingemetselde steen uit de 'echte' grot, overbracht in 2004 en een spiritueel contact met de grot in Frankrijk, aldus de bisschop van Baltimore. De omgeving van de grot is schitterend aangelegd en als 'place of worship' een rustieke en ongetwijfeld spiritueel inspirerende omgeving. Maar een en ander komt toch wat Holywoodachtig over. Wat daarbij ook niet echt meehielp was het feit dat net op het moment dat de Pigeons een bezoek aan het sanctum sanctorum (de grot) brachten, een medewerker van St. Mary’s on the Hill net bezig was achter het kleine altaar in de grot de dollarbiljetten van de giften van de bezoekers te tellen en te administreren. Moet ook gebeuren natuurlijk maar het komt de devotie van dat moment niet ten goede.

De reis verliep verder gesmeerd. Gebruncht werd er in het Mountainbike Gate Family Restaurant aan Frederick Road in Thurmont. Ook hier voerde de religie de boventoon (kennelijk passeerden de Pigeons een soort van 'bible belt'). Overal in het pand hingen bijbelcitaten en nadere vrome aansporingen, tot de placemat Onder het bord en de rekening ('God bless you') aan toe. Elvira kon haar sympathieke fobie voor zonnebrillen niet weerstaan en verliet het restaurant annex souvenirwinkeltje weer met een wanstaltig soort zonnebril, weer met de opdruk van de Amerikaanse vlag op het montuur. Vanwege de aanbieding 'twee voor de prijs van een' mocht ook Nathalie zich de bezitter van eenzelfde zonnebril noemen. Vaak zullen ze de bril niet opdoen want 'je kunt er niet doorheen kijken' verklaarde Elvira, na de aankoop.

Tegen half een kwamen de Pigeons aan in het Holiday Inn Hotel (met zwembad!) aan de Wisconsin Avenue in Georgetown, het noord-westelijk deel van Washington, een van de oudste, oorspronkelijke delen van de stad. De temperatuur was inmiddels al weer tot een prettige 32 graden Celsius gestegen. Gelukkig konden de Pigeons gelijk inchecken. Na het uitpakken van de koffers werd koers gezet met de yellow line van de 'Circulator' (geen Action Hero maar een buslijn) naar de binnenstad, meer concreet naar Union Station in het noord-oostelijke deel van de stad. Vanaf dat punt gingen de Pigeons te voet verder om het eerste deel van de National Mall te bezichtigen: het Capitool, Washington Memorial en het White House, en alle monumenten daartussen. Vanwege de temperatuur en met name de luchtvochtigheid werd deze route onderbroken door het bezoek aan het Smithsonian Museum of American History. De meeste indruk op de (vrouwelijke) Pigeons maakte de afdeling met de inaugeratiejurken van de First Ladies maar ook de afdelingen met Treasures of Popular Culture (met bijvoorbeeld de orginele stoel van Archie Bunker, hoed van Michael Jackson, originele poppen van Sesame Street), Julia's Child's Kitchen, American Presidency en America on the Move werden met aandacht bezocht.

Na deze voettocht en museumbezoek werd de bus richting Georgtown weer genomen. Georgetown staat bekend om de vele restaurantjes en kleine winkeltjes. Het vinden van een restaurant om te eten was dus niet moeilijk. Gedineerd hebben de Pigeons in Paolo's, een gezellig Italiaans restaurant, op de hoek van Wisconsin Avenue en Q Street. Rob's lokale biertje was dit keer J. Pauls Amber Ale, een stevig rood-bruin bier uit Virginia. Na weer en zonnige, drukke dag streken de Pigeons tegen half negen weer neer in het hotel om de batterijen weer op te laden voor de dag van morgen.

Reacties

c.kokkeel@planet.nl A long time ago

Hallo jongelui, Leuk dat jullie aan onze huwelijksdag gedacht hebben,Wij zullen om 14.30 uur (onze tijd)de computer in de gaten houden.
Afwachten of het ook ons lukt.
Hier gaat alles naar wens.
Mama combineerde jullie bezoek aan de grot onmiddellijk met tante Det,die genoemd is naar Bernadette waaraan Maria verschenen is in Lourdes.
Oma kan er zelfs een liedje op zingen. Moet ik allemaal meemaken.Kijken of het om 14.30 uur Ned. tijd lukt om te skypen Voor nu - tot horens. Opa en oma

Jeannette A long time ago

Weer met heel veel plezier het verslag gelezen. Wil dolgraag in levende lijve al die authentiek Amerikaanse, waardevolle, praktische en ´deze kun je niet laten liggen´souveniers aanschouwen.....
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Zaterdag 12 maart: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Solliciteer nu op onze vacature voor reisadviseur.
Meer info!
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!