New York 2e en 3e dag

Door W.P. Gravesteijn - A long time ago

Zo gelukkig weer even een type momentje. Nadat we langzaam uit onze coma zijn ontwaakt (prima geslapen ondanks het tijdverschil) zijn we zaterdag New York verder ingedoken. Balder en Iris zijn naar het honkbalmekka gemetro'd (voor de niet ingewijden;het stadion van de New York Yankees). Je moest er even geduld voor hebben, maar om 16h00 begon zowaar de rondleiding.

Een prachtige ervaring, rondgeleid worden door een oude Yankee coryfee, die schijnbaar zo trots op zijn clubkleding was dat hij hem niet durfde te wassen (waarschijnlijk de afgelopen 30 jaar niet). Dertig jaar spanning in de dug out waren rond zijn oksels en navel af te lezen.

Ondertussen zijn An, Chantal en ik te voet door Manhattan gaan trekken. Eerst door Central Park naar het Boat house, bekend van diverse films. Uiteraard met het uitzicht op de bootjesvijver van wat lekkers genoten. Vervolgens naar het iets te luxe Plaza hotel, toch mooi om te zien, en daarna naar St. Patrick's cathedral. Een prachtige kathedraal die vrijwel in het niet valt bij de enorme wolkenkrabbers die er omheen gebouwd zijn. En dan allerlei rare winkels in op 5th en 6th avenue. De M&M superstore (3 verdiepingen tandenbedervers), de Lego store, Schwarz waar voor de wat gefortuneerderen onder ons nog een damestafelvoetbalspel stond ( barbies op van die stangen). Dieper kan je niet zinken voor het luttele bedrag van 25000 dollartjes (ex tax en ex thuisbezorgen). En dit laatste is geen geintje want het gevaarte was zo'n 3m lang. Ook de looppiano was leuk (gein voor de kinderen voor 250000 $).

Uiteraard moest Sjaantje nog even op de foto met het Cookie monster. Kostte een kleinigheid, maar ja in de Big Apple moet er geld verdiend worden, maakt niet uit hoe.

En wie weet krijg je ooit zoveel geld als de heer Trump. Zijn toren was van een enorm formaat (compensatiegedrag?) en alles was royaal over de top, maarmeren gangen, grote waterval in de lobby en veel goud en blinkend koper. En blijkbaar was het inkomen maar krap aan, want de prijzen voor een hapje eten in deze spiegelzalen was op zijn zachtst gezegd fors (14$ voor een broodje ham, maakt het effe lunchen tot een soort belegging).

Nog even over Times square gewandeld, toch wel weer hartstikke leuk met al die lichtreclames. Na wat geslenter over Broadway, met de vele grote en kleine theaters werd het tijd voor een hapje eten...de Mexicaan dit keer. Een enthousiaste kerel prees zijn waren met zoveel liefde aan dat we niet konden weigeren, hij beweerde zelfs met verse materialen te koken, niet gek voor een restaurant. De porties waren zeer royaal en de wrap bevatte inderdaad heerlijke verse groentes. Voor de rest veel bonen, smakelijk, maar niet bevordelijk voor een rustige nacht. En ach.. de rekening, het prijsniveau begon te wennen.

Na het eten nog even naar nachtelijk Times square voor wat leuke filmpjes en mooie foto's van alle lichtreclames. Helaas, moet je wel een kaartje in de camera doen, maar met zoveel druk op de darmen vergeet je wel eens wat.

Na een heerlijk ontbijtje met wafels, eitjes, Yoghurt etc. op naar de metro. Met dit prima vervoermiddel voor een schappelijk prijsje op naar Battery Park in het zuiden van Manhattan. Daar wachtte de boot op ons ( en nog een zillion andere toeristen) voor een boottochtje naar het Statue of Liberty, in de volksmond "Mien met de kaars" genoemd.

Vanaf de boot heb je een schitterend uitzicht op Manhattan. Het weer was er schitterend (en warm) bij. Terug via Ellis island, waar destijds alle immigranten werden ingeklaard weer naar Battery park, waarna we te voet door zuid Manahttan zijn gaan struinen.

Eerst naar Ground Zero. Hoewel er niet veel meer te zien was dan een enorme bouwput met nog wat verwrongen staal resten deed het toch beklemmend aan. Wandelend in de straatjes rondom waar eens de twin towers hebben gestaan deden de beelden van 9-11 herleven, een indrukwekkende ervaring. Inmiddels wordt er hard aand de herbouw van de nodige nieuwe wolkenkrabbers gewerkt.

Na Ground Zero zijn we naar Wall Street en de NYSE gelopen. Omdat het zondag is was er weinig activiteit behalve een aantal busladingen Japanners doe zoals gebruikelijk in allerlei combinaties bij het beeld van George Washington vereeuwigd moesten worden. Om een een uur of een weer rap naar de metro want we hadden immers een fietstocht geboekt en daarvoor moest nog even de inwendige mens in de buurt van central Park worden verwend.

De fietsverhuurder bleek het niet al te nauw te nemen met onze boeking. Behalve dat er een half uur te laat een gids verscheen was hij niet de door ons Nederlandstalige jonge god, maar een vloeiend Amerikaans sprekende figuur. Het fietsbedrijf van de firma Kamikaze Bikes liet ons nog even een formulier tekenen dat we echt op eigen risico meegingen en toen konden we toch op pad. Van Central park, dwars door times square, 8th avenue naar Brooklyn. Onze gids bleek van alle in NY gepleegde moorden danig meer kaas gegeten te hebben dan van welke verkeersregel dan ook. Rood licht, links rijden, het kon allemaal en vreemd genoeg ging het allemaal nog goed ook. In Nederland zouden we allang van de bike gekegeld zijn door de gemiddelde automobilist/taxi chauffeur, maar niet in NY.

De brug over de Hudson bleek behoorlijk pittig, maar na onze gids te hebben gereanimeerd ( zijn gebrek aan kennis van verkeersregels werd geenszins gecompenseerd door een overdosis conditie) konden we via een zeer mistroostige Joodse wijk in Brooklyn terug naar Manhattan via de fameuze Brooklyn Bridge.

Dat was heel leuk, met een mooi zicht op Manhattan. Toen nog even achter onze levensmoede gids aan, terug naar de fietsverhuurder. Maar toch zo'n drie uur peddelen door New York is een geweldige ervaring en leid je door buurten en straten waar je anders nooit komt.

 

 

 

 

Reacties

Marijke A long time ago

Wat fantastisch, zo'n ouwe Yank! Oma griezelde ervan.. :p. Maar wat een prachtig stadion! Jammer, dat de grandeur van zo'n kathedraal verloren gaat in het omgevingsgeweld. Die M&M store, daar moet je volgens mij echt voor in Amerika zijn. Rare jongens, die... Bizar, als je die foto's ziet. Geweldig! Die rekeningen: wat een geld! Daar krijg je spontaan een hartverzakking van! Op tv heb ik pas die NYSE gezien, ivm de beursperikelen: wees maar blij dat het zondag was. Enorm hectisch, hartstikke druk. Fietsen in New York lijkt me echt fantastisch, je hebt een groter bereik dan met de benenwagen en ziet veel meer dan met de auto. Maar ik kan wel zien dat jij nog nooit in Amsterdam op de fiets hebt gezeten, wat jij beschrijft is doodnormaal:p.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Reis 16 mei virtueel de wereld rond tijdens de Reisrotonde. 6 Maatwerkspecialisten, 20 online presentaties.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!