Negentiende dag: Going Home

Door R.V. Duiven - A long time ago

Dag negentien, de dag van de terugreis naar Nederland. De dag begint rustig, de Pigeons staan iets later op om de komende korte nacht alvast een heel klein beetje goed te maken. Na het inpakken van de vier koffers met alle nieuwe kleren en zonnebrillen en uitchecken is het tijd voor een laatste ontbijt in Washington. De keuze valt op Starbucks, op een paar minuten lopen van het hotel. Croissants en cappuccino domineren het bescheiden menu. De plannen voor de resterende vrije ochtend worden gemaakt: een bezoek aan het Manassas National Battlefield Park in Virginia en aansluitend het bezoek aan de dependance van het Smithsonian National Air and Space Museum.

Bij de plaats Manassas zijn in de Amerikaanse burgeroorlog twee veldslagen uitgevochten, in 1861 en 1862. In beide gevallen won Confederatie de slag, uiteraard onder zware verliezen aan beide kanten. Net als in Gettysburg is ook dit slagveld onder beheer van de National Park Service weer zeer fraai onderhouden. De linies en opstellingen van de kanonnen van destijds zijn door middel van stukken geschut en andere markeringen op zeer overzichtelijke wijze op het slagveld aangegeven. Het Visitors Centre geeft voorts door middel van een videopresentatie en klein museum goed in- en overzicht van de twee veldslagen. Het milde weer, een aangename 25 graden Celsius, maakte het verblijf in het april aangenaam, zeker na de drie warme dagen in de stad. Na het bezoek aan aan het Manassas National Battlefield Park gingen de Pigeons naar het Smithsonian National Air and Space Museum, de dependance van de hoofdvestiging in Washington DC. Hoewel, de dependance, het Steven F. Udvar-Hazy Center, is qua omvang ruim twee maal groter dan het museum in Washington. Een zeer uitgebreide collectie van vlieg- en ruimtevaarttuigen staat of hangt in de twee grote hangars van het museum dat direct naast Dulles International Airport ligt. Bijzondere vliegtuigen zijn onder meer de 'Enola Gay' waarmee de eerste atoombom is afgeworpen, een Concorde, een Lockhed SR-71 en de 'Enterpise', de eerste ruimteshuttle. Nathalie en Elvira waagden zich aan een 3D ruimtevluchtsimulator. Rob moest mee om de handjes vast te houden. Gelukkig waren de drie Pigeons de enigen in de nauwe capsule zodat niemand verder het gegil heeft gehoord.

Na het ochtendprogramma gingen de Pigeons op weg naar het vliegveld. Het inleveren van de auto verliep soepel zonder onverwachte problemen. Via een shuttle van Alamo werden de Pigeons keurig afgeleverd. Ook het inchecken voor de vlucht en alle plichtplegingen bij Security verliepen zonder problemen zodat de Pigeons om half vier, anderhalf uur voor boarding time in Terminal A konden neerstrijken om nog wat te snacken, de laatste maaltijd op Amerikaanse bodem. Hamburger en Pizza's stonden op het menu, een waardig afscheid van een calorierijke vakantie.

Boarden begint om 17.05 uur lokale tijd, gepland vertrek om 17.55 uur. De borden geven op dit moment aan dat alles nog steeds 'on time' is. Het KLM-toestel is inmiddels gearriveerd zodat alle seinen op 'groen' staan dat ook de terugvlucht halfjes gaat verlopen. Het is nu half vijf, tijd om de blog aan deze kant van de Atlantische Oceaan af te sluiten.

Reacties

c.kokkeel@planet.nl A long time ago

Hallo jongelui,
Oma en ik staan op het punt naar bed te gaan.
Wij hadden geen verslag van jullie meer verwacht van de laatste dag. Maar we hebben ook dit bericht met belangstelling gelezen.
Goede terugreis gewenst en tot spoedig horens.
OMA EN OPA

Willem en anja A long time ago

Goede reis terug
Het was leuk en leerzaam jullie te volgen
We zullen dit ritueel gaan missen
Babsy verheugd zich op elvira maar weet nog niet dat zij dodag geholpen gaat worden
Veel plezier samen bij de terugreis

Jeannette A long time ago

Safe trip...Het is half 5 in Steenwijk, sta op het punt te vertrekken om met vriendinnen te gaan wadlopen naar Ameland.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Zaterdag 12 maart: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Solliciteer nu op onze vacature voor reisadviseur.
Meer info!
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!